15 meter snö – i juni

15 meter snö – i juni

Folgefonna i Norge har ett annorlunda problem för en skidort i juni månad, de har för mycket snö...

På glaciären i Folgefonna i utkanten av Jotunheimen i Norge verkar vintern ha bestämt sig för att helt enkelt stanna kvar så länge som möjligt. Och det med rejält besked. Sedan i söndags har det kommit mellan tre och fyra meter snö, på toppen av redan rejäl snöbas. Liftar är begravda upp till vajrarna under snömassorna. 

Andreas Skogseth, driftschef på Fonna Glacier Ski Resort säger att det är ovanligt med så här mycket snö i juni.

– Sedan i söndags har det kommit väldigt mycket snö. Vi har inte mätt exakt men under öppningshelgen i maj hade vi tolv meter, och det är minimalt av den snön som smält. De här tre-fyra nya metrarna har begravt liftområdet som vi hade grävt ut till öppningen, förklarar han.

Man försökte att öppna skidorten nu i början på veckan men fick helt enkelt ge upp på grund av snömängderna. Som grädde på moset blåste det dessutom full snöstorm. Och även om Fonnas anställda är vana vid snö så är det här ovanligt mycket.

– Vi har folk som jobbat här sedan tidigt 90-tal och de säger att de aldrig sett något liknande, säger Skogseth.

Nu hoppas Skogseth att det inte kommer mer snö på ett bra tag. Han vill få igång glaciäråkningen ordentligt, bygga uppp parken igen och få fart på alla träningsgrupper som brukar ha glaciären som träningsarena under sommaren.

– Jag antar att det som hänt är att sommaren hamnat på väntelista i en månad. Men jag satsar på att sommaren kommer för fullt nu. Jag håller tummarna för att det här är det sista vi ser av vintern på ett tag.

Källa: nrk.no

Så här kul kan man ha det i Fonna. Om man ser något. Och liften går.

Fonna 9th of May

Sista dagen på Fonna var så sjukt kul. Laps i nya favoritåket och äntligen fick man hoppa över en lift, vem har inte velat det sedan man var liten? Sa jag att jag fick köra pistmaskin med? Vuxen lekstuga när den är som bäst. Peak Performance Extrem Hestra Gloves Salomon Freeski

Posted by David Kantermo on Saturday, May 16, 2015

@chrille_p #thuglife 1 down, 99 to go.. #june #fonna #summerski or #winterski ?

A photo posted by FONNA Glacier Ski Resort (@visitfonna) on

#Repost @fonnasnowpark @chrille_p is trying to find out where the t-bars are hiding. 3 meters of fresh snow in June!

A photo posted by FONNA Glacier Ski Resort (@visitfonna) on

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!