Foto: Skistar / Ola Mattsson

Artiklar

Besked: Svenska skidanläggningar får hållas öppna i jul och nyår

Igår kom äntligen besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det här är vad som gäller på skidanläggningarna i jul och nyår.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-09 Uppdaterad 2020-12-09

Äntligen. Skidsverige drog en suck av lättnad igår när Regeringen och Folkhälsomyndigheten under en gemensam presskonferens gav besked om jul- och nyårsfirandet. Skidanläggningarna får hållas öppna. 

De betonade att julturismen ska ske med stort eget ansvar och försiktighet. 

Vi har haft en väldigt god dialog med regionerna och skidorterna och kommit fram till att skidanläggningarna kan hållas öppna. Man har vidtagit åtgärder som att öka testning, se till att trängsel inte uppstår i affärer och osv och att man kan hantera vårdsituationen. Därför har vi kommit fram till att det kan anses rimligt att skidanläggningarna får hållas öppna, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Begränsa ditt umgänge till en mindre krets

Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten även under storhelgerna och att göra anpassningar. Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning. Nya nära kontakter bör begränsas. Umgänge bör bara ske i en mindre krets. Du bör också undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre. Det är också viktigt att undvika aktiviteter och miljöer som innebär ökad risk för smitta, till exempel alla situationer där trängsel kan uppstå. 

Informationen kommer från ett meddelande som publicerades på krisinformation.se med rekommendationer inför helgerna.  

Res smittsäkert

Resandet ska ske så smittsäkert som möjligt. Det innebär exempelvis att när man kommer fram till resmålet, ska man hålla sig till ett mindre umgänge, hålla sig till sitt hus och blir man sjuk reser man hem och belastar inte sjukvården på skidorten. Det fastslog Folkhälsomyndigheten.

Människor uppmanas att undvika resor med tåg och buss och istället ta egen bil, i den mån det är möjligt.

Resor måste ske med försiktighet, de som reser måste tänka på att träffa få personer och få nya människor. Man måste också tänka igenom om resorna verkligen måste genomföras, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Om du blir sjuk på plats

– Den som uppvisar symtom i fjällen uppmanas att göra likadant som där man bor. Se till att provta sig, isolera sig från andra männiksor och vänta på provsvar. Om provet visar att du har Covid-19 gäller karantän för dig och dina hushållskontakter i en vecka.

Det säger Annika Ersson biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen.

Besked: Svenska skidanläggningar får hållas öppna i jul och nyår
Bild: SLAO

Sveriges skidanläggningar har utifrån sina olika förutsättningar utarbetat egna strategier för hur de bäst ska förhindra smittspridning. Kolla vad som gäller på den anläggning du tänkt besöka. (Lite som att kolla in lavinprognosen. Know before you go.)

Ett annat efterlängtat besked var öppningsdatum för Skistars anläggningar i Sverige, som även de presenterades igår.

Vemdalen öppnar 14 december
Sälen öppnar 14 december
Åre öppnar 18 december

Du hittar öppningsdatum för fler anläggningar här.

[Uppdaterad] Öppningsdatum för svenska skidanläggningar


Skidåkning och Covid-19


Filmsvep: 5 filmer för veckan


Text: Peter Nilsson • 2020-12-09
ArtiklarCovid-19

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen