5fd922c766eeb

Artiklar

Topptur i Gran Paradiso – Italiens skidparadis

I den italienska nationalparken Gran Paradiso finns inga liftar - men superbra skidåkning i alpin vildmark. Här fann vi vad vi sökte - ett paradis för skidbestigare.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21

När solen går upp över Cima di Entrelor tar vi en paus efter tre timmars klättring på stighudar uppför Entrelor-dalens branta snösluttningar.
Endast två skidspår utför den kilometerbreda dalen avslöjar att andra skidåkare har varit här innan oss efter det sista snöfallet. Spåren från deras parallella svängar nerför de böljande snösluttningarna berättar om skidglädje i orörd terräng, långt från liftar, långt från trängsel.

Utsikten mot norr bjuder på ett fantastiskt panorama över Alpernas högsta toppar. På den södra sidan av Aostadalen, där vi befinner oss, är majoriteten av dalgångarna liftfria. Till Val di Rhêmes, Val Savaranche och Valle di Cogne åker längdskidåkare och skidbestigare som vill besöka nationalparken Gran Paradiso. Denna högalpina vildmark har varit nationalpark sedan 1922.

Bergen i Gran Paradiso är som skapta för skidåkning, som om Gud velat att detta skulle bli ett vinterparadis för skidbestigare. Möjligheterna till skidturer är oändliga och i nationalparken finns totalt 11 större bergshyttor, eller snarare höghöjdspensionat – rifugio på italienska – samt ett 40-tal mindre bergshyttor, såkallade ”Bivaccos”.

Den alpina miljön är inte extrem, bergen är lagom stora – runt 3000 till 4000 meter höga – och man rör sig på 2000 till 3000 meters höjd. Ner till Val di Rhêmes är det 1700 höjdmeter och det milslånga åket utför Entrelor-dalen är känt som en av de finaste skidupplevelserna i Gran Paradiso.
Här är chansen att hitta fin puderskidåkning stor och på glaciären ligger snön fortfarande kall och djup.

I nationalparkens dalgångar Val di Rhêmes, Val Savaranche och Valle di Cogne bor man bekvämt och äter suveränt på mysiga hotell och pensionat.
Längst upp i granndalen Val Savaranche, i hjärtat av Gran Paradiso, ligger den lilla byn Pont 1 955 m ö h som är den mest kända – och bästa – utgångspunkten för att skida upp till Rifugio Vittorio Emanuele, massivets viktigaste bergshytta med plats för 120 personer på 2732 meters höjd.
På väg till hyttan passerar man nordväggarna på Ciarforon (3642m), la Tresenta (3609m) och Gran Paradiso (4061m). Alla tre är möjliga att bestiga på skidor från norr – med fin utförsåkning på köpet.

Bergshyttan Refugio Vittorio Emanuele ser ut som en rymdstation. Det är en modernistisk, cylinderliknande konstruktion av aluminium och sten, byggd för att stå emot de kraftiga vindar som sveper in över Gran Paradiso från väst, norr och öst.
Den märkliga byggnaden rymmer 120 bäddar, fördelade i 4-bäddsrum och ett mindre loft. I annexet, den gamla hyttan från 1884, finns ytterligare 44 sängplatser.
Hit vallfärdar tusentals alpinister och skidbestigare varje år för att bestiga Gran Paradiso, som inte bara är massivets högsta topp utan också en av de lättaste 4000-meterstopparna i Alperna att bestiga.

Topptur i Gran Paradiso - Italiens skidparadis

Italiens äldsta nationalpark
Skidåkning: Ett skidparadis för toppturer
Säsong: mars-maj
Resa: Flyg till Turin eller Milano, hyrbil rekommenderas
Boende: Hotell eller pensionat i Val di Rhêmes, Val Savaranche och Valle di Cogne
Bergsguide: Société des Guides du Gran Paradis de Valsavaranche, tel +39 165 756 696.
Information: Italienska Statens Turistbyrå, tel 08-667 99 30.

Resa: www.lionalpin.se

Av: Åka Skidor


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top