Flobban från förra vintern. Foto: Flottsbro

Sverige

Succé för Flobbans skidskolor

Flottsbrobackens satsning på skidlektioner har gjort succé. Ifjol lockade man 900 elever, nu räknar man med över 1000.

Text: Niclas Sjögren • 2023-11-25 Uppdaterad 2023-11-24

I och med att ungefär 99 procent av det som sägs om vinter handlar om klimatförändringar och elände värmer det i hjärtat för en skidåkare när man läser om Friluftsfrämjandets så lyckade satsning på skidlektioner i Flottsbrobacken i Stockholm.

Här rustar man för anstormning till de kurser som släpps i december.

– Förra vintern hade vi 900 elever i våra skidskolor och i vinter räknar vi med över 1000. Intresset är enormt. Och extra kul att är att vi når ut så brett. Många som kommer till oss jobbar en period i Sverige och vill testa att åka skidor, både själva och deras barn. Varje vinter dyker det upp några med längdskidor, man har alltså inte förstått att det är skillnad på utförsåkning och längdåkning. Sen når vi även många nysvenskar som aldrig åkt skidor tidigare och då är det till och med några som kommer i jeans. Det är lite annorlunda mot när jag jobbade med skidskolan i Zermatt, säger Friluftsfrämjandets skidskolechef Thorbjörn Ebefors som tillsammans med tre andra grenledare och 76 ideella utbildade skidlärare fostrar nya åkare.

Åka ankarlift med kompisar är en stor del av skiduppfostran. Foto: Stefan Elmér

Även om verksamheten i Flottsbro inte kan konkurrera i numerär med de största »riktiga« skidorterna ska man nog inte underskatta potentialen för denna typ av anläggningar. Upptagningsområdets invånarantal är ju enormt.

Många färska skidåkare känner att tröskeln är hög för att våga sig på att åka till fjällen. Och det gäller både helt nybakade skidåkare som aldrig tidigare klickat i en bindning men även utförsåkare som kan tänka sig att förkovra sig i skidåkning.

Ett tydligt exempel på Friluftsfrämjandets lyckade satsning att lotsa in skidåkare på alla olika nivåer är senaste säsongernas kurser i alpin turåkning, även kallat topptur. Man höll alltså lektioner där man lärde sig de grundläggande färdigheterna för att gå uppförs och åka utförs: fästa stighudar, pyssla med alpin turbindning och att kunna slå. 

– Men det viktigaste är ändå att framtidens skidåkare fostras i de här lokala hemmabackarna, säger Thorbjörn.

Mer info hittar du här.


Text: Niclas Sjögren • 2023-11-25
NyheterFlobbanFlottsbroNiclas SjögrenSkidåkningSkidorStockholmSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen