Nytt världsrekord? Foto: Florian Breitenberger / Audi Nines

Artiklar

Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden

Temat på denna veckas nyhetsbuffé är skicross, tveksamma vinster och världsrekord, mer liftdrama i norr och slaskåkning med blades.

Text: Gabriella Edebo • 2019-04-28 Uppdaterad 2019-04-28
Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Svenska Skidförbundet

VÖN lämnar skicrosslandslaget

En av sveriges bästa skicrossåkare har tagit beslutet att avsluta sin karriär efter nio säsonger på världscupsnivå. Victor Öhling-Norberg från Funäsdalens SLK avslutar med ett fullt troféskåp med totalt 19 pallplatser i världscupen, varav sju vinster och en totalseger samt ett guld och brons på VM.
Jag har tävlat i skidåkning hela mitt liv och känner att det är dags att hitta nya utmaningar. Det sista året har jag saknat drivet och passionen som krävs för att vara med i den absoluta toppen och då är det dags för mig att göra någonting annat, säger Victor i ett pressmeddelande om beskedet.

Lokatts nya störtkruka

Vi har tidigare skrivit om det nystartade svenska företaget Lokatt Helmets som bestämt sig för att revolutionera marknaden och utmana existerande tillvägagångssätt genom att ta fram en helt biobaserad hjälm. Ny har de kommit långt i utvecklingen och har släppt en tjuvkik på sin nya hemsida med hur den, med största sannolikhet, kommer att se ut. Läs mer på lokattsports.com.

Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden
Lokatt Helmets nya design.

Nytt världsrekord i quarterpipe?

Amerikanen David Wise satte i veckan ett omdiskuterat nytt världsrekord i högsta flyg i en quarterpipe på 11.7 meter. Rekordet sedan innan på 10.7 meter sattes 2008 av Simon Dumont, och enligt många är det fortfarande det som gäller eftersom Wise inte landade tillbaka ner i quarterpipen, utan på en annan feature som gick högre upp och hade en annan lutning. I efterhand har rekordet istället döpts om till ”World’s Highest Air – Quarterpipe to Banked Landing”.

Sveriges nya skidanläggning söker personal

Byggnationen av den nya skidorten Idre Himmelfjäll är i full gång och kommer att invigas den 17 december i år. Nu har de även börjat rekrytera personal för att anläggningen ska fungera klockrent redan från öppningsdagen. Tjänster som hittills annonserats ut är bland annat lifttekniker och skidskolechef. Läs mer på Idre Himmelfjälls facebooksida.

Blades of glory

Vår, sol, slask och nära stängning för skidorter världen över är lika med att blades åker fram och det finns potential för lite skidfilm med röjig åkning och redig skidglädje.

Nytt speedski-rekord baklänges

En fransman (såklart, vilken nationalitet annars skulle få för sig liknande upptåg) vid namn Quentin Ladame har satt ett nytt världsrekord i högst uppmätta hastighet på skidor switch. 138,62 kilometer i timmen är det nya hastighetsrekordet som sattes på det andra försöket när fransosen offrade sin värdighet och bytte ut sin ordinarie park-klädsel till riktig speedski utstyrsel.

Red bull homerun

Åre har såhär på vårkanten bjussat på flera veckor av blå himmel och finväder, men i söndags för en vecka sedan när det var dags för Red Bull Homerun var det dimma och spöregn på menyn. Störtloppstävlingen med masstart kunde ändå genomföras med 500 peppade åkare och först ner såg ut att bli den tidigare vinnaren Jon Olsson, men precis innan mållinjen blev han omkullkörd av Sixten Svensson. Inte helt snyggt gjort kanske från Sixtens sida, men det är såklart svårt att diska någon i en tävling som i princip saknar regler. Vinnaren i damernas skidklass blev Emma Krisch Svärdby och i snowboardklassen vann Hjalle Grönberg och Andrea Eriksson.
Se mer i Jon Olssons vlogg från dagen, tävlingen inleds vid 11:58.

Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden
Den dramatiska målgången. Foto: Emrik Jansson

Lifthaverier i Norr

Nu har även Narviks sittlift gått sönder och kommer inte hinna lagas innan denna säsong är över. Däremot har Riksgränsen tillslut kommit med lite besked angående den nedre stolliften som stått still sedan dagen efter säsongspremiären den 2 mars. Växellådan har genomgått omfattande reparationer hos leverantören i Österrike och transporteras nu med lastbil tillbaka norrut. Något exakt datum för när liften öppnar igen finns inte men prognosen är under första halvan av maj. I väntan på det stannade även den övre stolliften nu i veckan efter ett fel uppstått i samband med ett strömavbrott, och alla som befann sig i liften evakuerades genom att firas ned efter några timmars väntan.

Skicrossrekord

Världens största skicorsstävling genomfördes nu i helgen i Tänndalen där fler än 250 kids fick testa på sporten tillsammans med flera åkare från landslaget.

Snart dags för NM i extremskidåkning

Om en vecka drar Scandinavian Big Mountain Championships igång i Riksgränsen och snöläget ser lovande ut att döma på bilderna på de olika tävlingsfacen. Än så länge finns det platser kvar i alla klasser och enligt uppgift från tävlingsledningen är det fler utländska åkare anmälda än tidigare år. Tävlingen äger rum den 6-8 maj.

Filmen från Ride the Cow 2019

Vad gör de dedikerade mediateamet bestående av Rickard Croy, Julius Aspman och Fabian Omne när de plötsligt sitter med en extra dag att redigera ihop filmen på som traditionsenligt ska visas efter banketten för att runda av tävlingshelgen? Jo de gör en rulle på 11 minuter som använder så mycket av det inspelade guldet som det bara någonsin var möjligt och sammanfattar veckan på bästa sätt.

Bakom kulisserna med Candide

Hur tusan åker man på sten och sand som om det vore en nypistad nedfart i Sälen egentligen? Försök ta reda på det och se hur det går till på en inspelning med demonen på skidor (oavsett underlag) Candide Thovex.

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm


Resultat från koridningen i Hemavan


Nedre sittliften i Riksgränsen är trasig


Text: Gabriella Edebo • 2019-04-28
ArtiklarNyheterSkicrossskidsnackVärldsrekord

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen