Printscreen från pappans video.

Norge

11-åring i lavin i Hemsedal – fångas på film av pappan

I mitten av februari drogs en 11-årig dansk skidåkare med i en lavin i Hemsedal. Allt fångades på film, av hans pappa.

Text: Anton Furuland • 2024-02-27 Uppdaterad 2024-02-27

I slutet av januari omkom 26-åriga Haakon Klette från Trondheim i en lavin i Hemsedal.

Ett par veckor senare, mitten av februari, lavinolyckan framme igen i Hemsedal men som tur var utan fatala konsekvenser – ett barn ådrog sig lindriga skador rapporterades då.

Två olika sällskap ska under samma dag hamnat i lavin och nu har videomaterial från den ena händelsen fått spridning på nätet (först publicerat av Ekstrabladet), och vad vi antar är den händelse där ett barn fick lindriga skador.

Videomaterialet kan du se här nedan och bakom kameran är danska turisten Steen Modest Bruni som alltså filmar sin 11-åriga son.

– Jag har aldrig upplevt något liknande efter att ha åkt skidor över hela världen i 40 år. Varför? Ja, eftersom sådana områden normalt skulle ha spärrats av eller säkrats genom att spränga ut bergssidan. När min son fastnade i lavinen trodde jag inte att det kunde vara sant, det kändes overkligt. Jag var livrädd att min son skulle försvinna helt i snön, säger Steen Modest Bruni när intervjuas av Norges motsvarighet till Åka Skidor, Friflyt.

I snacket med Friflyt, som du kan läsa i sin helhet här, är dansken tydlig med att han tycker Skistar Hemsedal brustit i sin information och lavinsäkerhetsarbete och att det är hos dem ansvaret ligger, inte hos han som förälder.

Skistar håller inte med.

– Jag vill inte kommentera händelser som har inträffat utanför vårt ansvarsområde. Vårt ansvar är begränsat till de markerade, säkrade öppna och preparerade lederna. Allt annat skulle göra det omöjligt att driva alpina resorter i Norge, säger Smith-Erichsen till Fri Flyt.


Text: Anton Furuland • 2024-02-27
NyheterfilmHemsedalLavinLavinsäkerhetNorge

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top