5fd93a57c26da

Prylar

Revolutionerande teknik gör fler material vattentäta

"Det största som hänt funktionsmaterial sedan Gore-Tex lanserades."

Text: Martin Willners • 2015-03-21 Uppdaterad 2020-12-16

Produktnyhet

En helt ny teknik ska göra det möjligt att sticka igenom ett membran och ändå få det vattentätt. Funkar det kommer fleeceplagg kunna bli helt vattentäta.

Det är det amerikanska företaget Voormi som har tagit fram en teknik för att sticka igenom ett membran och sedan få det vattentätt. Efter 2-lagers och 3-lagers kommer nu alltså 1-lagers.

Tekniktidningen Wired kallar Voormis Core Technology för det största som hänt funktionsmaterial sedan Gore-Tex lanserades. Det stora med den här tekniken är att plaggen kan göras extremt mjuka, lätta och tunna men ändå vara vattentäta samtidigt som andningen förbättras avsevärt då tyget är stickat och inte vävt. Förutom fördelarna ovan blir det också en smidigare produktion då membranet inte behöver limmas på tyget.

Första frågan som dyker upp är hur materialet kan förbli vattentätt då membranet har punkterats av tusentals sticknålar och trådarna går rakt igenom det. Idag tejpas ju alla sömmar för att plaggen inte ska läcka genom dessa hål. Voormi avslöjar inte hur det går till men säger att det är just den grejen som de har lyckats med. Voormi presenterade de första plaggen med den här tekniken på SIA tidigare i år så nu är det bara att hålla utkik efter de första testrapporterna.

Så ska du se ut på berget 2016
8 hetaste trenderna nästa säsong

Text: Martin Willners • 2015-03-21
Prylar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen