Andreas Køhn på väg till backen. Foto: Johan Kristofers

Andreas Køhn på cykelutflykt. Foto: Johan Kristofers

Tälttur

Stora äventyr på korta avstånd – cykel till berget

Skidåkning på även ett litet berg kan bli en stor upplevelse med tält, spritkök och packningspulka. Vilka berg har du inom cykelavstånd från din ytterdörr?

Text: Peter Nilsson • 2021-01-02 Uppdaterad 2021-01-02
Laguppställning Foto: Johan Kristofers
En stark laguppställning Foto: Johan Kristofers

Än så länge ser vintern 2021 ut att kanske inte bli de långa resornas vinter. Restriktioner från myndigheter uppmanar oss att hålla oss i små grupper, undvika onödiga resor utanför vår hemregion, umgås utomhus och välja icke-kollektiva färdmedel som bil eller cykel till jobbet.

Den som föredrar att se glaset som halvfullt kan se ett utmärkt tillfälle att äntligen dra ihop den där cykel-skid-tält-camping-resan till ett berg inom pedalavstånd hemifrån tillsammans med en nära kompis. Åkning i en nog så liten backe kan plötsligt bli en stor upplevelse.

En av våra emigrerade svenskar i norska Tromsø, Johan Kristofers, hängde förra vintern på sin norske vän Andreas Køhn för en cykelresa i deras närområde. Cykelturen gick till Lofoten. Filmen från spektaklet, Bikepede Sidecar 2, är en utmärkt inspiration till miniäventyr. Du kan garanterat snappa upp både tips att ta efter och lärdomar att slippa upprepa.

Camp vid foten av åket. Foto: Johan Kristofers
Camp vid foten av åket. Foto: Johan Kristofers
Skidor och pulka på Lofoten. Foto: Johan Kristofers
Skidor och pulka på Lofoten. Foto: Johan Kristofers
Drömsväng. Foto: Johan Kristofers
Just här är det antagligen värt precis ALLA besvär. Foto: Johan Kristofers
Afterski på basecamp. Foto: Johan Kristofers
Afterski på basecamp. Foto: Johan Kristofers

Vi pratade med Johan Kristofers om upptåget. Hela resan verkar ha varit svårt smärtsam och helt fantastisk på samma gång. Vi bad honom att presentera filmen. Det här är vad vi fick tillbaka:

Att cykla, åka skidor och campa är kanske inte den vanligaste aktivitetskombinationen. Men när min norska kompis Andreas kom med det förslaget var det svårt att tacka nej. Andreas har cyklat mycket tidigare och hans tidigare resor hade inspirerat mig. Att cykla längs rofyllda vägar i Lofoten och dra en pulka in i en äventyrsdal där vi skulle ha camp en knapp vecka kändes såklart också väldigt tilltalande. Dessutom skulle det ju ske ske under soliga perfekta vinterdagar. Riktigt så blev det inte.

Så här åtta månader efter resans slut är jag fortfarande lite osäker – var det egentligen värt det? Att cykla 14 mil och dra en pulka 2 mil. Bara för att åka lite skidor. Missuppfatta mig inte. Det är precis skitkul att tänka tillbaks på resan, men nu när vintern står och bankar på dörren är jag osäker på om jag skulle vilja göra en liknande resa igen. Andreas har så klart stora planer inför den kommande vintern. Nya vägar som ska cyklas, nya toppar att åka från. Jäkla norrbagge. Envis som en get, stark som en oxe och full av massa knäppa idéer om nästa äventyr. Vi får se om inspirationen kommer krypande.

Här är filmen från resan, hoppas du kommer gilla den!

"Karaktärsbyggande cykeltur" Foto: Johan Kristofers
”Karaktärsbyggande cykeltur” Foto: Johan Kristofers
Fasta skaklar kan vara att föredra. Foto: Johan Kristofers
Fasta skaklar kan vara att föredra. Foto: Johan Kristofers


Text: Peter Nilsson • 2021-01-02
ArtiklarLofotenNorgeToppturVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen