Albin Holmgren flippar klumpen. Foto: Erik Westberg

Artiklar

Resultat från den första finaldagen på NM

Det blev ännu en hård dag i Riksgränsen med flatljus, ett bortblåst domartält och flera storfavoriter som kraschade bort sig.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-07 Uppdaterad 2019-05-07

Den första finaldagen inleddes med infomöte i hotellobbyn där racedirector Robban meddelade att ”the visibility is quite good” och att tävlingen skulle genomföras enligt plan.

Väl uppe på berget kunde åkarna snabbt konstatera att Robban antingen hittat på en egen väderprognos eller helt enkelt haft otur med timingen eftersom det var filmjölk som välkomnade åkarna till toppen av liftsystemet. Ett tjugotal åkare tappade bort sig i den tjocka dimman och hittade först inte till målområdet, men de missade ingen rekning ändå eftersom ingen såg någonting alls till en början.

Som tur var lättade dimman efter en spänd halvtimme och höll sig därefter undan tills dess att tävlingen var avslutad. Vinden däremot var ett tilltagande problem som både skapade lite extra dramatik i domarbåset när det plötsligt lyfte och begav sig bort mot Norge, samt enligt uppgift höll på att blåsa bort 16-åriga Max Palm från start.

Resultat från den första finaldagen på NM
Foto: Erik Westberg

När tävlingen tillslut kunde köras igång var det sikt á la Riksgränsens patenterade flatljus i kombination med puder blandat med greppig blankis i åket. ”Ravinen” var det valda åket för dagen och vi fick se både de gamla klassiska linjerna tickas av, men också några nya spännande varianter med nagelbitande utfall.

Telemark
Grabbarna med lös häl var de första att bege sig ut för Ravinen och förhandsfavoriten och ledaren från kvalet Erik Nordin tappade skidan ner i rännan på toppen och öppnar därmed upp chanserna för tvåan Leevi Keränen som hade lite problem i sitt åk men i alla all tog sig ner och fick poäng med sig från dagen.

Snowboard damer
Även för brädåkarna blandades det upp i placeringarna från kvalet eftersom ledaren Eva Hegnar från Norge kraschade bort sig ordentligt. Julia Örtegren klarade av dagens utmaning bättre och gick om inför den sista finaldagen imorgon.

Snowboard herrar
Här var det ingen tvekan om vem som klarade av åket bäst. Gårdagens vinnare av kvalet Rickard Croy satte ner dagens bästa åk och drar ifrån i totalen. Både tvåan Alex Rufibach och trean Martin Wichardt kraschade bort sig och öppnar upp för Emil Ekelund som satte ett riktigt stort sista dropp i fallinjen att ta sig upp på pallen.

Resultat från den första finaldagen på NM
Rickard Croy på väg mot en stabil ledning. Foto: Erik Westberg

Damer skidor
Solklart bäst idag med den mest vågade linjen och störst flyg levererades av Freeride World Tour-åkaren och den regerande NM-mästarinnan Hedvig Wessel från Norge. Hon tog den så kallade klumpen stort och rätt i fallinjen, hade lite problem i landningen men satsade vidare mot klustret i botten som hon även det tog stort och rätt ner. Landningen var det riktigt nära att hon kraschade bort sig på men hon lyckades rädda upp det och hade dagens högsta poäng i sin klass och går om Caroline Strömberg i totalen som körde stabilt och fläckfritt, men som hon själv sa var lite mer av ett säkert åk. Evelina Nilsson som låg på en andra plats efter kvalet kraschade bort sig och istället är nu Ida Sivander uppe på en bronsplats inför morgondagens sista finaldag.

Resultat från den första finaldagen på NM
Hedvig Wessel med dagens bästa åk. Foto: Erik Westberg

Herrar Skidor
16-åringen Max Palm låg på en sjundeplats efter kvalet men seglar nu upp i topp i totalen efter att ha satt dagens bästa och mest spektakulära åk. Han inledde med att dra på med super g-svängar ner från toppen och skickade därefter iväg en 360 från den allra högsta takeoffen på klumpen och avslutade därefter med en backflip på klustret, båda med bra landningar trots den obarmhärtiga isen. Som Reine Barkered beskrev det: ”Nu drar det i kotletterna i ryggen”. Med andra ord: landningen var platt och hård vid klustret och Reine själv som låg på en andraplats efter gårdagen lyckades inte få kontroll på hastigheten i tid efter landningen för att hinna till den sista klippan. Dagens näst bästa åk, med en totalplacering som blir densamma, stod förra årets Rookie of the Year Albin Holmgren för efter att ha gjort backflip både på klumpen och på klustret. På tredje plats i totalen och med dagens tredje högsta poäng hittar vi gårdagens vinnare Edvin Olsson, tätt följd av Carl Regnér på fjärde och Elias Henderson på femte. Det var många som kraschade bort sig idag men det är fortfarande tajt i toppen inför morgondagens sista finalåk.Resultat från den första finaldagen på NM
Max Palm roterar klumpen. Foto: Erik Westberg

Fler anmärkningsvärda åk från dagen var bland annat Jesper Sandberg som hittade en alldeles egen linje långt ut på åskådarens högra sida där han hoppsvängade ner för en tajt och stenig ränna för att sedan försöka sig på ett stort gap över vinddrivan i mitten. Riktningen blev dock en aning skev och han studsade halvt på skidorna och halvt på ryggen ner över sten men lyckades rädda upp det och ta sig ner i mål i ett stycke. 
Den före detta alpinåkare Nils Oskar Björk verkade sakna forna tider och åkte storslalom mellan klippor hela vägen ner utan att lämna snön med skidorna.
Johannes Omma droppade switch ut över klustret och Douglas Nordqvist landade en backflip från klumpen med en av de bästa landningarna idag.

Resultat från den första finaldagen på NM
Edvin Olsson med ett av dagens stabilaste åk. Foto: Erik Westberg

Imorgon onsdag är det dags för det tredje och sista åket. Väderprognosen ser dock inte så lovande ut, men vi håller såklart tummarna för att det är tillräckligt bra sikt och förhållanden för att tävlingen ska bli av.

Finalen kommer att sändas live på SVT Play. Sändningen är planerad att starta 10:45 och du hittar den här.

Håll utkik efter uppdateringar via stories på Åka Skidors instagram.

Fullständiga resultat hittar du här.

Resultat från den första finaldagen på NM
Resultat från den första finaldagen på NM
Resultat från den första finaldagen på NM
Resultat från den första finaldagen på NM

Resultat från ett stenhårt kval på NM i Riksgränsen


Skidsnack #18: Veckans nyheter i skidvärlden


Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-07
ArtiklarExtrem-NMRiksgränsenScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen