Caroline rekar för att ta sig upp till FWT. Foto: Mia Maria Knoll / Open Faces Freeride

Artiklar

Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg

Hon är högst rankad av alla landets kvinnliga friåkare och sprutar inspiration omkring sig likt en snökanon på försäsongen. Lär känna vår reporter Caroline Strömberg.

Text: Lif Hydén • 2019-02-22 Uppdaterad 2019-02-22

Caroline Strömberg är skidåkaren med störst leende och ett pannben av stål. Hon har tävlat inom alpin skidåkning sedan barnsben men har de senaste tio åren fokuserat på friåkning. Självklart följde vinnarskallen med in i friåkningen och hon körde sin första tävling redan år 2010. Siktet har varit knivskarpt från början: hon ska ta sig in på Freeride World Tour och bli bäst i världen, punkt.
Förra året snubblade hon på mållinjen i Freeride World Qualifier och gick miste om den gyllene biljetten in på världstouren. I år har suget efter revansch aldrig varit större och hennes första tävling går av stapeln i slutet på januari, det är dags att visa världen vad hon går för.

Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg
Foto: Emrik Jansson

– Min största styrka som skidåkare är att jag tycker det är roligt att åka skidor ta mig fan varje dag. I tävlingssammanhang har jag nytta av att jag har varit med länge och har koll på rutinerna. Kärleken till skidåkningen blandat med erfarenhet gör mig stark.

En stark passion och ett jävlar anamma krävs minst sagt för att leva det livet Caroline lever. Hon är butikschef för Peak Performance i Östersund, en av grundarna till plattformen InspireUs, yogalärare och framförallt: en elitsatsande skidåkare. Förra året avslutade hon sin vinter i trötthetens tecken, att bolla heltidsjobb med pendling till alperna tog på krafterna. I vinter har hon tagit ut mer semester för att skapa bättre förutsättningar för sig själv som skidåkare. 
Under hösten har hon förberett sig fysiskt och mentalt inför vinterns utmaningar samtidigt som hon likt en världsmästare i Tetris har fått ihop sin vardag.

– Jag lägger upp mitt liv såhär: mellan klockan 22.00-09.00 är jag skidåkare, då sover jag och tränar på morgonen. Mellan 09.00-17.00 är jag chef och mellan 17.00-22.00 jobbar jag med InspireUs.

Genom att bjuda in saker som ger henne glädje hittar hon energi och det finns ingen tvekan om att skidåkningen är hennes stora passion i livet. Inför tävlingssäsongen 2019 är glädjespridaren Caroline en åkare väl värd att hålla ögonen på.

Artikeln publicerades ursprungligen i februari-numret av Åka Skidor 2019.

Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg
Foto: Emrik Jansson

Reporter på Freeride World Tour

Caroline kommer under de kommande veckorna åka runt och tävla på kvaltouren till Freeride World Tour och kommer dessutom att rapportera live från alla kvarvarande FWT-stopp via Instagram och här på hemsidan. Nästa tävling är schemalagd på lördag, så håll lite extra utkik inför det!

Vi ställde några frågor till Carro för att stämma av inför morgondagens tävling i Fieberbrunn.

Har du varit på någon FWT-tävling eller i Fieberbrunn förut?
– 2017 kördes ett testevent inför att lägga till ett FWT-stopp i Hakuba i Japan, den tävlingen hade 4* FWQ-status men det var FWT-organisationen som stod för arrangemanget och där var jag med och tävlade. Dessutom körde jag några deltävlingar i Freeskiing World Tour i Kanada innan de två tourerna slogs ihop till det som är FWT idag. Men cirkusen i den tappning som den är idag har jag aldrig varit på plats på, så det ska bli kul att se vad det egentligen är jag strävar emot med mitt tävlande.

Fieberbrunn besökte jag för första gången förra veckan och föreläste och agerade domare under Danska Mästerskapen i friåkning. Så jag spenderade förra helgen med blicken riktad mot ett Wildseeloder fyllt med action som fick ett NM-kval i Sadeln att framstå som friåkning på valium.

Vad ser du mest fram emot som reporter på alla Europa-stopp av FWT?
– Det ska bli jäkligt spännande att ta del av ett friåkningsevenemang utan att själv vara med och tävla. Jag tror att jag kommer kunna se på det med lite andra ögon än när man själv är mitt i fokus inför tävling med allt vad det innebär i form av nerver och förväntningar. Det ska ju såklart också bli kul att se åkningen IRL, det är ju något speciellt med alla typer av sportarrangemang live.

Hur länge har du själv tävlat i friåkning och hur hamnade du in på det spåret?
– Jag körde mina första friåkningstävlingar i Norge 2009 tack vare att Rebecka Harlaut inspirerat mig till att testa, vi hade tävlat alpint ihop tidigare och jag kände väl lite ”kan hon så kan väl jag” och sedan dess har det rullat på med några tävlingar per år. Verkligen satsat mot att själv få köra FWT har jag gjort sedan 2016, och då med en treårsplan, så målet var egentligen att kvala tills i år men där föll jag på målsnöret i slutet av förra säsongen. Just nu ligger jag trea i rankingen och kommer att göra absolut allt jag kan för att den där kvalplatsen i damklassen för Europa-regionen ska bli min i slutet av säsongen.

Följ @akaskidormag och @carolinestromberg på Instagram för att hålla dig uppdaterad

Mannen som går 100 000 fallhöjdsmeter varje vinter


Text: Lif Hydén • 2019-02-22
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen