Skidfoto

Bildspecial: Snön från Sahara

Våren 2022 drog det in varma afrikanska vindar över alperna. De tog med sig sand och partiklar från saharaöknen som klädde in flera skidorter i ett beigerosa skimmer.

Text: Tobias Ivarsson Foto: Daniel Loosli • 2022-12-28 Uppdaterad 2022-12-28

Daniel Loosli är fotograf och kreatör, bosatt i Schweiz. Våren 2021 drog det in ett svagt moln av sand från Sahara över Alperna. Då fick han en idé till en bildserie. Men sanden och den orangefärgade himlen försvann ganska omgående. Så Daniel hann aldrig förverkliga sin idé. 

Daniel Loosli.

När det sker en sandstorm nere i Sahara så lyfts partiklar och stoft upp en eller två kilometer upp i atmosfären och beroende på hur luftströmmarna ser ut och i vilken riktning de går, så händer det att de tar sig upp i Europa mot Alperna, där de beroende på omständigheterna ibland faller ned till marken.

Fenomenet händer någon gång per år. Men dammet kan också passera på hög höjd utan att ta sig ned till marken. 

Det kan märkas ända upp hit i Norden vid solens upp- och nedgång. Om de är mycket rödare än vanligt så beror det på mycket partiklar från Sahara högt upp i atmosfären.

Lyckan vände för Daniel i mars 2022. Då drog fenomenet med »Saharasnö« in över Alperna igen. Senast naturföreteelsen var så pass stark som i år var för 13 år sedan.

— Jag var hemma och slappade i Laax med min vän Kai Mahler, men insåg att nu har jag chansen, berättar Daniel.

Han hade först ingen åkare att utföra sin tidigare idé tillsammans med. Men det löste sig. Han är inte bara fotograf. Han är även en jävel på övertalning och duktig friåkare. 

— Kai var inte så sugen på att ge sig ut. Men jag blev så peppad på att ta bilder och lyckades övertyga honom om att följa med upp på berget. Vi hade faktiskt inget riktigt koncept för bilderna. Det var mer känslan av »dude, det ser fantastiskt ut« när vi tittade oss omkring, berättar Daniel.

Hur gick ni till väga?

— Det är lite komplicerat och kanske förvirrande. Jag är åkaren på bilderna. Men jag tog också bilden på något sätt. När jag har en idé i huvudet frågar jag ofta en vän, i detta fall Kai, om han kan trycka av kameran. Så jag gjorde alla kamerainställningar, vinklar och bildutsnitt. Sa åt honom att stå här, rikta kameran dit och tryck av när jag är där. Många människor vet inte detta. Plus att det är kanske svårt att se det om man bara sett mina bilder på Instagram.

Hur var det att åka på Saharasnön?

— För att vara ärlig, Sahara-sanden på snön är inte så kul att åka på. Det går ganska långsamt och segt. Men naturen är galen och hela atmosfären med brandgula moln ser så speciellt ut att det är värt det.

— Efter den dagen på berget var jag tvungen att tvätta mina kläder eftersom allt hade en orangesmutsig nyans.

Hade du någon speciell idé för hur bilderna skulle användas?

— Nej. Inte direkt. Vi tog dem i våras och de blev liggande ett tag. När jag sedan kollade jag på bilderna igen tänkte jag »Wow, det ser ju faktiskt bra ut. Varför har jag inte brytt mig om dem tidigare?«
Så jag redigerade dem och fick till en bra bildserie. Så där är vi nu, säger Daniel.

Ja, där är vi nu, med sagolika bilder som skulle kunna komma från skidåkning på planeten Mars.

Mer om Daniel Loosli

danielloosli.com


Text: Tobias Ivarsson Foto: Daniel Loosli • 2022-12-28
ArtiklarDaniel LoosliEngelbergFotoLaaxSaharaSaharasnöskidfotoTobias Ivarsson

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen