Mil efter mil med glaciär omgiven av 4000-meterstoppar – Det är Aletschglaciären.

Schweiz

Resguide: Grindelwald

En supermodern ultrasnabb nybyggd gondol. Effektiva tåg. Högalpina kulisser med skräckinjagande historia. Perfekta pister och en gigantisk glaciär. Vi hjälper dig hitta rätt i Grindelwald.

Text: Niclas Sjögren • 2024-04-08 Uppdaterad 2024-04-08


Grindelwald, Schweiz

Liften

Eiger express är ett av världens största liftprojekt genom tiderna. Drygt sex kilometers färd tar bara 15 minuter från Grindelwaldterminalen upp till Eigerglaciären. De 44 gondolerna som tar 26 pers var fraktar 2200 personer i timmen och rör sig i åtta mer per sekund (nästan 30 km/h).

Opist

Bäst är såklart, som alltid, att hyra bergsguide för att komma åt bästa snön för tillfället. Bra friåkningspotential som inte alltid är livsfarlig finns mellan Männlichen och Kleine Scheidegg. De face man ser vid Gummi och Honegg har ofta mycket snö som ligger orört så att fler än bara localsen hinner åka puff.

Tåget

Järnvägen Jungfraubahn byggdes redan 1912. Den övre delen sprängdes genom berget på Eiger och Mönch för att komma fram i ljuset till Europas fortfarande högsta järnvägsstation Jungfraujoch 3 454 meter över havet. Enkelbiljett kostar från 100 schweizerfranc men det brukar finnas specialerbjudanden beroende på vilket liftkort du har. Resan från Grindelwaldterminalen till Jungfraujoch tar 40 minuter med Eiger express-liften plus tåg och 1:27 med enbart tåg.

Närheten

Från Zürich upp till högst upp i pisten vid Eigerglaciären tar det mindre än tre timmar. Om allt klaffar. Och det brukar det göra i Schweiz.

Aletschglaciären

Hela 22 kilometer lång och emellanåt nästan en kilometer tjock är Aletschglaciären den europeiska kontinentens största glaciär. Den också ett Unescos världsarv.

Eigers nordvägg och Åka Skidor

Åka Skidors tidigare chefredaktör Patrik Leje klättrade, som första svensk, Eigers nordsida (tillsammans med Mikael Sribhadung) 1988. Patrik var chefredaktör på Åka Skidor från 1999 till 2014.

Bo

Vi bodde mycket bra med halvpension på Hotel Kreuz & Post mitt i byn. Hotellrestaurangen var skönt robust och bjöd på stadig skidåkarmat, inte utan ambition.

Äta

Hotel Glacier är bäst i byn om du är ute efter lite snitsigare fine dining. Tre, fem eller sjurätters (95, 135 respektive 170 Schweizerfranc). På Eiger Nordwand (Kleine Scheiddegg-området) äter du inte Grindelwalds bästa lunch. Deras Rösti Edelweiss är inte mer än okej. Men utsikten över Eiger är värd de 25 schweizerfranc det kostar (inklusive en lager) såklart. I Männlichen området kan vi rekommendera raclettemackan som uteserveringen har. 

After ski

Grindelwald sägs ha lite av Schweiz bästa after ski. Det märkte vi inte av eftersom vi var där på lågsäsong. Annars är det bland annat Avocado bar, Bistro Memory, The Bus Stop Bar, Mescalero och Schürli som gäller. Det finns även en och annan servering i backarna, bland annat på väg ner till byn, vid tågstationen Brandegg så att du lämpligt nog kan ta tåget ner sista biten.

Liftkort

Ett dagkort kostar 75 CHF (vuxen), 65 (pensionär) 45 (16-19 år) och 38 (6-15 år).

Tåg

Till Zürich tar du dig enkelt. Tåget från Zürich kostar cirka 80 CHF enkel väg för vuxen.


Text: Niclas Sjögren • 2024-04-08
ArtiklarSkidorterSverigeAlpernaGrindelwaldHenrik TryggNiclas SjögrenSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen