Arkivbild från Engelberg. Foto: Oskar Enander

Bergskunskap

58 svenskar döda i laviner sedan 2000/2001

Sportlovssäsongen är igång och med det vill Naturvårdsverket belysa de risker som finns med att vistas bland stora berg och i lavinfarlig terräng.

Text: Åka Skidor • 2024-02-15 Uppdaterad 2024-02-15

Sportlovssäsongen är nu igång och till det har Naturvårdsverket tagit fram statistik från sin lavinprognostjänst som visar att av samtliga svenskar som förolyckats i laviner sedan 2000/2001 har åtta av tio omkommit utomlands – de flesta i Alperna men också i länder som Norge och Kanada samt Chile och Indien.

Sedan vintern 2000/2001 har 58 svenskar omkommit i lavinolyckor.

Det innebär i snitt 2,5 omkomna per vintersäsong.

– Alpernas berg är både branta och höga. Lavinterrängen finns i stort sett överallt vilket ställer krav på den som åker utanför pisterna. Det finns mängder av tillfällen att göra ödesdigra misstag. Att vara informerad om lavinfaran är därför nödvändigt för att vara väl förberedd. Vår ambition är att vara en aktör som hjälper svenska åkare med förberedelser och rustar dem för åkning även utanför Sveriges gränser, säger Petter Palmgren lavinexpert på Naturvårdsverket.

De två senaste åren är olycksstatistiken särskilt dyster med sammanlagt 12 svenska medborgare som omkommit i laviner – bland annat i Ischgl, Verbier och Courmayeur.

– Många svenska skid- och snowboardåkare som åker till Alperna är helt inställda på offpist-åkning. I detta ligger en potentiell risk i sig, dvs. att man har ett så tydligt syfte redan innan åkdagen som kan vara svårt att ändra på. I varje alpland finns lavinprognoser att ta del av. Att läsa dessa inför varje åkdag skapar bättre förutsättningar att hantera risker. Att anlita en bergsguide eller välja enklare terräng är bra alternativ om man inte har rätt kunskap eller färdigheter, säger Petter Palmgren.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst är medlem i European Avalanche Warning Systems (EAWS) som är ett europeiskt nätverk.

Där finns samtliga bergsländers lavinprognoser samlade på ett lättillgängligt sätt, du hittar det här.

I Nordamerika återfinns motsvarande information tillgänglig på www.avalanche.org.


Text: Åka Skidor • 2024-02-15
ArtiklarAlpernaBergssäkerhetChileIndienLavinerLavinprognosLavinsäkerhetNaturvårdsverketNorgePetter PalmgrenSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen