5fd924ff6e9d8

Artiklar

Offpistskidor för stora berg

De breda offpistskidorna har verkligen utvecklats och blivit bättre. Mer lättåkta, stabilare och tryggare att åka på både i pudret och pisten. Vi har grundligt testat vinters hetaste nyheter.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13

Skidorna blir bredare och bredare. För tio år sedan var Rossignol Bandit XXX bland det fetaste man kunde ha med en midja runt 85 millimeter. Nu har tillverkaren samma midjemått på skidor gjorda enbart för piståkning. Dagens offpistskidor har en midjebredd på runt 100 millimeter och uppåt. Det är relativt stor skillnad på skidorna i testet; 20 millimeter bredare midja ger helt andra egenskaper. Ska man generalisera kan man säga att de skidor med en midja kring 100 millimeter fungerar bra över hela berget, offpist men även i pisten. En midja på 110 millimeter ger mer karaktär av ren offpistskida, medan ytterligare 10 millimeters bredd ger en skida som har ännu bättre flyt i mjuk snö – med som blir klart klumpigare att rulla upp på kant när det är hårt. De skidor i testet som har midja över 110 millimeter kräver alla en duktig och kraftfull åkare, men det finns egentligen inget generellt samband där. Breda skidor behöver inte vara svåra. Tvärtom ger bredden flyt i lössnön och hjälper en inte så avancerad åkare till stordåd i offpisten.

Men det är inte bara måtten som styr flytet. Den modell som blev mest uppskattad i testet var Dynastar Legend Pro med 100 millimeters midja. Den hade faktiskt bättre bärighet i lössnön än några av de bredaste skidorna i testet.

Testet genomfördes i Åre i vintras, under mars och april, och varje åkare har åkt en till två dagar på varje skida. Det blir sammanlagt många åk och det är bra, eftersom det första intrycket inte behöver vara det bestående. Vissa skidor växer efter ett tag medan andra är roliga i första åket men tappar i längden.

Efter varje testdag har Åre Skidsport slipat och vallat dem för att göra testet så rättvist som möjligt. Samtliga medlemmar i testpatrullen är skickliga skidåkare och jobbar eller har jobbat professionellt med skidåkning på olika sätt, men ingen är sponsrad av någon skidfabrikant och kan därför tycka till helt fritt om skidorna. Vi tackar Åre Skidsport för bra service samt alla leverantörer som välvilligt ställde upp och lånade ut sina skidor.

Skidtestare

Andreas Sihvonen
27 år 177 cm 70 kg

Offpistskidor för stora berg

Spänstig och lekfull skidåkare som åker över hela berget: parken, pisten men allra helst offpist. När Sive, som han kallas av kompisarna, inte åker skidor är han mellanstadielärare. Sive är duktig och åker fort, men använder inte så mycket kraft och är ganska lätt. Därför upplevde han vissa skidor i testet som lite för långa, styva och svårhanterliga. Han gillar följsamma och lättåkta skidor som ändå tål tuff åkning. Black Crow och Salomon uppfyllde de kriterierna. Solklar favorit: Dynastar Legend Pro

Daniel Larsson
31 år 183 cm 90 kg

Offpistskidor för stora berg

Tredje generationen sporthandlare, driver butiken Åre Skidsport. Daniel har en bakgrund som puckelåkare i landslaget men nu är det offpist som gäller. Tack vare jobbet testar Daniel många olika skidor, sällan mer än en dag på varje skida, vilket gjort honom till en mycket erfaren skidtestare. Han har förmågan att sätta sig in i vad andra kan tycka om en skida. Daniel åker snabbt, stort och kraftfullt med god teknik. Skidorna ska palla trycket. Black Crow och Völkl blev trevliga bekantskaper i testet. Favorit Dynastar Legend Pro.

Sara Sandberg
33 år 174 cm 78 kg

Offpistskidor för stora berg

En av Sveriges bästa freeridetjejer och koordinator av Åka Skidors skidtest. Prenumererar på pallplatser i Extrem-NM, i våras blev det en andraplats. Sara har en bländade teknik som bygger på dynamik och kraftig kantning. Trots starka ben är Sara mer av en tekniker än kraftåkare. Kör över hela berget och gillar även pistcarving. Examinerad skidlärare som uppskattar spänstiga skidor, gärna med bra grepp. Uppskattade Fischer och Atomic men favorit blev Dynastar Legend Pro.

Tobias Liljeroth
35 år 185 cm 90 kg

Offpistskidor för stora berg

Redaktör på Åka Skidor. Med tio säsonger som bummare i Chamonix, La Grave och Kanada i bagaget har han utvecklat en särdeles fallhöjdseffektiv teknik och åkstil. Stora svängar i hög fart. Med andra ord, du åker inte ifrån Tobbe. Puderpundare må vara ett fånigt ord men det stämmer; han drömmer våta drömmar om snötäckta kuddlinjer i skogen och branta couloirer. Föredrar rejält breda, fartstabila skidor som bär bra i puder och bristande skare. Black Crow och Dynastar fick tummen upp. Favorit blev Extrem The Schabrak.

Av: Mårten Pettersson

Offpistskidor för stora berg
Offpistskidor för stora berg
Offpistskidor för stora berg

Offpistskidor för stora berg
Offpistskidor för stora berg
Offpistskidor för stora berg


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
ArtiklarSkidtest

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top