5fd940b8679d4

Artiklar

Sylvain Saudan – le skieur de l’impossible

Sylvain Saudan var förste skidåkaren som åkte ned för en 8 000-meterstopp.

Text: Åka Skidor • 2008-07-24 Uppdaterad 2021-12-07
Fakta:

Hösten 1967, på sin 31-årsdag, insåg Sylvain Saudan sin livsuppgift. Han skulle åka skidor nerför branter som andra klättrade uppför. Den 23 september besteg han Aiguille du Blatier i Chamonix via den cirka 50 grader branta Couloir Spencer. Sedan remmade han fast sina läderpjäxor på träskidorna och åkte samma väg ned.

Vid den tiden hade alla svåra bergstoppar i Alperna bestigits sedan länge. Flera av dem hade man också åkt skidor nerför, som Mont Blanc.

Sylvain Saudans åk nerför Couloir Spencer var början på en ny trend inom alpinismen; att åka skidor nerför couloirer, branta snö- och isrännor. Inom denna smala nisch blev han de följande åren en pionjär. Ryktet spreds om ”le skieur de l’impossible”, det omöjligas skidåkare.

Som många duktiga alpinister och skidåkare kom Sylvain Saudan från en bergsby, Combarigny i Schweiz. Han fick sina första skidor i sexårsåldern och åkte skidor till skolan på vintrarna. På somrarna vallade han familjens getter och lärde sig klättra i berg. När han gått ut skolan började han arbeta som lastbilschaufför, men utbildade sig parallellt till skidlärare. Med färdig examen stack han till USA, jobbade som skidlärare och tog examen som bergsguide.

Under några kringflackande år i bergen insåg han att han föredrog brant åkning. Han blev av med liftkortet i St Moritz efter att ha åkt nerför nordsidan av Piz Corvatsch, ett 1 000 meter långt åk med cirka 45 graders lutning. De ansvariga ansåg honom vara ett farligt exempel för andra skidåkare. Som många andra bergsäventyrare hamnade han med tiden i Chamonix.

Några av de klassiska klätterlederna som Sylvain Saudan åkte nerför var Couloir Whymper på Aiguille Verte, Gervasutti på Mont Blanc du Tacul, Marinellikorridoren på Monte Rosa. Han åkte också nerför Eigers nordostsida och Grandes Jorasses sydsida. Det är åk som många av dagens sponsrade friåkare inte skulle klara av, och dessa gjorde han i läderpjäxor och på träskidor.

Men i sanningens namn förstod också Sylvain Saudan värdet av image och sponsring. Lamborghini utvecklade en skida efter hans önskemål och kallade modellen Sylvain Saudan. Whiskytillverkaren Johnnie Walker var en stor sponsor när Sylvain Saudan tog nästa branta karriärkliv.

Steget vidare var fullt logiskt: att åka skidor utför Himalayas berg. Runt mitten av 1970-talet började Chamonixborna bege sig dit på olika expeditioner. Sylvain Saudan åkte nerför 7 136 meter höga Nun Kun 1977 och blev hedersmedborgare i indiska Kashmir.

Två år senare var det mycket nära att Saudans karriär fick ett tragiskt slut. Några hundra höjdmeter under toppen på Daulaghiri (8 169 meter över havet) i Nepal begravdes expeditionens tält av en lavin som skördade tre liv. Tre personer överlevde, Sylvain Saudan var en av dem, de andra två var hans vän Jean Pierre Ollagnier och hans sambo Marie José Vallançot. I tre dygn kämpade de sig nerför berget i en fruktansvärd snöstorm, utan tält, mat och vatten. Sylvain Saudan blev den ende som klarade sig utan amputationer.

Sylvain Saudans mål var att bli den förste att åka från en 8 000-meterstopp och tre år senare lyckades han. 1982 klev han i bindningarna på 8 068 meter höga Hidden Peak i Pakistan.

Svenske fotografen Felix Oppenheim var med på expeditionen och gjorde reportage för bland annat Åka Skidor. Felix, som nådde det näst sista lägret på 7800 meters höjd och därmed slog svenskt höjdrekord, berättar:

– Jag väcktes på morgonen av en strålande glad Sylvain Saudan. Han hade klarat att åka nedför den första, svåra biten och passade på att ta en kopp te. Jag tror det var första gången han log under hela expeditionen. Innan dess hade han varit så extremt fokuserad att han knappt talade med någon och mest höll sig för sig själv.

Felix följde till fots efter Sylvain Saudan nerför berget.

– Det var hopplöst skidföre, först bristande skare och längre ned tung våtsnö. Vi fick till en hel del bra åkbilder, men ofta såg det förskräckligt ut när han åkte.

Den som likt undertecknad åkt skidor med Sylvain Saudan kan intyga att hans egenhändigt uppfunna stil, ”the windscreen wiper turn” – vindrutetorkarsvängen – inte är den mest eleganta. Saudan åker på kraft och ramlar inte. Men stilpoäng behövs inte när man är den förste människan att åka skidor från en 8 000-meterstopp.

Efter Hidden Peak har Sylvain Saudan främst förvaltat sitt goda rykte, även om han gjort en del tuffa åk bland annat i USA. Han driver helikopterskidåkning i indiska Kashmir och har en ”Club Saudan”, vars rika medlemmar betalar dyrt för att ha honom som skidlärare. Till skillnad från de flesta pionjärer inom alpinism och extremåkning lever han fortfarande och bor i Chamonix.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Sylvain Saudan

Född 1936 nära Lausanne, Schweiz
Familj Separerad från sin livs- och klätterkamrat Marie José Vallançot
(första fransyska att bestiga en 8 000-meterstopp)
Karriär Först med att åka skidor utför svåra klättercouloirer och
bergväggar i Alperna, bland andra Couloir Spencer, Couloir Whymper,
Gervasutti, Eigers nordostsida och Grandes Jorasses sydsida. Först med att
åka skidor från en 8 000-meterstopp, Hidden Peak i Pakistan, 1982.
Idag Driver helikopterskidåkning i Kashmir och arbetar som välbetald
skidlärare.


Text: Åka Skidor • 2008-07-24
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen