Mr Klammer gasar mot guld vid OS 1976 i Innsbruck. Foto: Getty

Vad gör du nu för tiden

Franz Klammer om kärleken till skidåkning, farträdsla och Ingemar Stenmark

Under flaggen Vad gör du nu för tiden? snokar vi reda på vad Åka Skidors kompisar från förr pysslar med idag. Denna gång tar vi pulsen på en av alpinhistoriens absolut största – Franz Klammer.

Text: Niclas Sjögren • 2023-12-06 Uppdaterad 2023-12-06

Många menar att han är den störste av dem alla.

Ingen har dominerat så fullkomligt i störtlopp som Franz Klammer.

Ingen har så kraftfullt och farligt snyggt åkt på och bortom den där gränsen som skiljer mellan snabbare och snabbast. Mellan att vara på rätt sida av marginalen eller att sväva i dödens väntrum.

Han gjorde det och vann 25 störtlopp i världscupen vilket är fler än någon annan lyckats med.

Om man zoomar ut från det svenska perspektivet och teknikgrenarna har det förmodligen inte funnits någon säkrare vinnarhäst än kejsaren ifrån Kärnten i Österrike några år under 1970-talet.

1975 vann han åtta av nio störtlopp i världscupen. Hade det funnits fler fartgrenar än störtlopp på den tiden kanske inte Ingemar Stenmark hade vunnit sammanlagda världscupen så många gånger att man faktiskt gjorde om hela tävlingsupplägget för alpina världscupen. Även om Franz Klammer gjorde sin sista tävling 1985 släppte han aldrig skidåkningen.

The GOAT? Foto: GEPA pictures/ Andreas Pranter

Idag jobbar han bland annat med Head skidor, österrikisk turism och under vintern åker han ofta ett par dagar i veckan morgonåk med besökare i Bad Kleinkirchheim, där han vann sin första Europa cup-tävling.

– Jag spenderar mycket tid på snö och mycket tid med skidåkning plus det som hör till. Jag älskar ju fortfarande skidåkning. De första tre fyra åren efter att jag slutade ville jag inte åka så mycket men idag åker jag gärna. Givetvis på ett annat sätt än när jag tävlade. 

Vad krävs för att vinna världscuptävlingar i störtlopp?

– Det är en hel drös olika aspekter. När du åker störtlopp är det intressantaste att leta efter den där gränsen för vad som är möjligt. Jag hade respekt för störtloppet men jag var aldrig rädd. Det är ju att bemästra den där rädslan som är hela grejen.

Franz Klammer visste att han hade kapaciteten att vara allra snabbast. Han hade den bästa utrustningen. Han var stark och hade den bästa tekniken och hårdaste psyket. Det är förmodligen ett fantastiskt övertag när du känner det eller?

– Ja. Och det är en fantastisk känsla när allt faller på plats. Jag kunde stå i startgrinden och tänka »det finns ju ingen här idag som har nån chans mot mig«. Jag drog verkligen nytta av den känslan. Jag tror att Ingemar Stenmark satt i samma båt där. Han fick ihop det komplicerade pusslet som det innebär att tävla alpint. Jag fick också ihop det några år.

Man kan fundera över vad det är som gör att skidåkningen är en av få intressen som gör att folk lämnar jobb och hem för att knöka in sig i en etta tillsammans med tio andra för att få spendera en säsong och åka skidor. Franz Klammer bummade aldrig men är helt med på noterna när det gäller attraktionen i att bara få flänga runt på ett berg.

– Ta till exempel fotboll, inte släpper folk allt dom har för att åka iväg och spela fotboll en säsong om de inte satsar på att bli elit.  Men så är det med skidåkning Det var det enda jag ville göra. Det spelade ingen roll vad det var för väder, underlag eller disciplin. Jag struntade i hur vi tog oss dit eller hur vi bodde eller hur hårt vi var tvungna att träna. Inget annat än skidåkning spelade nån roll. Jag kände direkt att det är skidåkning som ska vara mitt liv. Antingen som skibum eller tävlingsåkare. Turligt nog lyckades jag som tävlingsåkare (skratt).

Franz Klammer fyller 70 den 6 december, men har inga planer på att lägga laggen på hyllan. 

Varför åker du skidor?

– Enkelt. Jag verkligen älskar det. Det finns ingen bättre känsla. Du vet hur det är. Du står högst upp på ett berg. Blå himmel. Utsikten. Några decimeter pudersnö. Dina bästa kompisar. Och så åker du bara. Det är en förhöjd känsla, det är något som å ena sidan är lätt att förstå för den som upplevt det men å andra sidan är otroligt svårt att förklara för den som aldrig stått på toppen av det där berget med blå himmel, kompisarna och lössnön. För mig finns det i alla fall inget som slår det.



Franz Klammer

Född 1953 i Mooswald

Bor Wien och Bad Kleinkirchheim

Läser Nästan allt men helst deckare och historia.

Äter Gärna en wienerschnitzel

Tittar på Dokumentärer, spelfilmer, serier på Netflix men framförallt utförsåkningstävlingarna (både män och kvinnor) plus annan sport. Jag gillar sport.

Knepet för ett lyckligt liv Jag bryr mig om familjen. Barnen. Och barnbarnen. Sen måste man se till att vara lycklig med och nöjd över det du gör: att inte försöka vara någon annan. Lev idag, inte imorgon.

Segrar OS-guld 1976 i Innsbruck, Totala världscupen/störtlopp: 1975, 1976, 1977, 1978 och 1983. 25 VC-segrar störtlopp, 1 kombination. VM-silver störtlopp och VM-guld kombination 1974. Tävlade från 1972 till 1985. 4 x Kitzbühels störtlopp, 3 x Lauberhorn/Wengen och 4 x Val Gardena.


Text: Niclas Sjögren • 2023-12-06
ArtiklarFranz KlammerIngemar StenmarkNiclas SjögrenÖsterrikeSkidåkningStörtloppVad gör du nu för tiden

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen