5fd9317b2a09e

Nyheter

Dyraste OS någonsin – nu förfaller Sotji

Sotji hade överlägset världens dyraste vinter-OS någonsin och en förhoppning efter OS var att locka fler besökare till staden som vinterskidort. Nu är OS-byn övergiven och förfaller.

Text: • 2014-11-24 Uppdaterad 2020-12-16

Ödsliga arenor, hotellkomplex som gapar tomma, sopor som ligger utspridda här och var. Det enda liv som finns i den forna OS-byn är några herrelösa hundar.

Dyraste OS någonsin – nu förfaller Sotji

OS lämnar ifrån sig en sur eftersmak, grundlurade gästarbetare som blivit utan löner, demonstranter som blivit hotade med hårda straff, trafikkaos för de boende i området, för att nämna några av problemen. 

Journalister har haft svårt att prata med människor i byn då inga vågar uttala sig kritiskt.

Dyraste OS någonsin – nu förfaller Sotji

Själva OS hde en budget på tolv miljarder kronor, men allt runtomkring såsom arenor, hallar, vägar och hotell  sägs ha landat på 300 miljarder kronor. 

Centrum för skidsporten under OS var alpbyn Roza Chutor. Aleksandr Belokobylskij är vd för skidanläggningen där och han berättar vad upprustningen av anläggningen har kostat.
– Den sammanlagda kostnaden ligger på 2,2 miljarder dollar. Det hoppas vi kunna tjäna tillbaka på femton tjugo års sikt, det här ska bli ett viktigt skidcentrum för södra Ryssland, sa Belokobylskij i en intervju med Svenska Dagbladet inför OS i Sotji.

Dyraste OS någonsin – nu förfaller Sotji

Med tanke på det politiska läget är frågan hur många turister som är sugna på Ryssland.. för OS-byn har det gått utför.

Fotona i artikeln är uppladdade av en användare på imgur.com. Se fler bilder här

 


Text: • 2014-11-24
Nyheter

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top