Max Palm då han vann NM 2019. Foto: Mattias Fredriksson

Skidfilm

REALIS – i huvudet på Max Palm

Max Palm är en friåkningstalang utöver det vanliga. Nu är han aktuell med dokumentären REALIS, gjord av kompisen Baptiste Sjöström.

Text: Tobias Ivarsson • 2023-09-30 Uppdaterad 2024-01-09

Sverige har en rik historia av skidåkning, och landet har producerat många framstående skidåkare genom åren.

En av de mest spännande och lovande namnen i den svenska skidvärlden just nu är Max Palm.

Med sina imponerande prestationer och dedikation till sporten har Max Palm gjort sig känd som en av Sveriges främsta skidåkare.

Stilstudie på Max Palm andra dubbla backflip på Freeride World Tour 2022. Den gången i Kicking Horse, Kanada.

Max Palm vann – som tävlingens yngste vinnare någonsin – nordiska mästerskapen i friåkning vintern 2019.

Samma år vann han Freeride-touren för juniorer, något som han upprepade säsongen efter. 

Efter att ha fått ett wildcard till Freeride World Tour-premiären i Baquiera Beret säsongen 2022 följde han upp juniorvinsterna med att landa en dubbel backflip i sin debut och vinna hela tävlingen före hemmaåkaren Abel Moga.

För att vi ska få lära känna herr Palm lite närmare kommer i höst filmen REALIS, av Baptiste Sjöström, där vi får följa Max under två år.

Hur fick ni idén till projektet?

BS: Idén om att göra det här projektet tillsammans med Max kändes naturligt. Vi träffades 2021, som varje år, i Annecy under High Five-festivalen. På en gång kände vi att vi båda ville göra något tillsammans. Det kändes som rätt tidpunkt för oss båda att slå samman våra två visioner och börja denna resa.

Hur lång tid har filmarbetet tagit?

MP: Vi har jobbat på det har projekt i två år nu. Det har varit riktigt mycket jobb.

BS: Vi planerade ursprungligen att göra den här filmen på en säsong.

Projektet startade vintern 2022, ärligt talat gick det inte så bra. Det var en mycket dålig vinter med lite snö. Det var svårt att planera produktionsdagar tillsammans med Max eftersom han tävlade sitt första år på Freeride World Tour. Så jag fick följa med honom helt enkelt.

Efter den tredje etappen, i Kanada, åkte han på en skada och var tvungen att sluta åka skidor ett tag.

Hårddiskarna var inte särskilt fulla av bra material och även fast vi åkte till Riksgränsen i slutet av maj samma år var vi tvungna att skjuta på projektet ytterligare ett år.

Men det blev bra för oss. Vi satte oss ner, planerade, skrev manus och visioner om filmen och började bli mer seriösa i processen för nästa vinter.

Jag räknade till 77 inspelningsdagar bara under andra vintern, säsongen 2023.

Max i Serre Chevalier. Foto: Christoffer Sjöström

När har filmen premiär?

BS: Världspremiären kommer att äga rum i Annecy på High Five Festival (29 september–1 oktober, reds. anm.), den festival som inspirerade mig att börja med filmskapande och det är alltid lika roligt att åka dit och se mina vänners filmer också.


Det finns inget spikat datum för övrig lansering av filmen just nu men killarna lovar att den kommer att visas på några fler festivaler och online på Max YouTube-kanal i slutet av året.

Du, Baptiste, har film och foto i ditt DNA, hur gammal var du när du fick din första kamera?

BS: Jag minns att min pappa (Christoffer Sjöström, reds. anm.) lät mig ta hans Canon 5d Mark III.
Det var 2015, när jag började gymnasiet, så jag var15 år gammal.

Baptiste trivs bra även framför kameralinsen. Foto: Christoffer Sjöström

Hur länge har du jobbat med film och foto?

BS: Jag minns att mitt första gig faktiskt var för skolan jag gick i. Jag skulle marknadsföra en skidkurs. Det var väldigt roligt men så hemskt när jag tittar på det idag. Haha. Det har gått sju år nu, och jag har inte slutat än.

Ni verkar vara ganska nära vänner, tröttnar ni aldrig på varandra?

MP: Hm… Nej, det har faktiskt gått riktigt bra och vi har haft så himla roligt. Det har varit en riktigt ära att få jobba med Baptiste. Men jag tror att han har varit lite trött på mig ibland (skratt).

BS: Jag tror inte att jag har sovit så mycket med någon annan på två år. Även utanför vinternsäsongen har vi åkt på semester tillsammans. Ibland bråkar vi, men vi blir alltid goda vänner snabbt igen. Han är som en lillebror. Det bandet vi har skapat mellan oss har varit unikt sedan den första inspelningsdagen.

Max berättar väldigt sällan för mig vad han ska göra på en linje eller inför ett hopp, men det är som om han inte behöver berätta för mig. Det är naturligt och våra visioner kommer tillsammans på varje plats, det har aldrig varit så lätt att filma med någon.

Max Palm tar luft under NM i våras. En tävling han också vann.

Har ni några nya projekt på gång?

MP: Det klart att vi har. Men lite hemligt måste det få vara. Vi kan inte berätta allt. Men det kommer bli riktigt fett och vi är supertaggade på att visa det för alla i framtiden.

Vad ser du fram emot mest den kommande vintern 23/24?

MP: För min del kommer det vara en lugnare vinter. Jag kommer verkligen satsa all min energi på Freeride World Tour och sen har jag ett roligt projekt på sidan om. Men självklart kommer jag och Baptiste hitta på något roligt tillsammans.


REALIS finns sedan ett par veckor för fri tittning online.


Text: Tobias Ivarsson • 2023-09-30
NyheterAnnecyBaptiste SjöströmChristofer SjöströmfilmFreeride World TourFriåkningMax PalmNMPalmREALISSkidfilmSkidvideoSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen