David Deliv njuter av Bad Gastein.

Österrike

Åka Skidor resguide: Bad Gastein

Bad Gastein är en klassiker som aldrig slår fel. Aldrig någonsin. Här är vår guide till svenskfavoriten i Österrike.

Text: och foto Martin Söderqvist • 2023-12-26 Uppdaterad 2023-12-26


Bad Gastein, Österrike

Det finns flera vägar att ta sig in i vackra Weissenbachtal.

Gasteinerdalen i österrikiska Salzburgerland har varit bebodd sedan 700-talet.

Redan på 1400-talet upptäckte man de varma källor som kom att lägga grunden till att Bad Gastein blev en kurort för Europas elit.

Bad Gastein och framför allt den lilla angränsande byn Böckstein var också känt för sina guld- och silverfyndigheter och medföljande gruvdrift.

I Böckstein finns gruvredskap och malmvagnar bevarade i ett litet museum som är öppet för allmänheten.

På 1960-talet byggdes de första skidliftarna och resten är som man brukar säga historia.

Orten är känd för att vara något av en svensk skidkoloni. Flera av de verksamheter som finns här ägs och drivs av svenskar och svenska är i princip ett inofficiellt huvudspråk i byn.

Skidterrängen i Gastein är vidsträckt och varierande, från Dorfgasteins mysiga skogsåkning vid dalens ingång, till Sportgasteins högalpina terräng, via Schlossalm och Stubnerkogel som länkar ihop byarna Bad Gastein och Bad Hof Gastein med varandra.

Det finns otroligt mycket mer att utforska i dalen än vad vi trodde då vi först kom hit. En säsong skulle inte räcka till för att åka allt vi sett och hört om under de få dagar vi besökte Bad Gastein.

Man skulle lätt kunna tro att det bara är Sportgastein som erbjuder stor och häftig puderåkning. Men även Schlossalm, Stubnerkogel och lilla Dorfgastein har sina guldkorn som bara väntar på att få bli åkta av ett par breda friåkningsskidor. Exempelvis baksidan av Fulseck i Dorfgastein eller det långa åket Leidalm från toppen av Hohe Scharte i Schlossalm.

Liftarna i dalen är uppgraderade och moderna, den allmänna servicen är god. Precis vad man kan förvänta sig av en Österrikisk alport idag.

God mat, trevlig personal och humana priser så länge den svenska kronan inte störtdyker till en aldrig tidigare skådad bottennivå.

Den trevliga personalen på Valeriehaus kämpar för serva alla storbergsåkare och solnjutare.

Resa hit

Bad Gastein ligger i regionen Pongau, i Salzburgerland Österrike. Dalen gränsar till den stora naturskyddade vildmarken Hohe Tauern med några av Österrikes högsta berg.

Flera svenska charterbolag erbjuder resor till Bad Gastein via flyg till Salzburg från både Stockholm och Göteborg. 

STS Alpresor som äger både Hotel Salzburger Hof och det mindre Hotel Gisela erbjuder också konferensresor och Julbord i den unika Belle Epoque-miljön i Bad Gastein.

Liftkort

6 dagars liftkort under högsäsong kostar 334 Euro, motsvarande 3985 kronor. 1 dag går loss på 68,50 Euro, motsvarande 817 kronor.

Högsta fallhöjd

Från Hohe Scharte till Bad Hof Gastein är det ca 1450 fallhöjdsmeter. I övrigt ligger fallhöjden runt 1200 meter på orterna i Gastein.

Längsta pist

Angertalpisten mellan Stubnerkogel och Schlossalm är hela 7 kilometer lång

Häftigaste äventyr med en guide

Scharek

Med tåg och buss tar man sig från Bad Gasteins station till Mölltalerglaciären och där upp med liftarna till toppen av Scharek på hela 3123 meter över havet.

Från Scharek har du ett cirka 1500 fallhöjdsmeter långt, högalpint, monsteråk framför skidspetsarna. OBS, detta rekommenderas ej att utföras utan bergsguide eller väldigt god lokalkännedom och erfarenhet.

Bästa offpist

• Baksidan från Fulseck i Dorfgastein direkt efter ett snöfall.

• Nordabfahrt i Sportgastein med Saleserrinne som det ultimata åket.

• Slät vårsnö i Weissenbachtal, en fantastisk naturupplevelse med Hohe Tauern som mäktig bakgrundsfond.

Hotell

Hotel Zorica Therme i Bad Hof Gastein erbjuder en vacker historisk miljö med hel och halvpension och inhouse thermalspa. Ett perfekt ställe att vila upp dig på efter en hård skiddag på exempelvis Schlossalm / Angertal.

I Bad Gastein finns en stor mängd pensionat, hotell och lägenhetsboenden för varierande tjocklek på plånboken och önskemål. Anrika Salzburger Hof är STS Alpresors kronjuvel och bör upplevas.

Nattliv och Afterski

Även om det är ett ganska begränsat utbud av ställen att svinga sina pjäxor på så är Bad Gastein vida känt för sitt uteliv. Du behöver absolut inte ha tråkigt efter skiddagens slut. Silverbullit Bar, Haeggbloms och Gatz nattklubb är bara några av ställena som lockar med hög musik, stora öl och trevligt umgänge. Kom bara ihåg att gå hem i tid så du hinner gå upp innan säsongarna står på kö vid Goldbergliften kl 11 dagen efter.

Mat

Alpernas bästa Kaiserschmarren serveras på Jungerstube på Stubnerkogel.

Valeriehaus vid Sportgasteins parkering är ett riktigt bra matställe och ett fint alternativ till köerna vid restaurangen uppe på Kreuzkogel.


Text: och foto Martin Söderqvist • 2023-12-26
ArtiklarÖsterrikeResguideSkidorterBad GasteinGasteinGasteindalenMartin SöderqvistÖsterrikeResguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen