5fd91a424e5c4

Artiklar

Repris: Freeride World Tour Andorra 2019

Efter lite förseningar blev det fjärde stoppet av Freeride World Tour i Andorra till slut av. Se reprisen från tävlingen här och läs mer om uppladdningen inför den kanske mest avgörande tävlingen för säsongen.

Text: Caroline Strömberg • 2019-03-06 Uppdaterad 2019-03-06

Repris

En längre uppdatering om resultaten och läget i totalsammanställningen kommer från vår FWT-korrespondent Caroline Strömberg inom kort.

Svenska åkare hittar du på följande tidpunkt i sändningen:

Kristofer Turdell – 1:35:20
Carl Regnér – 1:44.00
Hedvig Wessel – 2:23:20
Jackie Paaso – 2:28:15

Resultatlistor

Repris: Freeride World Tour Andorra 2019
Repris: Freeride World Tour Andorra 2019
Repris: Freeride World Tour Andorra 2019
Repris: Freeride World Tour Andorra 2019

Inför tävlingen

”Okey it’s time to get rowdy ’cause it’s crunch time in Andorra!”

 
Fjärde deltävlingen i 2019 års upplaga av Freeride World Tour är bekräftad att gå av stapeln imorgon torsdag 7 mars med första start klockan 08:30 centraleuropeisk tid. Touren har rullat vidare till Vallnord Arcalís i Andorra där solen och värmen till en början höll ett gött grepp om bergen.

Tävlingen var först bekräftad till i lördags och åkarnas funderingar under fredagens facecheck bestod till större delen av huruvida snön kommer att vara stenhård, genomrutten eller kanske helt enkelt perfekt superslask. Årets tävlingsface är en bergssida som vi inte tidigare sett användas i tävlingssammanhang, något som uppskattas av många åkare då kreativiteten som skidåkare får användas mer än förmågan att titta på filmer från tidigare år och därmed kunna utgå från något som redan bedömts. Tävlingsfacet kallas Estanys Forcats och kommer att ha två separata starter för att ge alla åkarna så bra förhållanden och möjligheter som möjligt.

Tyvärr ställde vinden till det i lördags och den återfrusna slasken var envis och tinade aldrig upp, trots uppskjuten starttid.

Nu har snön anlänt och arrangörerna har laddat om, bytt tävlingsface till det så kallade Quince Metros (se bild nedan) och är redo att dra igång livesändningen.

Skandinaver på start är förra tävlingens vinnare Hedvig Wessel, Jackie Paaso, Carl Regnér och den regerande världsmästaren Kristofer Turdell. Tyvärr har Reine Barkered meddelat att han lämnat Andorra och inte kommer att starta på grund av famljeskäl. Vi hoppas att allt löser sig på bästa sätt för Reine samt hans nära och kära och att vi ser honom tillbaka på start i toppform i Verbier.

Uppdatering inför tävlingen

Tävlingen i Andorra fick skjutas upp på grund av brist på snö och återfrusen slask. Även om vinden som höll snön från att mjukna i solskenet avtog vid lunchtid i lördags när tävlingen först var planerad att genomföras så fattades beslutet att ställa in och skjuta upp eventet längre fram i väderfönstret. Facet som var planerat för lördagens tävling är helt ute ur spel och det som behövdes för att tävlingen skulle kunna bli av var ett rejält snöfall.

Och nu har snön anlänt till Andorra så FWT har annonserat att tävlingen är bekräftad att äga rum torsdag med start 08:30.

Skulle tävlingen mot förmodan ställas in helt ändras förutsättningarna för vilka som kvalificerar sig till finalen i Verbier och nästa års tour genom att endast de två bästa resultaten från de tre genomförda eventen räknas.

Repris: Freeride World Tour Andorra 2019
Tävlingsfacet Quince Metros. Lite kortare, mindre brant och färre klippor, men förhoppningsvis mer och bättre snö.

Tävlingen i Andorra är på många sätt avgörande för utfallet av totalen i touren och vilka åkare som avancerar till finalen i Verbier och säkrar en plats till nästa säsong. I herrarnas skidklass har italienaren Markus Eder chans att säkra världsmästartiteln redan innan sista tävlingen i Verbier, men en utmanare till den triumfen är dock den regerande mästaren Kristofer Turdell som just nu ligger på en andraplats i totalen.
 
För många andra är det dock annat än världsmästartitlar som spökar i huvudet, det är nämligen efter den här tävlingen som det avgörs vem som kvalificerar sig till finalen i Verbier och vem som förlorar sin plats på touren. En faktor som helt klart kommer att påverka åkarna i sina val av linjer och storlek på laddhatten för dagen.

Antal åkare som kvalificerar sig till finalen i Verbier ovh FWT 2020:
Skidor damer: 6
Snowboard damer: 4
Skidor herrar: 12
Snowboard herrar: 6

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn


Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg


Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden


Text: Caroline Strömberg • 2019-03-06
ArtiklarFreeride World Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen