Foto: Skulebacken

Artiklar

Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner

De senaste två vintrarna har Skulebacken i Kramfors kommun fått hålla den gamla linbanan stängd på grund av ålder och slitage. Men nu är det klart att en ny lift kommer att byggas, som ska göra området till en av landets mest attraktiva friluftsdestinationer.

Text: Gabriella Edebo • 2020-08-22 Uppdaterad 2020-08-22

Den gamla sittliften med röda stolpar upp på Skuleberget, även känd som Höga Kusten-Liften och Skulebergets linbana, har varit med sedan 1965 och använts flitigt av både skidåkare och utsiktssugna besökare under sommaren. 

Men den 55 år gamla liften har de senaste två säsongerna stått still eftersom det inte längre varit möjligt för anläggningen att leva upp till de säkerhetskrav som finns på skidliftar i landet, och de investeringar som krävts för att rusta upp liften har det inte funnits ekonomi för. Beräkningarna landade på att en upprustning av liften samt fundamenten som tagit skada skulle kosta mellan 1,5 och 3 miljoner kronor. Samt att resten av liftsystemet också behövde omfattande åtgärder för ytterligare cirka 800 000 kronor.

Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner
Foto: Friluftsbyn

Redan för 35 år sedan skedde en olycka med just den liften då vajern spårade ur när ett axelhjul vreds loss och många av liftkorgarna höll ner i marken. Det räknas som en av de värsta liftolyckorna i landet och 19 personer fick föras till sjukhus varav två skadades allvarligt.

Skulebacken ägs av den lokala bordtennisklubben i Docksta som nu tillsammans med Kramfors Kommun, Höga Kustens destinationsutveckling och näringsdrivna Höga kusten turism under en längre tid arbetat med att få fram en utvecklingsplan för området.

Målet är, förutom att ersätta liften, att området kring Skuleberget ska bli en av Sveriges mest attraktiva friluftsdestinationer.

Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner
Foto: Friluftsbyn

Den nya liften är planerat att öppna 2022 och nu är upphandlingen precis klar för att bygget ska kunna dra igång. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljoner kronor, som utöver den nya liften även ska finansiera cykelleder för downhill, ställplatser för husbil/husvagn och annan infrastruktur i området. Kommunen blir i samband med det ägare av anläggningen och driften ska upphandlas för att hitta en aktör som vill skapa Sveriges bästa friluftsdestination året runt. Projektet tror man kommer att skapa 20 nya jobb och kringomsättning på 20 miljoner kronor på sikt.

Det sista steget innan projektet drar igång på allvar är att Länsstyrelsen måste godkänna de markarbeten som är nödvändiga eftersom marken ingår i världsarvsområdet för Höga Kusten.

Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner
Foto: Skulebacken
Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner
Foto: Skulebacken

Fakta – Skulebacken

Fallhöjd 255 meter
Högsta punkt 294 meter över havet, även markering för Sveriges högsta marina gräns 285 möh.
Längsta nedfart 1 400 meter
Liftar 1 stollift till toppen, 1 ankarlift som går halvvägs upp samt knapplift i barnbacken
Pris för dagskort Vuxen 200 kr, barn 6-16 år 140 kr

skulebacken.se

Skuleberget på Höga Kusten får ny lift och investeringar för 40 miljoner

Kåbdalis storsatsar på framtiden


Kläppen bygger nytt skidområde


Storliens skidanläggning till salu


Text: Gabriella Edebo • 2020-08-22
ArtiklarNyheterSkidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen