5fd93a8ea6b98

Så skär du till stighudarna

Att skära till stighudarna är inte komplicerat, men precis som hos frissan är det svårt att backa klockan om du väl tagit bort för mycket. Och de dyrköpta stighudarna lär inte växa ut igen!

Text: Johan Weimer • 2014-09-28 Uppdaterad 2014-09-28

Tillse att du har en stighud som är tillräckligt lång och bred för din skida. Stighuden ska helst ha fästen i båda ändar, om du inte iför dig tajts och tävlar med ultralätt utrustning, alternativt gör raka motsatsen och åker splitboard.

Om du är oerfaren ska du undvika att skära stighudarna utan specialverktyg. Fick du det inte med hudarna? Låna eller köp ett, det kan nämligen göra hela skillnaden.

Börja med att fastslå vad som är fram och bak på stighuden, montera den därefter centrerat på skidan. Skär utmed skidans ena kant. En sargad stålkant bör slipas till innan för att undvika hack och ojämnheter.

Montera om stighuden så att den skurna sidan hamnar två stålkantsbredder in på belaget (cirka fem millimeter från ytterkanten). Skär till den andra sidan av stighuden. Montera den därefter centrerat och kolla resultatet. Om allt gått som planerat täcker stighuden nu i princip hela belaget medan stålkanterna är frilagda… och jo de behövs även på vägen uppför.

Känner du dig ändå tveksam? Låt någon mer erfaren göra jobbet, exempelvis Tobbe på fabulösa Åre Skidsport. Butikerna tar sällan betalt för jobbet, i varje fall inte om du köpt stighudarna hos dem.

Så skär du till stighudarna
1 Centrera
Om skidan är använd bör du börja med att kolla att stålkanten är jämn och fin, om inte – slipa till den. Klistra därefter på stighuden centrerat på skidan.
Så skär du till stighudarna
2 Skär
Lägg skärverktyget utmed stålkanten och skär bort den del av stighuden som sticker ut på den ena sidan av skidan. Eftersträva ett jämnt tryck mot kanten genom hela rörelsen.
Så skär du till stighudarna
3 Måtta
Montera om stighuden så att den skurna sidan hamnar två stålkantsbredder in på skidan (cirka fem millimeter från ytterkanten). Skär till den andra sidan av stighuden.

Text: Johan Weimer • 2014-09-28
Stighudar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen