12 dagar kvar till NM som får FWQ-status
Foto: Red Bull / Alexander Rydén

12 dagar kvar till NM som får FWQ-status

7-9 maj är det återigen är dags att utse de skandinaviska mästarna i friåkning i Riksgränsen. Nytt för i år är att tävlingen räknas in i kvalserien till Freeride World Tour.

Scandinavian Big Mountain Championships, i skidåkarmun känt som NM, har sedan starten 1992 markerat avslitningen på säsongen för majoriteten av landets friåkare. Den prestigefulla titeln som skandinavisk mästare i friåkning ska koras i klasserna skidor, telemark och snowboard.

En rykande färsk nyhet för i år är att de tävlande kan välja att låta sitt resultat generera poäng till Freeride World Tour Qualifier-touren, och då med trestjärnig status. Tävlingarna på FWQ rankas från en till fyrstjärniga där det sistnämnda är den högsta divisionen där de individuella resultaten ger flest poäng i jakten på platser till FWT, men kräver också bra ranking för att få en plats på.

Förra årets vinnare i skidklassen. Kristofer Turdell och Hedvig Wessel.

FWQ-statusen skapar en bra inkörsport för att få plats på 3* och 4* tävlingar i Alperna där de flesta arrangeras till nästa säsong. Enligt uppgift ska NM ha gett poäng till FWQ en gång i tiden men eftersom det tenderar att locka utländska åkare i stor skala plockades det bort för att fylla startfältet med först och främst skandinaviska åkare.

Anmälan gör du på bigmountain.se om du inte redan gjort det. Speciellt platserna i herrarnas skidklass brukar vara fullt redan i mars men än har SBMC inte gått ut med någon info om att startfältet blivit fullt.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!