Rauli under träning i Vars, Frankrike. Foto: speed-ski.com

Artiklar

Speedski: En 70-årings nya passion

Vid 69 års ålder testade Rauli Karjalainen på speedski för första gången, och idag är han en av världens äldsta aktiva speedski-åkare.

Text: Åka Skidor • 2020-08-25 Uppdaterad 2022-01-25

Speedskiing är skidsporten som ständigt befinner sig i mediaskugga. En metodisk sysselsättning med ett enda mål; att åka så snabbt på ett par skidor som det bara är fysiskt möjligt.

Den finskfödde amerikanen Rauli Karjalainen började med sporten vid en ålder av 69 år.

Jag sa till min fru att jag skulle börja med speedskiing. Och på riktigt, de första orden som kom ur hennes mun var ”skaffa en bättre livförsäkring”, berättar den före detta flygledaren inom US Air Force och Vietnamveteranen.

Så ja, det gjorde jag.

Karjalainen hade tröttnat på veterantävlingarna i närheten av hans hemmaberg Snowbasin i Utah (”jag hatar slalom, för många jävla svängar”) och bestämde sig för att testa någonting snabbare. Han åkte norrut till Sun Peaks i Kanada för en träning i speedskiing, några få åk senare var han fast.

Speedski: En 70-årings nya passion
Foto: speed-ski.com

Han åkte hem och köpte sina första speedskiskidor, inom ett år tävlade han sida vid sida med sportens största namn Origone, Farrell och Kramer. Han slutar sällan topp 20 men säger att hans egen jakt på 200 kilometer i timmen får honom att fortsätta tävla i en sport utan övre åldersgräns – det finns dock en minimiålder på 16 år.

De saker som du har när du är yngre, som reaktionstid och explosiv muskelkraft är inte kritiska faktorer i speedskiing, säger Karjalainen.

Speedski: En 70-årings nya passion
Tejp, tejp och ännu mer tejp. Foto: Erik Seo

Även om farterna är höga i den här sporten så finns det ett gäng åkare över 50 som är ganska bra.

Förra säsongen var 74-åringen (född 1946) i särklass äldst i startfältet på världscuptävlingarna som blev av innan pandemin ställde in resten av säsongen. I nuläget har han samlat på sig hela 34 världscupstarter.

Speedski: En 70-årings nya passion
Rauli Karjalainen, en av världens äldsta aktiva speedski-åkare. Foto: Erik Seo

Rauli Karjalainen

Född

1946 i Finland

Bor

Utah, USA

Speedski-debut

2014

Världscupstarter

34

Speedski-klass

S1

Personbästa

186,520 km/h


Text: Åka Skidor • 2020-08-25
ArtiklarSpeedski

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen