5fd91a498e19f

Artiklar

Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden

Debatt och heta diskussioner kring parallellslalom och nya skidor, veckans dos av handsvett och mycket mer i veckans sammanfattning.

Text: Gabriella Edebo • 2019-02-24 Uppdaterad 2019-02-24

Veckans handsvett

Killian Jornet var med i förrförra veckans skidsnack efter att han “för skojs skull” råkat slå världsrekord i flest antal skidade höjdmeter på ett dygn. Och nu i veckan släppte han en film från när han åker skidor utför Trollveggen i Norge, något som ingen annan gjort tidigare.

Parallellslalom i hetluften

Efter avklarad världscuptävling i den relativt nya (på VC-nivå) grenen parallellslalom började hetsiga diskussioner kring stilen som många av åkarna börjat använda i tron om att det är den snabbaste tekniken i banan. Bland annat Ted Ligety gick ut hårt i kritiken och tycker att den så kallade “cross blockning” av storslalomkäpparna har förstört grenen och vill hitta ett alternativ som tar tillbaka fokus på åkning istället för denna teknik som många argumenterar är direkt farlig för åkarna.

Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Ski Racing Media

Rösta på riktig åkning i X Games

Videotävlingen X Games Real Ski där tre av sex inbjudna deltagare är svenskar är nu inne i nästa fas där åkarnas filmer är klara och röstningen om medaljerna kan börja. Svenska åkare som tillsammans med en filmare spenderat de sensate månaderna med att finkamma urbana miljöer på bra spots att filma på är Henrik Harlaut, Pär Hägglund och Kim Boberg.
Alla filmer är 90 sekunder och du hittar dem här.

Debatt om Factions nya skida

Faction avslöjade i veckan att de släpper en limiterad upplaga av en damvariant av deras storsäljare Candide 2.0. De kallar den Mademoiselle och det är exakt samma skida men endast tillverkad i två kortare längder (166 och 172 centimeter) och med annat topsheet. Som är rosa. Och det är framförallt den detaljen som fått många att reagera. Kommentarer som “Is it supposed to be for women because it’s pink?” Finns det gott om i kommentarsfälten från både tjejer och killar som verkar tycka att det är lite väl 90-tal att köra “shrink it and pink it”. Och från andra sidan av diskussionen hittar vi svar i stil med “I like pink” och “om du inte gillar rosa köp något annat”. 
Mest diuskussion hittar du på Candide Thovexs instagraminlägg.

Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden

Läsvärt om vädervarningar till fjälls

Vad innebär egentligen en “Klass 1 varning” från SMHI? Fjällsäkerhetsrådet förklarar:Lavinolycka i Crans-Montana

En stor lavin gick in i en pist i den schweiziska skidorten Crans-Montana under eftermiddagen i tisdags. Fyra personer blev begravda, varav skidpatrullör som omkom trots snabb räddningsinsats och helikoptertransport till sjukhus. Det är ännu inte officiellt om lavinen som var av vår/slask-karaktär utlöstes spontant eller av en skidåkare.

Video


I huvudet på Hedvig
I det senaste webisod-avsnittet om Hedvig Wessel får vi kika in i hennes huvud inför en tävling och hur hon förbereder sig för att vinna Freeride World Tour. Avsnittet släpptes i fredags och i lördags gick hon och vann sin första FWT-tävling i Fieberbrunn.

Kuddkrig
Kajsa och Malou är nu igång med sin webbserie för säsongen ordentligt och ska enligt uppgift släppa ett nytt avsnitt varannan vecka. I det senaste avsnittet hittar de stora fält med pillows i Kanada, turar upp och studsar (både på skidor och på huvudet) ner igen.

Skidsnack #7: Veckans nyheter i skidvärlden


Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn


Verksta'n: Slipa stålkanterna


Text: Gabriella Edebo • 2019-02-24
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top