5fd9176db3458

Artiklar

Rätt klädd – 14 av vinterns bästa skalkläder

Klä dig rätt, klä dig snyggt och – framförallt – klä dig funktionellt i vinter.

Text: Åka Skidor • 2019-11-13 Uppdaterad 2021-12-07
Rätt klädd - 14 av vinterns bästa skalkläder

Peak Performance 

Vislight jacket 5 500 kronor
Vislight pant 5 000 kronor

Vislight är Peak Performance nya kollektion som inriktar sig mot toppturer. Skalkläderna är sydda i lätt 3-lagers Gore-Tex Active som är tunt, smidigt och andas riktigt bra när det behövs. 
Både jacka och byxor är försedda med strategiskt placerade fickor och rejält med ventilationsmöjligheter. Finns självfallet i både herr- och dammodell.

2117 

Lingbo jacket 3 499 kronor
Lingbo Pant 2 299 kronor

Svenska 2117 har gjort sig ett namn på att sälja prisvärda skidkläder med rätt funktion. Både jacka och byxor är lätt fodrade och sydda i ekologiskt hållbara material och har strategiskt placerade fickor, snölås och allt annat du hittar hos skidkläder som kostar nästan det dubbla.

Salomon 

S/LAB QST GTX Jacket 7 000 kronor
S/LAB QST GTX Pant 6 000 kronor

Namnet QST är kanske mest förknippat med de testvinnande skidorna som går under samma benämning. Kläderna QST är gjorda för att tackla exakt samma terräng och åkning – vilket blir enklare med hjälp av 3-lagers Gore-Tex Pro, en fast bibdel och dubbla lårfickor på byxorna, stora bröstfickor på jackan och rejäla ventilationsöppningar på bägge.

Bergans 

Myrkdalen insulated jacket 3 495 kronor
Hafslo insulated pant 2 895 kronor

Mjukt och smidigt ställ i 2-lagers Dermizax-membran från norska Bergans för dig som helst håller dig inom skidområdets gränser. Lätt fodrat med Bergans egen Arcticisolering och fullmatat med smarta detaljer som avtagbart snölås och en lösning för att koppla ihop jacka och byxor för att stänga ute vind och rusk. 

Rätt klädd - 14 av vinterns bästa skalkläder

Elevenate 

Backside jacket 5 000 kronor
Backside pant 4 000 kronor

Årebaserade Elevenate fortsätter att skeppa ut plagg med tvättäkta skidåkarfokus. Backside är ett ställ i Elevenates eget 3-lagersmaterial EPS, Elevenate Performance Standard, i 60% återvunnen polyester och med ett membran i biomaterial.
Jackan är lite längre och precis som byxorna skuren med aktiv skidåkning i första rummet. 
Byxorna har dessutom en separat ficka för transceivern, komplett med en D-ring för att den ska sitta säkert. Ibland är det de små detaljerrna som gör det.

Helly Hansen 

Elevation Shell 2.0 Jacket 3 495 kronor
Ridge Shell Pant 2 895 kronor

Helly Hansens friåkningskollektion går under namnet Ullr. Jackan Elevation är fullmatad med detaljer, stora fickor och är sydd i märkets eget material Helly Tech Professional. Den har även en smart, isolerad ficka som håller din mobil varm och förhindrar att batteriet laddar ur när det är riktigt kallt. Som bonus följer det även med en väst i mesh med värmande paneler över axlarna och runt livet.
De kraftiga byxorna är även de sydda i Helly Tech och har två stora fickor på låren.

Haglöfs 

V series raw anorak 7 500 kronor
Nengal 3L proof bib 4 000 kronor

Haglöfs drämmer ttill med vinterns kanske snyggaste skidplagg, en anorak i både klassisk och futuristisk stil på en och samma gång. Sydd i återvunnen polyester med förstärkning av Vectran, en fiber som sägs vara mer tålig än stål. Tyget har inte färgats in för att på så sätt spara vatten i produktionen. 
Byxan är av hög bibmodell och sydd i ett 3-lagers funktionsmaterial, inga konstigheter där.

Stellar Equipment

Free shell Jacket 4 195 kronor
Free shell bib 3 595 kronor

Free är ett helt nytt ställ från svenska Stellar som riktar in sig mot aktiv friåkning, sytt i det stretchiga och lätta 3-lagers-materialet Dermizax NX – som dessutom andas riktigt bra.
Jackan är rakt skuren med lite extra längd nedtill och har en passform med bra rörelsefrihet samt stora bröstfickor och väl tilltagen ventilation under armarna.
Byxorna har en fast, hög bibdel i stretchigt material (vilket vi gillar lite extra) och två stora lårfickor.
Jacka och byxor går att koppla ihop för att hålla pudersnö och vind ute.

Rätt klädd - 14 av vinterns bästa skalkläder

Mammut 

Haldigrat HS jacket 4 499 kronor
Haldigrat HS pants 3 999 kronor

När schweizaren Jeremie Heitz öser på i överljudsfart utför Alpernas 4 000-meterstoppar gör han det iklädd det här stället sydd i en tålig 3-lagerskonstruktion med stora fickor och väl tilltagen ventilation.
Byxorna har en bibdel som går att ta av om så önskas. 

The North Face 

Purist Jacket 5 799 kronor
Purist Bib 5 299 kronor

Enligt TNF själva är nya materialet Futurelight det mest avancerade materialet i outdoorindustrin och sägs andas ända upp till tre gånger bättre än motsvarande material, samtidigt som det behåller de vattenavstötande egenskaperna på samma nivå som konkurrensen.
Purist är gjort för dig som både åker lift och går till dina åk. Jackan har lite längre skärning, stora fickor och ventilation.
Byxorna har en fast bibdel (Åka Skidor gillar just det lite extra), ventilation i sidan och stora lårfickor. Inget knussel, bara rätt detaljer med andra ord.

Armada 

Balfour jacket 6 825 kronor
Basin bib 5 775 kronor

Vem har sagt att 3-lagers skidkläder i Gore-Tex Pro automatiskt måste se ut på ett visst sätt? Inte Armada i alla fall. 
Deras Balfourjacka har alla tekniska detaljer du någonsin kan behöva i de stora bergen och lägger till ett printat camo-mönster på ärmarna. 
Byxan har dubbla lårfickor, ventilaton på både insidan och utsidan av benen, plus en avtagbar bibdel. Vi garanterar inte att du kommer kunna slakta nordsidan på Aiguille du Midi som Tof Henry i det här stället, men du är i alla fall klädd för att göra det.

Rätt klädd - 14 av vinterns bästa skalkläder

Patagonia 

Snowdrifter jacket 3 999 kronor
Snowdrifter bibs  3 499 kronor

Snowdrifter är ett nytt 3-lagersställ från Patagonia för åkaren som siktar långt ut i backcountryn och mer än gärna går för egen maskin. Materialet består av deras lätta, tunna och stretchiga H2No™ Performance Standard bestående av 70% återvunnet material. Både andning och rörelsefrihet är i toppklass.
Byxorna är försedda med en fast, hög bib med hängslen, ficka för transceiver och dubbla fickor på låren.

Wear Colour 

Grid Jacket 2 500 kronor
Vert pant 2 000 kronor

Göteborgsbaserde Wear Colour har gjort sig ett namn tack vare skidkläder i spännande design som dessutom kommer med ett riktigt bra pris och det här är inga undantag till den regeln.
Både jacka och byxa är gjorda i ett vind- och vattenavstötande yttertyg som andas bra, plus med en lätt stoppning för kallare dagar. 

Arc’teryx 

Sentinel AR Jacket 5 499 kronor
Sentinel AR pant 4 999 kronor

Kanadensiska Arc´teryx från Vancouver är synonymt med bombsäkra skidkläder som står pall för det mesta som Kung Bore kan bjuda på. Sentinel AR (AR är deras lite kraftigare plagg) är sytt i 3-lagers Gore-Tex med en lätt flossad insida som ger lite extra värme. Passformen är lite rakare och längre och går ner över rumpan. Precis som vanligt hos Arc´teryx är stilen minimalistisk men ändå med precis rätt detaljer som stora ventilationsdragkedjor och dubbla lårfickor på byxorna. Ett ställ för dig som rör dig i gränslandet mellan liftburet och backcountry och vill ha kläder som passar till det mesta.

Allt du behöver tänka på när du ska köpa nya pjäxor


Skidsnack v45 – när 100 lavinryggor rycks på en och samma gång


Här får du mest skidåkning på ett liftkort i Europa


Text: Åka Skidor • 2019-11-13
ArtiklarPrylarskidkläder

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen