5fd939ecd1a2e

Prylar

Lavinsond ska rädda liv genom crowdsourcing

Ny lavinsond gör alla att skidåkare kan hjälpa till att göra berget säkrare.

Text: • 2016-01-14 Uppdaterad 2016-01-14

Avatech är ett företag som sysslar med att producera verktyg och säkerhetslösningar för skid- och snö-intresserade, och deras produkter används idag av 500 snö- och säkerhetsorganisationer i 34 länder världen över.
Nu har de skapat ett nytt verktyg som låter oss vanliga skidåkare bli en del av säkerheten på berget. 

Lavinsonden heter SP2 och används precis som en vanlig sond, det vill säga trycks ner i snön. Det coola med produkten är att den genom ett mätinstrument kan analysera hårdheten och djupet på snötäcket. 
Denna information kan sedan, via crowdsourcing, skickas vidare till andra skidåkare på berget och på så sätt ge alla åkare en uppdatering om hur snötäckena ser ut i olika områden. 

Sonden är 150 centimeter lång och använder sig av GPS-system för att få de exakta koordinaterna på den utvalda platsen. Tyvärr ligger sonden i den övre prisklassen vad det gäller lavinsonder. Priset ligger på hiskeliga 1800 euro, vilket är nästan 17 000 kronor.

Däremot kan du ladda ner appen Avanet gratis och där kan du ta del av den information som sprids via sonden.  

Lavinsond ska rädda liv genom crowdsourcing

9 bästa skidapparna att använda på berget


Know before you go – en film om lavinsäkerhet


7 prylar som kan rädda livet på dig i vinter


Text: • 2016-01-14
PrylarLavinsäkerhetSnöVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen