ANNONS FRÅN BETSAFE
Kan NHL-svenskarna nå nästa nivå i ligan?
NHL är världens främsta hockeyliga och de svenska spelarna har ofta varit framstående och en given del av NHL de senaste 40 åren. I och med att Florida Panthers lyfte Stanley Cup-bucklan har en NHL-säsong har avslutats och en ny tar vid. Det innebär både flyttrykten, avslutade kontrakt och nystarter.
ANNONS. Innehåll från Betsafe och inte en artikel från Åkas redaktion.
Åldergräns: 18 år för spel online och 20 år för att besöka fysiskt kasino. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen.se.
I NHL huserar många storstjärnor, inklusive svenska sådana. Men de riktigt stora spelarna i klass med spelare som “Foppa”, “Sudden” och Markus Näslund saknas. I stället är det både kanadensare, amerikaner och ryssar som toppar ligorna för mål och poäng.
Svenskarna är så klart med i snacket och också framstående, men många skulle nog argumentera för att den absoluta toppen saknas, åtminstone framåt.
Så vad kan göras för att NHL-svenskarna ska nå nästa nivå i ligan? Är det ett lagbyte som behövs eller är det helt enkelt en vass lagkamrat som saknas för att en svensk ska vinna poängligan igen?
För dig som vill tippa hur det går under säsongen finns det mycket ishockey odds att tillgå, där du kan spela på säsongen, matcher och andra specialer.
För att få saker lite mer svart på vitt kan vi säga att senast en svensk vann poängligan var säsongen 2010-11 då Daniel Sedin vann med 104 poäng, året innan vann brorsan Henrik på 112. Innan det var det Peter Forsberg som gjorde oss stolta säsongen 2002-03 då han vann poängligan med 106 när han fortfarande spelade i Colorado Avalanche.
Art Ross Trophy heter trofén som ges till spelaren som gjort flest poäng under grundserien och herrarna ovan har alltså tilldelats den.
Hur ser det ut med svenskar och utmärkelser för MVP (most valuable players), alltså Hart Trophy då? Den är snarlik och Henrik Sedin är den senaste svensken som vann Hart Trophy, säsongen 2009-10. Peter Forsberg vann den 2002-03.
En annan trofé som är värd att spana på med blågula ögon är Ted Lindsay Award där övriga NHL-spelare röstar fram säsongens bästa spelare, och den vittnar om liknande saker som övriga troféer, ingen svensk har vunnit den sen säsongen 2010-11(Daniel Sedin). Innan dess var det Markus Näslund som vann den när han spelade i Vancouver 2002-03.
Så vad kan man dra för slutsatser av detta? Kanske inte så mycket, men det ska sägas att dessa troféer allt som oftast ges till forwards och kanske är det helt enkelt så att Sverige inte har fått fram anfallsspelare på den absolut högsta nivån på ett par år.
Desto bättre ser det ut på backsidan och målvaktssidan då Victor Hedman fick Conn Smyth (MVP i slutspelet) år 2020 då Tampa Bay Lightning vann. Han och Erik Karlsson har båda vunnit Norris Trophy (bästa back), medan målvakten Linus Ullmark vann Vezina (bästa målvakt) säsongen 2022-23.
…
Så vad krävs för att svenskarna ska ta nästa steg? Det mesta handlar nog egentligen om tillfälligheter och det är nog få som kan säga något annat än att spelare som Connor McDavid och Auston Matthews är utomjordiskt bra. Det är helt enkelt deras tid nu, men varken Edmonton eller Toronto har vunnit något och båda spelarna skulle nog gärna byta in sina personliga troféer för att få vinna Stanley Cup.
Även om det är fint med att vinna poängligan och liknande så är det ändå Stanley Cup-seger som räknas för de flesta spelarna, och där har svenskarna varit delaktiga år efter år.
För de svenska spelarna i NHL har sommarlovet avslutats och försäsongsträningen dragit igång på allvar med både camp och träningsmatcher.
För vissa innebar sommaren också ett flyttlass.
För målvakten Jacob Markström betydde sommaren en flytt från kanadensiska Calgary till amerikanska New Jersey och den rödsvarta organisationen Devils.
För Devils har det varit full fart framåt men svagt defensivt och förhoppningen är att erfarne Markström kan vara den stabilitet som tar laget tillbaka till slutspelet och organisationens glansdagar.
En annan svensk spelare som bytte land var målvakten Linus Ullmark som blev trejdad till Ottawa Senators från Boston Bruins efter flera framgångsrika säsonger. Ullmark vann tidigare utmärkelsen för bästa målvakten men misslyckades i slutspelet och kanske var det det som fick Boston att trejda bort den Örnsköldsvikbördige målvakten till den kanadensiska huvudstaden.
Även Stanley Cup-mästaren Oliver Ekman-Larsson har bytt lag. Efter att ha lyft bucklan med Florida Panthers blev det sedan dags för att flytta norrut och till Toronto Maple Leafs. Blir han nyckeln som gör att Toronto kan vinna Stanley Cup efter att gått lottlösa sedan slutet av 60-talet (1967).
Precis som Floridakollegan ovan så bytte Kevin Stenlund klubb efter Stanley Cup-vinsten och flyttlasset gick till Utah. Utah är gamla Arizona Coyotes som har bytt namn och hemmaplan, men med samma spelarstomme.
En riktig smäll var kontraktet som Boston erbjöd Elias Lindholm som tidigare spelat i Vancouver, Calgary och Carolina i sin karriär. Massachusetts-klubben erbjöd honom ett sjuårskontrakt vilket är ett av de mer lukrativa affärsavtalen på senare år för svenska spelare.
NHL-svenskar och deras vara eller icke-vara i Tre Kronor
För folkets landslag, Tre Kronor, har det varit en följetong om vilka NHL-spelare som tackar nej till hockey-VM varje år. Med den nya organisationen i Tre Kronor, ledd av mångfaldige SM-guldvinnaren Sam Hallam, tycks det ha luckrats upp och under hans första VM var det många NHL-spelare som helt plötsligt verkade spelsugna i maj, till skillnad från tidigare år. Vad Hallam gjorde eller vad hans föregångare inte gjorde kan vi bara sia om men till hockey-VM 2024 kom hela 17 st NHL-spelare. Dessvärre blev det endast ett VM-brons efter att blivit utslagna av hemmanationen Tjeckien (som senare vann guldet, något skrällartat).
Urval av NHL-svenskar 2024-25
Ligan är fylld av främst kanadensare men även amerikaner och övriga nationaliteter innefattar svenskar, finländare, tjecker, ryssar, schweizare och slovaker. Säsongen 2024-25 består NHL ungefär av 10% svenskar med 70 blågula representanter, att jämföra med exempelvis Kanadas 300 st och USA:s 204 spelare. Här är några av de främsta svenska spelarna i NHL:
- Mika Zibanejad – New York Rangers
- Elias Lindholm – Boston Bruins
- Adrian Kempe – Los Angeles Kings
- Viktor Arvidsson – Edmonton Oilers
- Gustav Nyquist – Nashville Predators
- Victor Hedman – Tampa Bay Lightning
- Jesper Bratt – New Jersey Devils
- Linus Ullmark – Ottawa Senators
- Elias Pettersson – Vancouver Canucks
- Filip Forsberg – Nashville Predators
- William Nylander – Toronto Maple Leafs
- Lucas Raymond – Detroit Red Wings
- William Karlsson – Vegas Golden Knights
- Fabian Zetterlund – San Jose Sharks
- Nils Höglander – Vancouver Canucks
- Erik Karlsson – Pittsburgh Penguins
- Mattias Ekholm – Edmonton Oilers
- Oliver Ekman-Larsson – Toronto Maple Leafs
Text: • 2024-08-30
Annons • Annons