5fd924e7a59a6

Artiklar

Pistskidor under 5000 kronor

Carvingskidor för under 5 000 kronor med bindning är en storsäljande kategori och passar många som inte vill lägga ner en förmögenhet på sin utrustning.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13 Uppdaterad 2008-10-13

Precis som tidigare när vi testat pistskidor med ett maxpris på 5 000 kronor slås vi av vilka bra skidor det är. De är gjorda för 80 procent av Sveriges vuxna skidåkare: medelgoda åkare som håller till i pisten, men inte de brantaste och isigaste backarna. Även avancerade åkare har kul på dessa skidor. I alla fall om man som åkare inte väger så mycket och om man har god teknik. I carvingsvängar – eller med skär som det heter på svenska – går det att åka fort och skidorna känns stabila. Det är få av de som klarar att åka på rena skär – vilket i sin tur inte är så många -som köper skidor i denna prisklass. För de som åker fort men fel i pisten, alltså sladdar runt i svängarna, kan stabiliteten vara begränsande. Samma sak inträffar för en tungviktare, skidorna vobblar.

Men det är stor skillnad på modellerna. Några är mer förlåtande och anpassade för försiktiga åkare medan andra är avancerade. Kolla in våra färgmarkeringar: grön, blå, röd och svart, för att orientera dig rätt.

Skidtestare

Ida Uhr
21 år 168 cm 65 kg

Pistskidor under 5000 kronor

Skidlärare i Åre, både för vanliga elever och för funktionshindrade på den så kallade Totalskidskolan. Utbildad på den ettåriga Svenska skidlärarlinjen, och har med det fått en skolad och korrekt teknik. I och med att hon kan carva på skär utnyttjar hon skidans alla egenskaper. Ida åker hela tiden kontrollerat och är inte den som tokbränner, åker stenhårt eller jibbar loss. Så länge det är fint väder gillar Ida all typ av skidåkning. Hon åker mest pist, men är det fina förhållanden utanför de preparerade backarna blir det gärna en vända även där.
Salomon och Dynastar prisades av Ida och allra bäst tyckte hon om Blizzard Magnum 7.6.

Martin Alzén
37 år 175 cm 65 kg

Pistskidor under 5000 kronor

Filosofilärare som kan sin Kant, inte bara skidåkningsmässigt. Väldigt vältränad, springer diverse riktigt långa och tuffa löpartävlingar, blir därför sällan trött i benen när han åker skidor. Åker fort och carvar bra i pisten men åker helst offpist. Trots intresset för offpist åker han gärna på lite smalare skidor. Åkstilen är precis som Martin som person: spänstig, men inte kraftfull. Men eftersom han åker fort är det ändå viktigt att skidorna är stabila. I testet fick Salomon och Blizzard tummen upp och favorit var Fischer Progressor 7+.

Åsa Davidsson
33 år 162 cm 60 kg

Pistskidor under 5000 kronor

Examinerad skidlärare som åker med god teknik och kontroll över hela berget. Åsa är ingen vildhjärna, men är duktig på att åka så det går fort utför. Hon gillar de flesta fören, pist som offpist, och vill gärna ha en skida som klarar av olika terräng och snöförhållanden. Hon är en erfaren skidtestare med förmågan att även sätta sig in i hur andra personer kan uppleva en skida. Hennes personliga topp tre i testet var Dynastar, Blizzard och Fischer. Bäst var Dynastar Contact.

Jan Karlsson
68 år 178 cm 85 kg

Pistskidor under 5000 kronor

Skidtestets Grand old man som går under titeln Professorn. Skidtestare för Åka Skidor sedan många år och har ännu längre erfarenhet från skidåkning. Började åka redan på 50-talet och har tävlat, varit skidlärare och tränare och även ledare för skidlandslaget under Stenmarksepoken. Janne åker skidor varje dag under vintern och halva sommaren – alla fören är bra enligt honom. Hans frekventa nötande i backarna gör att många Åregäster mött honom i liften. Träffar du honom ska du passa på att fråga var åkningen är som bäst. Janne åker i maklig fart över hela berget, pist som offpist och gillar skidor som fungerar överallt. Janne uppskattade Blizzard och Salomon, men bäst i testet var Head Xenon XI 6.0.

Av: Mårten Pettersson

Pistskidor under 5000 kronor
Pistskidor under 5000 kronor
Pistskidor under 5000 kronor

Pistskidor under 5000 kronor
Pistskidor under 5000 kronor
Pistskidor under 5000 kronor


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
ArtiklarSkidtest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen