Alpe d’Huez bjuder på en överraskande stor offpist. L-Å Krantz klagar inte. Foto: Mikael Pilstrand

Frankrike

Alpe d’Huez – Solens Rike

Trots stor fallhöjd, ett gigantiskt skidsystem och ett läge mitt i ett av Alpernas häftigaste bergsområden är franska Alpe d'Huez fortfarande lite av en doldis, det är dags att ändra på det.

Text: Alvaro Susena • 2020-02-13 Uppdaterad 2022-01-03

Vi står en lång stund och beundrar utsikten från toppen av Pic Blanc. Himmeln är så blå och snön så vit och fluffig, precis som i tidningsartiklarna. Luften är frisk, tunn och krispig. Och det bästa av allt, framför oss har vi mer än 2 000 fallhöjdsmeter underbar skidåkning. Välkommen till Alpe d’Huez!

Alpe d’Huez – Solens Rike
Lars-Åke Krantz ser ljuset på väg ner från Pic Blanc. Foto: Mikael Pilstrand

I Sverige är inte orten så känd trots att några av de stora svenska researrangörerna har den bland sina resmål. Mest känd är den för vägen upp till byn, en brant uppförsbacke på tolv kilometer med hela 21 hårnålskurvor och som är en av Tour de Frances tuffaste etapper – cykeltävlingen alltså. 

Spenderar du en vecka här förstår du snart att det är flera faktorer som gör Alpe d’Huez till en fin liten pärla och komplett skidort. Den kanske viktigaste faktorn är åkberget Pic Blanc, som med sina 3 330 meter över havet reser sig brant och majestätiskt i ett av Alpernas häftigaste områden, med grannar som Les Deux Alpes och La Grave.

Alpe d’Huez – Solens Rike
Foto: Mikael Pilstrand

Vi stannar upp en bra stund vid terrassen utanför kabinbanan på toppen av Pic Blanc, andas in den friska luften, tittar intensivt på silhuetten av berget La Meije och minns. 

Det var vid foten av La Meije som jag och mitt åksällskap Lars-Åke träffades för 15 år sedan. Jag blev imponerad av hans skidåkning och hans ödmjuka glädje och entusiasm. Han har säsongat i många år i La Grave och därför åkt en hel del i grannorten Alpe d’Huez. Bättre guide är svårt att hitta. 

LÅ, som han kallas, kör helst brant och stort utanför de preparerade pisterna. Men han visar gärna guldkornen i pistsystemet, eftersom jag är lite ringrostig och för att det finns helt sjukt fina pister här. Från toppen av Pic Blanc finns det egentligen ingen anledning att inte köra Sarenne, en smått klassisk pist som bjuder på hela 2 200 fallhöjdsmeter. Den är en bit över 17 kilometer och det påstås vara Alpernas längsta svarta pist. Sanningen är att Sarenne inte är så brant och hade den inte varit så alpint seriös som den är hade den kanske varit röd-blå, svårigheten ligger inte i lutningen utan i den mäktiga terrängen.

Alpe d’Huez – Solens Rike
Alpe d’Huez med Les 2 Alpes och La Grave i bakgrunden. Foto: Mikael Pilstrand

Liftsystemet är optimalt utnyttjat och anpassat efter Pic Blanc och de övriga toppar som ingår i systemet på ett sätt som ger dig som besökare en tydlig bild av hur och var du kan åka. Här får du kul på ett enkelt sätt oavsett var i livet eller skidåkarkarriären du befinner dig i. Om du är ny och vill åka snällare pister eller om du har barnen med dig så är området precis vid byn, i foten av DMC-liften och Bergers, perfekt med gott om blåa och gröna pister. 

Längre upp i systemet hittar du långa och svepande röda pister som håller världsklass. Allt toppat med moderna liftar och en välgenomtänkt pistlayout. LÅ guidar oss runt i offpisten mellan pisterna. Det finns många lättillgängliga åk med varierande svårighetsgrad som du når med ingen eller väldigt kort hajk. Du får väldigt effektiv åkning och hinner med många roliga fallhöjdsmeter på en dag. 

De flesta offpiståken som du når med lift är ganska uppenbara, men att åka med guide eller med någon som kan området är att rekommendera. Alperna är Alperna, bergen är mäktiga och branta och terrängen kan vara förrädisk även om det ser fantastiskt kul ut.

Alpe d’Huez – Solens Rike
Afterski på franskt vis. Foto: Mikael Pilstrand

Alpe d’Huez är en relativt liten by i proportion till den enorma mängden skidåkning du får. Just nu byggs det mycket och byn upplever något av en boom. Men det är fortfarande charmigt och inga skrytbyggen förstör mysfaktorn. Att det går liftar tvärs över byn skapar en känsla av att skidåkningen är närvarande överallt. 

Det finns gott om fina restauranger i byn som du når från pisterna under lunchen. Är barnen trötta på att nöta i backarna finns det både utomhuspool, hockeyrink och en massa andra aktiviteter för de minsta.

Alpe d’Huez – Solens Rike
Restaurangen La Fruitière har, som du kanske kan ana, en helt okej utsikt över bergen. Foto: Mikael Pilstrand

Är barnen trötta på att nöta i backarna finns det både utomhuspool, hockeyrink och en massa andra aktiviteter för de minsta. Vi bodde i hotellet Le Petit Prince som har ett fantastiskt läge med ski-in/ski-out, en av Alpernas bästa utsikter och massor av roliga aktiviteter för barn. Dessutom med en skiduthyrning som håller mycket hög standard, med kunnig och trevlig personal och riktigt bra skidor att välja mellan. För min del valde jag ett par Elan Ripstick 106 under min vistelse, inte den vanligaste skidan för uthyrning, men som sagt, Le Petit Prince har en uthyrning utöver det vanliga. 

Har du längdskidor med dig, eller vill du vandra så har orten mycket att erbjuda. Välpreparerade spår hittar du på flera fallhöjder och det gör att du når helt fantastiska landskap med dina längdlagg. Detsamma gäller de fina vandringslederna som är utstakade och preppade så du kan ta långa promenader och exempelvis nå restauranger uppe på berget där du kan äta gott och vila inför vägen tillbaka.

Alpe d’Huez – Solens Rike
Mot nästa åk. Foto: Mikael Pilstrand

Tiden går alltid för fort när du åker skidor. Vi hinner att åka mycket och intensivt men också att njuta av den avslappnade stämningen som finns i Alpe d’Huez. 

På transfern på vägen hem pratar vi mest om alla åk vi inte hann med och planerar bestämt att åka tillbaks till denna något okända fina pärla i de franska Alperna.


Alpe D’Huez, Frankrike

Högsta åkhöjd

3 350 meter (Pic Blanc)

Liftar

85

Pister

116 stycken

Park

2 stycken

Längta nedfart

Sarenne, 16 kilometer

Mer info

alpedhuez.com


Text: Alvaro Susena • 2020-02-13
ArtiklarFrankrikeSkidorterAlpe d’HuezFrankrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen