5fd91fd18e16f

Artiklar

Volant Spatula – skidan som förändrade allt

Få skidor har haft en så fundamental inverkan på skidutvecklingen som ett par silverfärgade skidor. Och idén kom från ett par vattenskidor. Det här är historien om hur Volant Spatula kom till.

Text: • 2016-02-08 Uppdaterad 2016-02-08

Saker som rocker, spann och sidoskärning, var i slutet av 90- och början av 00-talet inget som diskuterades – åtminstone inte bland skidföretag. Det som diskuterades var den nya vågen av bredare friåkningsskidor (fat skis) och carvingskidor med kort radie (timglasskidor som Åka Skidor valde att kalla det). Allt fler professionella skidåkare hade börjat gå över till renodlade puderlagg när de märkt av fördelarna av dem i lössnö, men utvecklingen av carvingskidorna gjorde att de flesta skidföretagen började tillverka skidor med en rejäl sidoskärning – så även puderlaggen.

Skidföretaget Volant hade varit tidiga ute med en egen bred modell, Volant Chubb. Hade du lagt ögonen på ett par Volant Chubb idag hade du nog bara skrattat om någon sa att det var ett par puderlagg, men i mitten av 90-talet var 80-90 centimeter i midjan ansett som mycket – speciellt med sin sidoskärning. 

Volant Spatula – skidan som förändrade allt

En av åkarna i Volants stall var en viss Shane McConkey – som vid det här laget hade börjat göra sig ett namn inom skidvärlden, men han var långt ifrån den ikon han senare skulle komma att bli. 

McConkey hade så sakta börjat åka på de nya skidorna med kraftig skärning, men han gillade aldrig hur skidorna kändes i lössnö. Han fick inget riktigt flyt i åkningen.
Under sommaren 1996 satt McConkey och några kompisar på en bar i Las Lenas Argentina. På en servett ritade Shane upp en skida med omvänd skärning, det vill säga sidokanter som buktade utåt istället för inåt. McConkey och hans polare snackade om det, samtidigt som en del vänlig skit delades ut i McConkeys riktning.

Vad de inte visste då var att det var den första ritningen av en skida som skulle komma att förändra skidåkningen helt. 

Två år senare var ett par designers från Volant på väg till Squaw Valley där bland annat McConkey och bröderna Rob och Scott Gaffney höll till. Tanken var att de skulle testa Volants nya version av Chubb – det vill säga den med mer skärning.

Men testen gick allt annat än bra. Visst, skidorna fungerade bra i pisten men i lössnön gav de upphov till mer jobb än ett par vanliga Chubb – och efter ett par dagar gick det inte längre.
– Jag tycker att mina gamla sönderkörda Chubb utan spann flyter mycket bättre i puder än de här nya med camber, hävde Scott Gaffney ur sig.

Just den kommentaren fick McConkey att börja tänka på den där gamla ritningen han gjorde på servetten i Argentina.
– Jag insåg att åka puder var likt sättet man åker på vatten. Vattenskidor har omvänd skärning, surfbrädor också, och de har båda omvänt spann eller rocker.

Skulle det kanske vara något att testa?

Volant Spatula – skidan som förändrade allt
Scott Gaffney och Shane McConkey när det begav sig tidigt 2000-tal.

McConkey satte ut för att hitta någon som ville tillverka skidan. Det var dock lättare sagt än gjort. Shane spenderade de nästkommande två åren med att försöka hitta någon som var villig att tillverka hans ritning, men nästa alla han pratade med började antingen skratta eller bara log snällt. 
McConkey hade inte heller pratat med Volant för han trodde det vore lönlöst.
– Ingen ville ha puderskidor vid den här tiden, alla skulle ha en skida som fungerade över hela berget. Varför skulle någon tillverka en skida som ingen kunde sälja?

Till slut efter ytterligare två år av skratt, hånflin och nej tog han så kontakt med Volants designers, Ryan Carroll och Peter Turner, och frågade om de inte kunde sätta ihop ett eller två par av Shanes skida på deras fritid? Mängder av övertimmar och hårt jobb av duon så stod de så där sommaren 2001, med världens två första par av Volant Spatula.

McConkey fick första paret i augusti samma år och flög ner till Nya Zeeland för en inspelning. Skidorna följde med och direkt visade Spatulan sin fördel.
– Allt var så lätt! Ingen mer lutande tillbaka. Inga mer överdrivna kroppsrörelser för att få skidorna att svänga. Jag kunde knappt tro det!

När Shane kom hem från inspelningarna visade sig dock att Volant var till försäljning och att alla inom företaget skulle få sparken. Vid det här laget hade det bara tillverkats fyra par av Spatulan och det såg inte bra ut för en fortsättning.

Turligt nog blev det till slut Atomic som köpte bolaget. Atomic var en av första skidtillverkarna som var först med att göra en renodlad puderskida, Atomic Heli Guide med rent galna 80 millimeter i midjan i början av 90-talet. Den följdes upp av den utomjordiska Powder Plus med 115 millimters midja några år senare. Bägge skidorna var som man kan ana skapade för heliskifirmor och gäster med mer pangar än lårmuskler och skidteknik. En förlegad föreställning som en viss McConkey kastade över ända några år senare och en våg av allt bredare skidor började dyka upp i världens skidbutiker och puderhålor.

Volant Spatula – skidan som förändrade allt
Volant Spatula.

Totalt tillverkades runt 300 par av Volant Spatula i Atomicfabriken i Österrike, och även om Volant och Spatulan snabbt blev omsprungna av i stort sett alla skidföretag så var det skidan som inledde den era av skidor som du med stor sannolikhet åker puder på idag. 

Vi minns Shane McConkey


Här är Andreas Franssons hyllningsskida


McConkey leker James Bond


Text: • 2016-02-08
ArtiklarPrylarIntervjuShane McConkeyVideoVolant Spatula

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen