Arbetet i Keb är igång.

Bergssäkerhet

Nu är lavinprognoserna för Keb igång

Nu är Lavinprognoser i gång i samtliga prognosområden. Onsdag 28 februari klockan 18.00 publiceras vinterns första lavinprognos i Kebnekaisefjällen.

Text: • 2024-02-28 Uppdaterad 2024-02-28

I Keb-området finns landets högsta fjälltoppar och storslagen alpin fjällterräng. Det finns många branta sluttningar och stora laviner är vanligt förekommande. 

Lavinprognossäsongen startar samtidigt som fjällstationen STF Kebnekaise slår upp sina portar för säsongen. 

– Vi har begränsade resurser att jobba med och behöver göra prioriteringar för att maximera nyttan med lavinprognoserna. Före fjällstationen öppnar är det generellt för få besökare i området. Från och med nu kommer besöksströmmen öka och turismaktiviteterna i området blir fler. Många söker sig till Kebnekaise för alpina upplevelser i brant fjällterräng. Våra lavinprognoser blir ett viktigt informationsunderlag för besökarnas beslutsfattande, säger Mattias Tarestad på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst. 

Jenny Råghall blickar ut över vindpinade fjäll.

Under uppstartsarbetet som har pågått under en dryg veckas tid tid inför premiären så har förutsättningarna för att kartlägga snötäcket i området blivit bättre efter en utmanande start. 

– I prognosområdets alla hörn har vi observerat ett hårt och extremt vindpinat snötäcke. Under den senaste vecka har vi lyckats göra fler än 30 snöprofiler på väl utvalda platser. Kunskapsläget är gott och vi är trygga med vår nulägesinformation inför prognosstarten. Under våra förberedelser har vi fått stor hjälp av två lavinspecialister från Försvarsmakten. Att vi kan hjälpa varandra och utbyta erfarenheter är viktig samverkan för fjällsäkerheten.” säger Jenny Råghall som är områdesansvarig i Kebnekaisefjällen. 

Lavinprognosarbetet utförs dagligen under en intensiv tvåmånadersperiod. I stort sett varje dag finns en observatör ute i fält för att samla in information.

Storslagna miljöer vid Keb, vilket också tarvar sin bergs- och lavinkunskap.

De egna observationerna sammanställs dagligen med rapporter från andra lokala aktörer såsom turistentreprenörer, stugvärdar, bergsguider och renskötare till en nulägesbedömning av lavinfaran. 

– För lavinprognostjänsten är det positivt att vi nu har verksamhet i samtliga prognosområden. Det gör att vårt övergripande kunskapsläge blir bättre. Varje dag gör vi en ny bedömning av såväl lavinfara som lavinproblem. Det dagliga fältarbetets observationer är viktiga pusselbitar i den bedömningen och nu kan vi till viss del dra nytta av att vi har två angränsande områden som angränsar till varandra. Det gör vårt bedömningsunderlag mer robust, säger Mattias Tarestad.

Lavinfaran i området kan ändras ganska snabbt men just nu kännetecknas läget av avblåsta fjäll och ett generellt mycket hårt snötäcke. Helt riskfritt blir det aldrig och fjällbesökaren behöver både förberedda sig och vara uppmärksam ute på fjället. 

– Om du ska ut i Kebnekaisefjällen kommande vecka – välj dagar med god sikt för att kunna se och hantera alla hårda vindformationer på snöytan och notera eventuella instabila drevsnöflak. Fördelen är att den hårda ytan kapslar in djupare begravda svagheter och gör det svårt att starta laviner, nackdelen är att det just är ganska skakigt och stökigt att färdas på skidor eller skoter. Läs så klart dagsaktuell lavinprognos då lavinfaran och lavinproblemen ändrar sig dag för dag, ja ibland timme för timme, säger Jenny Råghall.Lavinprognoser vintern 2023/2024

Fån 28 februari till 21 april: 

• Kebnekaisefjällen 

Sedan tidigare är lavinprognoser för dessa områden igång:

Från 15 december till 1 maj: 

• Västra Härjedalsfjällen 

• Södra Jämtlandsfjällen 

• Västra Vindelfjällen 

• Södra Lapplandsfjällen 

Från 20 januari till 14 maj: 

• Abisko – Riksgränsfjällen 


Text: • 2024-02-28
ArtiklarFjällenkebKebnekaiseLavinkunskapLavinsäkerhetLavinsäkerhetsrådetMattias TarestadSvelavSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen