5fd915f861344

Artiklar

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Vilka topptursbindningar ska jag köpa? Läs mer om marknadens 10 populäraste alternativ innan du köper dina nya bindningar för topptur.

Text: Åka Skidor • 2020-04-03
Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

G3 ZED 12

Nyutvecklad lättviktsbindning med elastisk utlösningsfunktion och bra åkkänsla, där varje detalj finslipats ner på nördnivå för att erbjuda en så smidig och stabil upplevelse som möjligt. Säljs utan bromsar, finns dock som tillval.

Vikt 345 gram (utan broms)
Utlösningsvärde 5-12
Pris 4 499 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Marker Kingpin M.Werks 12

Klassikern Kingpin finns nu i en alternativ tappning som är gjord i 30% kolfiber och med en rad (istället för tre) fjädrar som kapar 110 gram jämfört med originalet. 

Vikt 620 gram (med broms)
DIN 5-12
Pris 5 499 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

ATK Freeraider 14

CNC-fräst godsak från Italien för friåkning som kräver anmarsch till fots. Vridstyv och stabil men ändå med riktigt låg vikt.

Vikt 395 gram (med broms)
DIN 8-14
Pris 5 800 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Fritschi Tecton 12

En techbindning som hyllas av prylnördar världen över tack vare sin elastiska tådel (se faktaruta på nästa sida) och DIN-certifierade utlösningsfunktion. Häldelen är av en traditionell alpinmodell. En mycket bra och lätt bindning för både långa toppturer och mer liftbaserade turer.

Vikt 630 gram (med broms)
DIN 5-12
Pris 5 999 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Dynafit ST Rotation 12

En av världens mest populära topptursbindningar med en perfekt mix av låg vikt, användarvänlighet och säkerhet, det sista tack vare en roterande tådel som ger ett visst mått av elastisk utlösningsfunktion. Passar i princip alla former av topptur utan att knussla.

Vikt 600 gram
DIN 6-12
Pris 5 000 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Armada/Salomon/Atomic Shift MNC 13

En techbinding på vägen upp och en stabil och säker friåkningsbindning på vägen ner. Det bästa av två världar? Ja, faktiskt.
Shift i en natttsvart version signerad Armada som kompletterar de varianterna från koncernkompisarna Salomon och Atomic.

Vikt 865 gram
DIN 6-13
Pris 4 770 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Marker Alpinist 12

Markers mest turdedikerade bindning imponerar både med den låga vikten, bra åkegenskaper och ett riktigt bra pris. Häldelen justeras till skillnad från andra bindningar med en traditionell techhäldel jämnt med pjäxans bakkant, vilket ger en dos ökad kontakt med skidan där ute på berget. Broms finns som tillval.

Vikt 245 gram (Utan broms)
DIN 6-12
Pris 2 999 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Salomon MTN+ Brake

En relativ enkel men stabil techbindning från den franska giganten som för sin vikt fungerar riktigt bra utför. Bindningens hårdhet justeras genom att byta ut bygeln som håller fast pjäxans häldel. Går även att köra utan bromsar men vi föredrar varianten med dem på.

Vikt 390 gram
DIN
Pris 4 995 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Plum Summit 12

Plum är en liten, fransk bindningstillverkare med basen i närheten av Chamonix, vilket säger en hel del om vad deras bindningar klarar av. Summit är deras mest utförsinriktade modell.

Vikt 550 gram
DIN
Pris 5 770 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Dynafit TLT SPeed 12

Snabb, lätt och solid bindning i aluminium med enkelt handhavande. Passar för lite längre turer. Bromsar går att montera på som tillval.

Vikt 285 gram(utan broms)
DIN 6-12
Pris 3 200 kronor

Prylguide: bäst tech-bindningar för topptur

Contour Startup Binding JR

Insatsbindningar är ett satans gissel och borde egentligen förbjudas men om det handlar om att få ut junior på en kortare topptur kan det vara värt att släppa lite på prestigen. Contours kidsvariant går att justera för sulmått mellan 245 och 305 millimeter.

Vikt 402 gram
DIN
Pris 1 399 kronor

Ordlista

Tech 
Bindningssystem med piggar i tå- och häldel och inserts i pjäxan. Kallas även Low Tech, TLT, Pintech, Pin.

Rambindning 
Enkelt förklarat en “vanlig” bindning som sitter ovanpå en platta (ram), där hela plattan kan tas loss i hälen för att kunna gå med.

Hälhöjare 
Hjälpmedel för effektivare steg i brant terräng.

DIN 
En standardiserad och testad skala för bindningens utlösningsvärde.

Elasticitet
En bindningsfunktion där pjäxan kan röra sig i sidled i tå- eller häldelen och sedan komma tillbaka till utgångsläget utan att bindningen löser ut. Detta ger en säkrare bindning eftersom den inte löser ut vid minsta slag och därför kan ställas på ett lägre utlösningsvärde. 

Free touring/free rando
Ett modeuttryck som beskriver toppturer där man går (hyfsat) långt med utrustningen med (återigen, hyfsat) låg vikt men ändå sätter utförsåkningen före att vara supereffektiv uppför. Egentligen skulle man bara kunna kalla det för skidåkning men vi i skidbranschen gillar att hitta på nya uttryck så håll till godo.

Test: 9 techbindningar för hela berget


Test: Salomon Shift


Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur


Topptur: 25 tips som hjälper dig till toppen


Text: Åka Skidor • 2020-04-03
ArtiklarPrylguidebindningartestTopptur

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top