Bilder från Sölden och glaciärgräveriet.

Österrike

Inför premiären – Sölden karvar glaciär

För att få till premiären av världscupen har Sölden tagit till minst sagt kontroversiella metoder – nämligen att karva snö och is från Rettenbach-glaciären.

Text: Tobias Ivarsson • 2023-09-20 Uppdaterad 2023-09-20

Österrikiska orten Sölden har hamnat i blåsväder inför världscupspremiären, det på grund av att det uppdagats att de har börjat karva snö och is från Rettenbachglaciären.

Detta för att kunna förbereda skidorten inför öppningshelgen av vinterns Audi FIS Världscup den 28-29 oktober.

Bilder från orten är skrämmande och visar hur grävmaskiner plockar bort delar av glaciären.

Enligt Greenpeace började de redan i april med att ta från glaciären till förmån för att kunna optimera tävlingspisterna.

De har dessutom sprängt i Rettenbachglaciären och berget för att göra om nedfarterna och bredda dem.

Kanske inte de bästa metoderna för att skydda klimatet och bergen, samt att det sätter skidåkningen i ett dåligt ljus.

– Den nuvarande förstörelsen av Rettenbachglaciären är en katastrof. Här spelas skidåkning och naturvård ut mot varandra. Våra glaciärer får inte falla offer för prestigeprojekt, säger Greenpeace taleskvinna Ursula Bittner.

Julian Schütter har god backning i sitt öppna brev till FIS.

Greenpeace är inte de enda som är öppet kritiska mot det här. Skidåkaren Julian Schütter har fått med sig 500 atleter i ett öppet brev till FIS som tycker de sköter det hela liiite dåligt.

Även de lokala skidklubbarna tog det hela som ett tillfälle att förnya sina krav på absolut glaciärskydd.

– PES, Naturefriends och WWF har även de påpekat de krympande glaciärerna i åratal och påpekat ”de naturförstörande och resursslösande åtgärder som orsakas av underhållet av skidverksamheten”, säger Liliana Dagostin, chef på avdelningen för fysisk planering och naturskydd i Tyrolen.

– Detta är normalt renoveringsarbete på den befintliga pister på grund av tillbakagången av den smältande Rettenbach-glaciären, hävdar Jakob Falkner, chef för Bergbahnen Sölden.

– FIS säger sig vara klimatpositiva och lägga stor vikt vid hållbarhet. Men de aktuella bilderna från Sölden bevisar än en gång att det finns ren greenwashing bakom sådana uttalanden, påpekar Bittner.

Julian Schütter kör Hahnenkamm.

Kan FIS inte bara anpassa säsongen till efter den egentliga vintern och skjuta på starten till slutet av november eller lägga tävlingarna på befintliga glaciärer?


Text: Tobias Ivarsson • 2023-09-20
NyheterAlpernaFISGlaciärGreenpeaceHållbarhetKlimatmiljöÖsterrikeSölden

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen