Foto: Mattias Fredriksson / SVELAV

Artiklar

Test: Vad kan du egentligen om laviner?

Vad är egentligen lavinterräng och hur ska du tänka och agera för att hålla dig säker på berget och samtidigt hitta den bästa åkningen? Gör SVELAVs kunskapstest och se om är du redo för lavinterräng.

Text: Gabriella Edebo • 2019-02-13 Uppdaterad 2019-02-13

SVELAV står för Sveriges Lavinutbildningar och är Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar som tagits fram av Naturvårdsverket (som också ansvarar för lavinprognoser.se).På Svelavs hemsida finns en onlinekurs med enormt mycket nyttig information att plöja igenom för att lära sig mer om laviner, hur de uppstår, hur vi identifierar och undviker lavinfarlig terräng samt hur vi bär gå tillväga om olyckan varit framme. Kursen kallas Svelav intro och tar cirka två timmar totalt och kan även genomföras som ett föredrag från en certifierad instruktör.


En annan bra grej som Svelav och Naturvårdsverket satt ihop är ett grundläggande kunskapstest på 12 frågor för att testa dina lavinkunskaper. Svaren hittar du såklart i den digitala grundkursen om du fastnar på någon fråga eller vill läsa på lite extra.

Gör SVELAVs kunskapstest här.

Test: Vad kan du egentligen om laviner?
Illustration: Svelav

Kom ihåg att en kort onlinekurs och ett relativt enkelt test inte räcker så långt och att kunskap är färskvara. Ta dig tid att träna med din utrustning, läs och lär dig mer samt framförallt: gå en lavinkurs. Det är väl spenderad tid och kapital kan vi skriva under på. Du kan läsa mer om de olika utbildningarna och kurstillfällen på svelav.se.

Användbara länkar

SVELAV – Sveriges Lavinutbildningar svelav.se
Utbildningar
Kurstillfällen
Onlinekurs Svelav Intro
Kunskapstest

Sveriges Lavinprognoserlavinprognoser.se
Så tolkar du prognosen
Fakta och bakgrund
Vägval i lavinterräng
Incidentrapportering

 

Ledare: lavinproblematik


Naturvårdsverket drar igång svenska lavinprognoser


Nytt: lavinprognoser med lutningskartor


Text: Gabriella Edebo • 2019-02-13
ArtiklarLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen