5fd9467fc7739

Prylar

Rønning Ski – Norges sista tillverkare av träskidor

De är Norges sista kvarvarande producent av träskidor och deras skidor är 100 procent trä och saknar stålkanter. Rønning Ski är en tillbakablick i hur hantverket kring skidtillverkning kunde se ut.

Text: • 2016-02-18 Uppdaterad 2021-12-07

Det började med att Paul Rønning började tillverka skidor 1936 i den lilla byn Skotterud i västra Norge, nära gränsen till Sverige.
Idag är man inne på tredje generation skidtillverkare och företaget är idag är företaget Norges sista tillverkare av träskidor.

Skidorna är hundra procent gjorda i trä och har varken stålkanter eller andra ”moderna” attiraljer på sina skidor.  

Rønning Ski - Norges sista tillverkare av träskidor

Skidorna används till stor del av telemarksåkare(det är trots allt Norge vi pratar om), men det är fullt möjligt att montera på ett par alpinbindningar och ta dem på en åktur i backen. 

Hållbarheten på skidorna beror helt på i vilket syfte du ska använda dem. Med tanke på att skidorna inte har några stålkanter fungerar det bra i lössnö, men använder du dem i pist kommer skidans naturliga kant att så småningom förlora i skärpa.

I och med att skidorna består av trä måste de underhållas därefter. Då och då behöver skidorna oljas in och de ska helst försvarar i ett rum med stabil temperatur och fuktighet. 

Här kan ni ta del av en video som visar arbetet bakom ett par Rønning-skidor. 

Skidföretag skänks bort – du kan bli ägare


Volant Spatula – skidan som förändrade allt


5 skidor som förändrande skidhistorien


Text: • 2016-02-18
PrylarNorgeSkidorVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen