Medelhavsön förknippas inte så ofta med skidåkning. Men den finns. Foto: Ulrich Mueller.

Artiklar

Sol och snö. På toppen av Medelhavet

Skidåkning på Cypern bjuder kanske inte på några större utmaningar. Men exotisk utsikt garanteras. Liksom en underbar känsla av att vara den absolut bästa åkaren på berget.

Text: Gunnar Andersson • 2017-02-22 Uppdaterad 2017-02-22

En knapp timma med bil. Längre är det inte från Medelhavet till skidåkning på Cyperns högsta topp Olympus, 1 952 meter över havet. Den enda plats på ön där snön blir varaktig om vintern. På nordsidan kan snögränsen faktiskt krypa ända ned till tusen meters höjd och en gång lär man ha uppmätt hela tre meters snödjup. Otroligt med tanke på att Cypern generellt är så nederbördsfattigt att vattenförsörjningen länge varit ett politiskt spörsmål av dignitet.

Cyprus Ski Federation äger liftarna. Fyra korta släpar: Hermes, Afrodite, Hera och Zeus. De två sista ligger på The North Face som är skogsbergets branta sida rakt under den brittiska radarstationen. Tillika öns tävlingsbacke med blyga 220 höjdmeter i pisterna, där åkare från både Grekland och Libanon brukar mötas i mästerskap. Under vanliga vinterdagar är det förstås bara de skickligaste åkarna som vågar dit. Nybörjarna föredrar den parkliknande miljön i Sun Valley.

Behållningen av skidåkningen på Cypern ligger snarare på det exotiska planet med värme, färgmättad tallskog och utsikt över vårgrönskande berglandskap med havet borta i horisonten. Olympus är skogsklätt med korta och grovbarkade troodostallar som växer med god svängmarginal mellan stammarna. Under särdeles goda förhållanden borde det vara möjligt att glida ned till någon av byarna som kantar berget och dricka brandy till lunchen som traditionen bjuder eller tura bort till det ortodoxa klostret i närheten och hälsa på munkarna. Bara man ser upp för jordskredsbranterna och bäckarnas knivskarpa raviner.

Var också beredd på att den starka solen gör att snösmältningen varierar kraftigt mellan nord- och sydsidor, samt att den snö som faller är tung och våt. Räkna med genomslag i snötäcket och att du under under normala vinterdagar kommer att vara den i särklass bästa åkaren på berget. En känsla minst lika unik som att glida på snö mitt i Medelhavet.*

Dahlström och Tjäder i sandig edit från öknen i Peru


Film: Snökaos i Sahara


Klassikern: JP Auclairs gatujibb


Text: Gunnar Andersson • 2017-02-22
ArtiklarVårskidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen