Måns Hedberg. Foto: Snowboard Team Sweden

Tre svenskar vidare till dagens final

Fredagens kval i Air & Style i Innsbruck gav tre svenska finalplatser av fyra möjliga. 21-årige Måns Hedberg från Bollnäs slog till och vann kvalet.

Text: • 2015-01-17 Uppdaterad 2015-01-17

Snowboard: Måns Hedberg såg till att vinna gårdagens kval på big air-tävlingen Air & Style i Innsbruck men i dagens final tvingas han köra mot landslagskamraten Niklas Mattsson. Eftersom Niklas Mattson slutade på en 16e plats och därmed knep sista finalplatsen ställs han och ettan Måns mot varandra i första finalomgången. Finalen med 16 åkare avgörs nämligen i utslagningsformat så kallat ”head to head”, där 1an från kvalet möter den som kvalade in som sista åkare. 

”Jag är grymt glad och nöjd med min åkning idag”, säger en leende Måns Hedberg. ”Det har gått bra på träningen, så jag kände självförtroende inför kvalet, men är ändå lite överraskad att jag kvalade som 1:a. Det är på sätt och vis kul att jag och Niklas möts i morgondagens final, men såklart tråkigt att den ena måste bliutslagen i första omgången”, säger Måns Hedberg i ett pressmeddelande.

I finalen genomför åkarna tre åk var, där poängen från de två bästa åken slås ihop, och dessa två åk måste även bestå av olika trick, när bara fyra åkare är kvar gör de upp i en superfinal.

”Det är verkligen roligt att Måns får vinna kvalet bevisa att han tillhör den absoluta världstoppen, och det är självklart också kul att det är tre svenska åkare bland de sexton finalisterna i en av världens mest prestigefyllda och klassiska big air-tävlingar. Marginalerna mellan åkarna var mycket små, och olyckligt nog möts ju Måns och Niklas i finalens första head-to-head-omgång, vilket betyder att en av dem bara kan sluta 9:a som bäst, men å andra sidan kan den andra därmed som sämst bli 8:a, och de har båda god potential att nå hela vägen imorgon, så i den saken kan jag i det här läget bara säga ’må bäste man vinna'”, säger förbundskapten Joakim Hammar.

Tor Lundström kvalade in till finalen som näst bästa svensk på 10:e plats. Sven Thorgren fick inte till det i kvalet, han hade problem i landningen i två av sina tre kvalhopp, och slutade på 19:e plats och missar alltså finalen. 

För de svenska åkarna är helgens tävling ett genrep inför VM och X-Games. Niklas Mattsson som kom sjua i Peking åker tillsammans med Måns Hedberg vidare till Kreischberg och VM medan Sven Thorgren drar till Aspen och X-Games.

Missa inte finalen av Air & Style i Innsbruck idag. Livesändningen börjar 16.30 på denna länk!

Fyra svenskar tävlar i Innsbruck

Så här sänds lördagens final:
16.30 Tävlingsstart
16.45 Omgång 2, Heat 1-4 
18.05 Omgång 2, Heat 5-8
19:35 Omgång 3, 8 Åkare ska bli 4
20:20 Super Final  

Helgens tävling avgör vilka som ska få köra finalen på Rose Bowl i Los Angeles den 21-22 februari. Sven är redan klar medan Mattsson och Hedberg fortfarande har chansen. 


Text: • 2015-01-17
Snowboard

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen