Andermatt kommer väldigt, väldigt högt upp på Johan Jonssons Schweiz-lista. Foto: Oskar Enander

Schweiz

Schweiz 8 skönaste skidorter

Att Åka Skidor älskar skidåkning i Schweiz är ingen hemlighet. Det här är våra åtta favoriter i ost-, choklad- och klocklandet.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-11-25 Uppdaterad 2022-11-25

1. Zermatt

Mattias Hargin i Zermatt med Toblerone-berget i bakgrunden. Foto: Oskar Enander

Det är omöjligt att inte nämna Matterhorn när man pratar om Zermatt. Det är också omöjligt att inte stirra på Matterhorn när man befinner sig i Zermatt, för världens kanske mest ikoniska bergssilhuett vakar över allt och alla i den mäktiga Mattertal.

Henrik Windstedt testar snorkelföret i Zermatt. Foto: Oskar Enander

Nedanför berget ligger en av världens mest kända, men samtidigt lite underskattade skidorter som är stöpt i århundraden av alpin tradition. Här finns piståkning som är så bra som skidåkning i den genren kan bli, eller vad sägs om att kunna bränna över 2 000 höjdmeter i pist i ett svep från Klein Matterhorn ner till byn? Och vid sidan av pisterna ruvar en stor och utmanande offpist med överraskande lite konkurrens om snön. Allt servat av ett stort liftsystem som hela tiden uppdateras och görs ännu mer effektivt.

Zermatt, och en viss bergstopp i bakgrunden. Foto: Mattias Fredriksson

Det går inte att komma runt att Zermatt är en exklusiv destination med hög prisnivå. Samtidigt får du också ofta vad du betalar för, nivån är generellt hög och vid sidan av det gamla och klassiska finns det gott om moderna hotell och restauranger som levererar storslagna upplevelser. Att »vanliga« bilar inte är tillåtna i byn, all transport sker med speciella elbilar eller hästtransport ökar bara på känslan av att det här är en speciell plats. Det och världens vackraste berg.

Bo 22 Summits

Ät Aroleid Kollektiv

Drick Republic


2. Verbier

Marte Tveten utforskar den stora terrängen i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Den skidort som kanske flest svenskar förknippar med Alperna utan att kanske inte ens veta om det. Vi pratar självklart om att den monumentala filmklassikern Snowroller spelades in här vintern 1985, men då döptes orten om till Kirchberg i filmen. 

Bec des Rosses legendariska nordsida, där Freeride World Tour avgörs varje år. Så även 2023. Foto: Anton Enerlöv

Precis som den var på den tiden är Verbier även nuförtiden en av Alpernas absolut bästa skidorter. Liftsystemet 4 Vallées är inget annat än gigantiskt och bjuder på en enorm skidåkning i alla väderstreck, oavsett om det handlar om pist, offpist eller toppturer med liftarna som utgångspunkt.

Antalet klassiska åk här är för många för att nämnas här men säg så här, Åka Skidor har sällan åkt ifrån Verbier utan att ha upptäckt och upplevt något nytt och fantastiskt med skidor på fötterna. När liftarna har stängt pulserar byn på som om det inte fanns en morgondag, och det i en alpby som bevarat mycket av sin charm trots att den växt rejält sedan Stig-Helmers dagar.

Mont Fort-kabinen i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Verbier tillhör verkligen den yttersta elitligan av skidorter i världen och det är inte mer än logiskt att skidvärldens blickar vänds hit i slutet av mars varje år när Freeride World Tour traditionsenligt avslutas utför Ber des Rosses ökända och imponerande nordsida. Fast du kanske bör blicka mot åk på platser som Mont Gelé eller Mont Fort istället, vilket är minst lika bra.

Bo Hotel Bristol

Ät Raclette på Le Caveau

Drick Fer a Cheval


3. Andermatt

Johan Jonsson på Gemsstock i Andermatt. Foto: Oskar Enander

En gång i tiden var Andermatt en undangömd pärla, lätt bortglömd trots att det gigantiska berget Gemsstock låg där i all sin prakt med några få liftar, en gigantisk offpist och få att slåss om snön med. På den tiden var byn mest frekventerad av militärer och enstaka skibums, sökandes efter Alpernas bästa hemligheter – inte sällan var de skidåkarna svenskar.

Gemsstock. Stort. Vilt. 75 av 100 offpistspår bär svensk prägel. Ungefär. Foto: Oskar Enander

Idag är läget ett lite annat efter att gigantiska summor investerats i byn under de senaste åren, mycket tack vare att byn inte har några begränsningar för utlänningar att köpa boenden. Nya hotell som det überlyxiga Chedi och det gigantiska Radisson Blu – det senaste i en helt ny bydel – har ploppat upp till synes ur ingenting, tillsammans med utbyggnaden av skidsystemet Nätschen. I byn syns numera betydligt fler glansiga dunjackor än skitiga funktionsställ, en ovan syn för många av oss som var med på den tiden när Andermatt mest var en öde håla. 

Johan Jonsson nyttjar dagens sista ljus för att raskt ta sig ner till rösti och lokal öl i grannbyn Hospental. Foto: Oskar Enander

Men all utveckling till trots, över byn vakar fortfarande det mäktiga skidberget Gemsstock, än så länge oförändrat och precis lika vilt och fantastiskt som förr med sina stora, långa åk i en vild och otämjd terräng – allt inbakat i ett av Alpernas största genomsnittliga snöfall per vinter.

Bo Radisson Blu

Ät Gasthaus Ochsen

Drick Spycher


4. Engelberg

Martina Müller tar för sig av Titlis världsberömda puder. Foto: Oskar Enander

Ordet »svenskfavorit« dyker ofta upp när man pratar om Engelberg, och det med all rätt. För sedan Engelberg på allvar poppade upp i den svenska skidcommunityns medvetande runt millennieskiftet har antalet blågula skidåkare i byn växt stadigt. Och på samma gång transformerat den en gång så sömniga småstaden till en bucket list-destination för offpisträvar från hela världen. Mycket tack vare Åka Skidors hovfotograf Oskar Enander och hans magiska bilder som spridit Engelbergs puderevangelium till skidtidningar och onlinemedia i 20 år. 

Amerikanen Marcus Caston har för vintern slagit ner bopålarna i Engelberg. Vi kan förstå varför. Foto: Oskar Enander

I centrum av Engelbergs skidkultur står det svenskägda Ski Lodge Engelberg, det givna navet som det mesta utanför själva skidåkningen kretsar kring – oavsett om det handlar om övernattning, afterski, finmiddag eller party. Ski Lodge är helt enkelt världens bästa skidhotell enligt Åka Skidor. Allt grundat i passionen för att åka skidor på ett av planetens finaste skidberg, Titlis.

Lovisa Rosengren med en perfekt höger på Titlis. Foto: Axel Adolfsson

För när allt kommer till kritan så handlar Engelberg om skidåkning på det gigantiska Titlis, en nordvänd bjässe med 2 000 fallhöjdsmeter och en högsta åkhöjd på imponerande 3 020 meter. Lägg till det att terrängen är brant, varierad, rejält utmanande och dessutom ständigt ligger i topp av Alpernas snöliga – Engelbergs status som ett offpistparadis är definitivt välförtjänt. Vi skulle kunna beskriva klassiska åk som Laub, Galtiberg, Steinberg och Sulz i all oändlighet men bäst är att du åker dit och upplever dem på egen hand.

Bo Ski Lodge Engelberg

Ät Brasseri Konrad

Drick Ski Lodge Engelberg


5. Arosa/Lenzerheide

Kabinen som förbinder Lenzerheide och Arosa öppnar stora ytor orörd terräng med potentiella åk. Foto: Martin Wichardt

De två byarna Arosa och Lenzerheide är sammankopplade via liftar över en stor bergsrygg och utgör tillsammans en av Schweiz bästa doldisar. Skidområdet är stort och varierande och bjuder på både riktigt fin offpiståkning och pister för de flesta smaker. 

Tempot är lite lugnare här än på många av de andra orterna på den här listan, vilket inte alls behöver betyda något negativt, tvärtom. Arosa är den mindre av de två byarna med ett lite lugnare tempo, medan den lilla staden Lenzerheide erbjuder en skidortsupplevelse med ett lite större utbud. Var du själv väljer att basera dig är helt enkelt en smaksak.

Schweizisk tågtrafik är snabb, punktlig och bekväm. Foto: Martin Wichardt

Överst i skidsystemet tronar berget Rothorn med en högsta åkhöjd på 2 865 meter och riktigt fina offpistmöjligheter. Annars passar Lenzerheide och Arosa fint för den som föredrar sin skidåkning manchestermönstrad och med armbågarna nerborrade i snön.

Bo Revier

Ät Crest’ota

Drick Kurhaus


6. Disentis

Sven Brunso har Disentis offpist för sig själv. Foto: Liam Doran

En gång i tiden fick den dåvarande turistchefen i Disentis ett genidrag. Han kom egentligen från Engelberg och hade sett hur svenskarna där hjälpt till att förvandla orten från en sömnig håla till en internationell offpistdestination. Valet var enkelt, han bjöd in filmcrewet Free Radicals till byn och bad dem gå lös i bergen bäst de ville och snart kablades sekvenser på skvatt galna svenskar som kastade sig utför diverse hårresande åk upp på filmduken och DVD-diskar. Det tricket skulle visa sig funka bra för i mitten av 00-talet dök helt plötsligt Disentis upp på den internationella skidradarn, som från ingenstans. 

Ytterst välförtjänt ska väl tilläggas. Skidåkningen i Disentis är för det mesta sydvänd men bjuder på en mix av stora ytor, bra fallhöjd och en stor variation i åkningen. Att det vanliga klientelet helst håller sig i pisterna gör saken bara bättre för de med faiblesse för ospårad snö och stora upplevelser i åk som Val Strem och Val Gronda.

Själva byn Disentis är en sömnig historia som inte erbjuder supermycket i form av skidortsliv, hit åker du enbart för skidåkningens skull – vilket definitivt inte är det sämsta. Och sedan turistchefen drog vidare och Free Radicals somnat in verkar de vallfärdande offpistjägarna förflyttat sina trupprörelser åt andra håll, och Disentis stora offpist ligger mer öde än på länge. Men det läste du inte här…

Bo Nangijala

Ät Steak House Catrina

Drick Nangijala


7. Davos/Klosters

Tom-Oliver Hedvall tar för sig av det orörd i Davos. Foto: Axel Adolfsson

Kan man verkligen lita på två skidorter där den ena mest är känd för sitt ekonomiska forum och den andra som en vinterlekplats för den brittiska kungafamiljen? Knappast några företeelser med hög kreddfaktor i snösvängen. Svaret är däremot ett rungande ja som ekar mellan bergsväggarna, du ska verkligen ha Davos och Klosters på din skidradar.

I Davos finns förutom stora vida snöfält också en del brantare åkning. Foto: Axel Adolfsson

Varken Davos eller Klosters är några okända skidorter för den stora skidmassan, men vad som döljer sig bakom namnen verkar däremot vara det. För här bjuds på stor och varierad skidåkning vare sig du föredrar din skidåkning välpistad eller lämnad åt elementen. Liftsystemet är stort, vidsträckt och med åkning ändå upp till 2 884 meter på Weissfluhgipfel.

Här finns både skogsåkning, böljande grytor, mixad terräng och stora vidöppna fält som bjuder in till storslagen dans i vidöppna svängar. Kort sagt, riktigt jäkla bra skidåkning helt enkelt.

Diana Deliv är en annan som diggade Davos. Foto: Axel Adolfsson

Davos hör kanske inte till Alpernas mest charmiga orter så om du söker en mysigare upplevelse och mer traditionellt skidortsliv är lilla Klosters det bästa valet. Och om du råkar hamna fel i slutet på dagen tar du bara tåget hem igen, det här är ju Schweiz trots allt.

Bo Silvretta Parkhotel

Ät Chesa Grischuna

Drick Häxa-Bar


8. Laax

Disentis granne Laax är ännu en schweizare som flugit lite under den nordiska radarn i alla år. Mest har den dykt upp i sammanhang om ortens långt gångna hållbarhetsarbete där man kan vara den skidort i världen som nått längst när det handlar om att minska sina utsläpp så långt det är möjligt – ett imponerande, ambitiöst arbete som fler skidorter definitivt borde ta efter.

Men i slutändan handlar ju allt om skidåkningen och där utmärker sig Laax som en av de orterna som satsat mest och bäst på den “nya” skidåkningen och när Europas bästa parker ska listas hamnar man ofta högst upp, eller i alla fall nära toppen.

Bo Riders Hotel

Ät S’nani

Drick Arena Bar


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt
Text: Tobias Liljeroth • 2022-11-25
AlpernaArtiklarSchweizSkidorterAndermattARosaAxel AdolfssonDavosDiana DelivDisentisEngelbergguideJohan JonssonKlostersLaxLenzerheideOskar EnanderSchweizSuisseVerbierZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen