Caroline Strömberg, skidglädje personifierad. Även på tävling. Foto: open-faces.com/Flo Gassner

Freeride World Qualifier

Fyra svenskar klara för finalerna i FWQ

Caroline Strömberg, David Deliv, Petra Ohlson och Edvin Olsson är allihopa klara för de tre finalstoppen i Freeride World Qualifier.

Text: Anton Furuland • 2022-03-01 Uppdaterad 2022-03-01

Två pallplatser samt två fjärde platser – helgens Freeride World Qualifier i österrikiska Montafon blev en väldigt trevlig historia för de svenska åkarna.

Tävlingsfacet i Montafon. Foto: open-faces.com

Caroline Strömberg och Edvin Olsson slutade båda på en andra plats medan David Deliv och Petra Ohlson hamnade precis utanför pallen på fjärdeplatserna. Gemensamt för de fyra svenska skidåkarna är att samtliga därmed kvalificerat sig för kvaltourens tre finalåk.

– Strålande sol, minusgrader och jättefin snö. Långt ifrån det längsta, men ett roligt face där det finns mycket att göra, kommenterade Carro när Åka Skidor snackade med henne efter tävlingarna i Montafon.

Caroline Strömberg (t.v.) med vinnaren Eva Battolla och tredjeplacerade Astrid Cheylus Foto: open-faces.com/Mia Maria Knoll

Tidigare har man samlat poäng över hela säsongen och genom en totalscore utsett åkare för friåkningens finrum Freeride World Tour, men till 2022 har upplägget justerats för FWQ och man har nu istället tre finalstopp som åkarna behöver kvala in till.

Petra Ohlson drog in en score på 72.00 och det gav en fjärde plats. Foto: open-faces.com/Flo Gassner

FWQ:s finaler 2022 körs i schweiziska Nendaz, Jasna i Slovakien och Gurgl i Österrike och det blir åkarnas två bästa resultat som slås ihop och fäller avgörandet. Ännu tuffare konkurrens är blir det också för Strömberg, Olsson, Deliv och Ohlson som även kommer få tävla mot de åkare från FWT som missade cuten, och nu alltså får kvala för att behålla sin plats på touren.

Totalt är det fyra skidherrar, två skiddamer, två snowboardherrar och en snowboarddam som vinner eller behåller en plats på Freeride World Tour.

Edvin Olsson tar skydd från de farliga solstrålarna. Foto: open-faces.com/Mia Maria Knoll

För ännu mer detaljerad inblick bakom kulisserna på kvaltouren och vad som krävs (för det handlar inte bara om skidåkning…) rekommenderar vi varmt Caroline Strömbergs reportage från Åka Skidors februarinummer, som du nu hittar här på webben.


Finalerna av FWQ – datumen att hålla koll på

5-9 mars

Nendaz, Schweiz

11-14 mars

Jasna, Slovakien

1-5 april

Gurgl, Österrike

Info

freerideworldtour.com


Text: Anton Furuland • 2022-03-01
NyheterCaroline StrömbergDavid DelivEdvin OlssonFreeride World QualifierFreeride World TourMontafonPEtra Ohlson

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top