30, 40 eller 50 grader?

Artiklar

Så brant åker du egentligen

Har du någonsin stött på en person på afterskin som hävdar att hen precis avverkat 55-graderscouloir? Well, oddsen är ganska stora att personer ljuger – här är varför.

Text: Åka Skidor • 2015-12-11 Uppdaterad 2022-01-04

I grund och botten så åker den här personen med stor sannolikhet inte så brant som hen tror – och det gör inte du heller.
Genomsnittslutningen på gröna och blåa backar är 10 respektive 20 grader, medan svarta backar tenderar att ligga mellan 30-35 grader.

Sjukta branter du ser i olika skidfilmer är precis det. Branta. Ofta har de 50+ graders lutning och vissa specifika fall mer än så.  

Så brant åker du egentligen
Graderingar på pister kan skilja sig från land till land, men den här bilden ger dig en hum om hur det kan se ut.

Anledningen att vi ofta övervärderar lutningen är för att vi är rädda. I och med vi ofta lutar oss framåt på skidorna, för att på sätt få bättre kontroll, kan en backe se brantare ut än vad den egentligen är – och det kombinerat med fart skapar rädsla.  

En bra mätstock – även om vi starkt betvivlar att du kommer ge dig ut i sådan “backe”, – är att om du kan stå vertikalt och röra backen med en utsträckt arm. Då börjar du närma dig 50+ grader.

Så brant åker du egentligen

Text: Åka Skidor • 2015-12-11
ArtiklarPuderVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top