Jesper Tjäder på det nya träningshoppet i Kläppen. Foto: Daniel Bernstål / SSF

Artiklar

Året-runt arena för Big Air öppnas i Kläppen

Kläppen Snowpark har utökats med en träningsanläggning för hopp i internationell toppklass.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-10 Uppdaterad 2020-12-27

Vid infarten till skidanläggningen Kläppen Ski Resort har den största satsningen som någonsin gjorts inom snowboard och freeski i Sverige genomförts. En hoppanläggning, den enda i sitt slag i norra Europa, har byggts upp under hösten. Bakom statsningnen står Svenska Skidförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Sälens IF tillsammans med Kläppen Ski Resort

Träningsanläggningen är i världsklass. Arenan är uppbyggd med ett 17 meter högt starttorn, kickar och en 22 meter bred och 48 meter lång uppblåsbar landningskudde, som rymmer hisnande 2 200 kubikmeter luft.

– Om vi ska ha chans att konkurrera i framtiden är en anläggning som denna, på hemmaplan, helt avgörande. Det är det bästa stöd vi kan ge de här sporterna. Vi tror att denna satsning kommer lägga grunden för svenska OS-medaljer redan i Kina 2022, men framför allt i Italien 2026 och framåt, säger SOKs ansvarige sportchef Anders Wiggerud.

Året-runt arena för Big Air öppnas i Kläppen
Foto: Isak Davidsson / SSF

Anläggningen ligger inom Kläppen Snowpark och kommer ge åkare från Sverige samt resten av världen möjlighet att träna hopp året runt. Anläggningen kommer vara öppen även under sommarsäsongen.

– Det är nästan svårt att beskriva för det känns så exklusivt att vi får ha ett sånt här hopp här hemma. Det toppar nästan allt. Förut var man tvungen att åka långt för att träna men nu har vi perfekt träning så nära. Det blir ju utveckling för alla och kommer bli så bra för oss i Sälen. Oavsett vilken ambitionsnivå man har så kan man ha kul här och lära sig nya trick, säger Wilma Johansson, uttagen i Freeski Team Swedens utvecklingslag.

Året-runt arena för Big Air öppnas i Kläppen
Vi har en känsla av att Kläppens parkåkare kommer bi bra på att gå trappor. Foto: Daniel Bernstål / SSF

Lars Habing är sportchef i den lokala föreningen Sälens IF, även han är full av förväntan inför vad anläggningens möjligheter kommer betyda för dem.

– Genom sin utformning, med olika storlekar på uthoppen, kommer anläggningen passa alla, både de yngre och åkare på väg upp. Det blir verkligen ett lyft för föreningens ungdomar, säger Lars.

Allt eftersom framgångarna har kommit för de svenska landslagen i freeski och snowboard ökade behovet av en träningsanläggning för hopp på hemmaplan, säsong för säsong. 

– Dels innebär det ett drastiskt minskat resande för landslagen, men den största fördelen är att de kan träna tillsammans med och inspirera nästa generation unga killar och tjejer att upptäcka och utvecklas inom snowboard och freeski. Och det fina med den här konstruktionen är att den passar alla, oavsett om du bara ska lära dig dina första 360 eller tränar för att bli bäst i världen, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet.

Året-runt arena för Big Air öppnas i Kläppen
Hoppet har både stora och små kickar för att passa alla. Novalie Ekholm testar båda två. Foto: Daniel Bernstål / SSF

Den nya arenan uppskattas av de svenska landslagsåkarna, som har längtat till att anläggningen skulle öppna.

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse! Det är en stor orsak till att jag flyttade till Kläppen. Nu har jag bland de absolut bästa träningsförutsättningarna i världen, bara runt knuten. Jag är dessutom riktigt glad över att alla kids i Sälen och eleverna på snowboardgymnasiet får dessa helt grymma träningsmöjligheter. Det här kommer verkligen gynna svensk snowboard på många sätt, säger världsstjärnan Sven Thorgren.

De svenska åkarna tillhör de absolut bästa i världen, och en annan av dessa världsstjärnor är redo att hålla med om den blivande anläggningens klass.

– Airbagen är ett grymt hjälpmedel för att hålla nere skaderisken i jakten på att konstant bli bättre att hoppa, med skidor eller snowboard. Att kunna testa nya tricks, nästan utan konsekvens, är nästan som att ha cheatcodes till tv-spel, säger Henrik Harlaut.

Året-runt arena för Big Air öppnas i Kläppen
Ludvig Billtoft. Foto: Daniel Bernstål / SSF

Fakta

Vad?

Den största enskilda satsningen som någonsin gjorts på snowboard- och freeski-sporterna i Sverige. Anläggningen är unik och störst i norra Europa.

För vilka?

Världsmästare eller nybörjare? Kille eller tjej? Här ges möjlighet för åkare på alla nivåer att ta sin hoppning till nya höjder.

Anläggningen

  • Total åklängd: 120 meter

Starttorn

  • Höjd: 17 meter, ovan mark
  • Total fallhöjd: 37,5 meter

Landningskudde 

  • 22 meter bred
  • 48 meter lång
  • lutning 35°
  • luft 2 200 m3 (motsvarande 2 200 000 liter eller 13 000 badkar)
  • vikt: 6 ton
  • tillverkad i Tyskland

Filmsvep: 5 filmer för veckan


Zoom – puderfrossa på djup nivå


Kläppen öppnar Sälenfjällens första randonnée-led


Text: Peter Nilsson • 2020-12-10
ArtiklarKläppen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen