Helt klart en snackis – Åka Skidors formgivares pimpade pulka. Foto: Tobias Ivarsson

Artiklar

Skidsnack #7: Veckans nyheter i skidvärlden

Pimpad pulka, puckelpist till månen, Bängt fyller fem och åker slalom, Cody och pallplatser i plural och en hel del annat som är värt att nämna från den gångna veckan.

Text: Gabriella Edebo • 2019-02-17 Uppdaterad 2019-02-17

Puckel till månen

Det gamla ordspråket ”when in trouble, tuck for double” fick sig en perfekt visuell förklaring när världsmästerskapen i puckelpist ägde rum i Utah i veckan. I semifinalen i parallelltävlingen tappade japanen Daichi Hara kontrollen och dundrade in i sista hoppet med bakhäng och fick riktig katapultfart ut i luften. Halvvägs igenom en gigantisk och oplanerad backflip inser han att han är påväg mot månen och har på något vis sinnesnärvaro nog att dra in knäna och gå för en dubbel bakåtvolt för att sedan landa på fötterna, men rätt på en puckel. Ofattbart nog samlade Hara ihop sig lagom till den lilla finalen och åkte hem ett VM-brons direkt efter den virala dubbeln.

Årets afterskidänga

Enligt säkra källor har nedan låt intagit varenda afterski inom Österrikes gränser denna vinter som vinterhalvårets motsvarighet till sommardänga. Går extra fint ihop med Strohrom och radler.

Vittring på världstouren

Sveriges stolthet och största framtidshopp för tillfället på kvaltouren till Freeride World Tour är snowboardåkaren Cody Bramwell som nu i veckan säkrade viktiga poäng med en vinst i Montafon, Österrike. Cody har nu två vinter och en fjärdeplats i potten med två tävlingar av den högst rankade varianten på kvaltouren innan vinnaren av den åtråvärda platsen till FWT 2020 ska utses. Åkarnas topp tre bästa resultat är det som räknas, så om Cody kan hålla undan från övriga brädåkare (och inte falla precis på målsnöret som det tyvärr blev i fjol) så ser det lovande ut.

Skidsnack #7: Veckans nyheter i skidvärlden
Cody Bramwell högst upp på pallen. Foto: Open Faces Freeride

Vonn & Svindal avslutar på pallen

Två mästare tackade för sig och avslutade karriären i samband med alpina VM i Åre i veckan. Lindsey Vonn inledde med att krascha hårt på super g-tävlingen men lyckades resa sig och tog därefter en silvermedalj i störtloppet som var hennes alla sista tävling. Det blev totalt 82 världscupssegrar (Stenmarks rekord står sig än), 3 pallplatser på OS och 8 VM-medaljer. Även norrmannen Aksel Lund Svindal imponerade och avslutade sin medaljkantade karriär med ett VM-silver, tätt bakom landsmannen Kjetil Jansrud.

Världsstjärnor i parallell

Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Anja Pärson, Kjetil André Aamodt är några av de tunga namnen som drog på sig en fartdräkt på nytt för att ställa upp i en uppvisningstävling i parallellslalom under VM i Åre. Tävlingen arrangerades till förmån för stiftelsen Active Life Foundation grundad av den tidigare landslagsåkaren Thomas Fogdö, med syfte att arbeta för och hjälpa idrottare som skadat sig att komma tillbaka.

Bängt Slalom firar 5 år

Hört talas om tävlingsformen Banked Slalom för snowboardåkare? På Gesundaberget kör man sin egen variant inne i skogen på en av de översnöade cykellederna. Den 2a mars är det dags för årets upplaga som blir femårskalas, missa inte det. Mer info hittar du här.

Video

Ränna på monoski och blades
Cody Townsend fortsätter att ticka av åk från boken 50 Classic Ski Descents of North America tillsammans med Bjarne Salén som filmare, och nu var det läge att slänga in lite lättsam humor i ett annars rätt så allvarligt och seriöst projekt. Åket är en smal jävel till ränna kallad Terminal Cancer, belägen i Nevada.

Red Bull Playstreets
Lek och pallplatser på gatan i Bad Gastein
I veckan var det dags igen för en urban slopestyletävling att äga rum mitt bland gator och torg i Bad Gastein, Österrike. Både Jesper Tjäder och Oscar Wester gjorde bra ifrån sig och kom på pallen.

Skidsnack #6: Veckans nyheter i skidvärlden


Nordamerikas 50 mäktigaste åk


9 klassiska skidfilmer


Text: Gabriella Edebo • 2019-02-17
ArtiklarNyheterCody Townsendskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen