Sommarskidåkning i september. Foto: Tobias Ivarsson

Hammarbybacken

Premiär för Skistars SummerSki i Hammarbybacken

Under onsdagen invigdes Skistars nya satsning SummerSki i Stockholm och Hammarbybacken.

Text: Tobias Ivarsson • 2022-09-08 Uppdaterad 2022-09-14

Igår onsdag var det (september till trots) premiär för sommarskidåkning i Stockholm Hammarbybacken – Sveriges första alpina skidarena på konstgräs.

Arenan består av 9 000 kvm konstgräs, som ska vara särskilt framtaget för att efterlikna känslan av att åka på snö i en nypistad nedfart.

Materialet är gjort på delvis återvunnen plast men hur ser Skistar på frågan om eventuellt spridning av mikroplast från artificiella gräsmattor och vilka konsekvenser det i så fall kan medföra?

– Vi har gjort en utredning gällande mikroplast och ser väldigt liten påverkan. För att förhindra att spridning av mikroplaster genomförs skyddsåtgärder i form av geotextila material i både marken och, även som skydd i den lokala anläggningen för infiltration av dagvattnet.

Större delen av partiklarna som slits från gummimattan kommer att hamna i banans geotextil som kommer att finnas under plastmattan. Övriga partiklar kommer att läggas fast i dess direkta närhet. Eventuella plastpartiklar kommer som mest att omhändertas och läggas fast i den lokala dagvattenhantering som

Vi har även valt att enbart bevattna systemet och inte använda oss av silikon samt att vi har byggt in en cirkulär vattenreningssystem så att allt vatten fångas upp och filtreras, säger Petra Hallebrant, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skistar.

Jesper Tjäder inspekterar gräsbygget. Foto: Jonas Carlson Almqvist/Skistar

Utöver huvudbacken finns en sommarvariant av SkiStar Snow Park med ett antal features såsom rails och boxar som designats av SkiStars nya ambassadör: Freeskiåkaren och OS-medaljören Jesper Tjäder – samt ett nybörjarområde lättillgängligt med rullband.

Åka Skidor var på plats under premiären och det var också världscupsåkaren Kristoffer Jakobsen, som var förtjust i åkningen.

– Positivt överraskad över åkningen och hur bra grepp det är. Det är mycket bra för grundträning av åkning med balans och teknik, säger Kristoffer Jakobsen om gräsmattan.

Skistars VD Stefan Sjöstrand och Kristoffer Jakobsen. Foto: Tobias Ivarsson

Vilka skidor som passar bäst på mattan då?

Ja, som du kanske förstår kan du lämna topptursgrejerna eller puderslaktarna hemma.

– Bäst är vanliga carvinglagg, eller smala jibbskidor för de som vill lattja på rails och boxar,, säger Jonas Bauer, affärsutvecklingschef på Skistar.

Öppettider:

SummerSki hos SkiStar i Stockholm Hammarbybacken har under hösten öppet onsdag-torsdag kl 14-20, fredag kl 14-18 samt lördag-söndag kl 10-18. För att åka krävs ett SkiPass som du köper på skistar.com eller i SkiStars app. Övriga aktiviteter har också fortsatt öppet under hösten på torsdagar till söndagar samt på höstlovet.

Mer info:

skistar.com


Text: Tobias Ivarsson • 2022-09-08
NyheterGrässkidåkningHammarbybackenJesper TjäderJonas BauerKristoffer JakobsenSkistarStockholm

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen