Dagen innan stängning i Åre. Foto: Gabriella Edebo

Artiklar

Stängd skidanläggning – vad gäller nu?

Majoriteten av skidanläggningarna i landet har nu stängt för säsongen, men vad gäller nu? Får man gå på topptur och åka ner i pisten i en stängd skidanläggning?

Text: Gabriella Edebo • 2020-04-09 Uppdaterad 2020-04-09

SLAOs ”lilla gula” som är den lilla handboken med åk- och liftregler som du kan hitta vid de flesta liftkortskassorna står det följande under allmänna säkerhetsregler:

”Obehöriga äger ej tillträde till skidanläggningen under icke öppettider då den är att betrakta som arbetsplats.”

Det gäller normalt sett framförallt under säsong när liftarna stängt för att undvika olyckor med bland annat pistmaskiner, som ibland även använder sig av vinsch/vajer.

I flera kommuner, bland annat Åre, finns även lokala ordningsföreskrifter som skidanläggningarna kan luta sig mot när de klassar sitt skidområde som arbetsområde.

Stängd skidanläggning - vad gäller nu?
Foto: Prinoth

I det här fallet har flera skidanläggningar, bland annat Skistar, meddelat att det är strängt förbjudet att vistas inom skidanläggningens gränser även nu eftersom de kommer att jobba med underhåll, nedmontering, byggnationer med mera. Fråga din lokala skidort vad som gäller just där.

Observera också att det inte sker någon bedömning eller bekämpning av laviner samt att skidpatrull och övrig personal inte längre finns på plats för att hjälpa vid en eventuell olycka, utan nu är det 112 som gäller, med förmodade längre responstider. 

Även i Friluftsfrämjandets guide kring allemanstätten framgår det tydligt att ”Vid skidbackar räknas de markerade nedfarterna vid skidanläggningar som arbetsplats, och ingår därför inte i Allemansrätten.”.

Stängd skidanläggning - vad gäller nu?
Information från Skistar.se samt i appen.

Fjällsäkerhetsrådet och Lavinprognoser.se har även gått ut med kompletterande info kring ämnet samt allmänt tankesätt nu i Corona-tider när framförallt sjukvård redan är hårt belastat. De menar att det är extra viktigt i år att känna till att möjligheterna att snabbt få hjälp vid olyckor kan vara begränsade nu under påsken och kommande vårsäsong.

Bete dig på ett sätt som allmänt minskar risken för skador som kräver samhällsresurser för att omhändertas, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

I händelse av olyckor och tillbud eller i samband med svår sjukdom i väglöst land kan sjukvårds- och räddningsinsatser komma att bli fördröjda beroende av att ambulanssjukvård, annan sjukvård eller andra viktiga samhällsfunktioner kan komma att belastas hårt av det pågående utbrottet av Covid-19. Ta därför med den utrustning du behöver för att kunna hjälpa dig själv och andra om ett olycks- eller sjukdomsfall skulle inträffa, avslutar han.

Läs mer om rekommendationer från Fjällsäkerhetsrådet inför påsk här och glöm inte bort att kolla Lavinprognoser.se om du ska ge dig ut.

Nytt besked: Skistar stänger alla anläggningar


Fler svenska skidorter stänger pga coronaviruset


Skidsnack v14 – aprilskämt eller verklighet?


Text: Gabriella Edebo • 2020-04-09
ArtiklarNyheterSkidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen