Foto: Axel Mossling

Prylar

Test av skidryggor: Haglöfs Skrå 27

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. Haglöfs nya ryggsäck Skrå är perfekt för liftsystemet, och gör inte bort sig på topptur eller i tågkupén på vägen hem heller.

Text: Gustav Corin • 2020-04-24 Uppdaterad 2020-04-24

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Haglöfs Skrå 27
Foto: Axel Mossling

Haglöfs Skrå 27

Väletablerade Haglöfs saknade av någon anledning skidryggsäckar förra säsongen, men nu är man tillbaka med snygga och funktionella Skrå 27.

Funktion 27 liter är precis lagom för skidåkning och topptur i Skandinavien. I lavinfacket passar allehanda lavinprylar och i stora facket ryms kläder, första hjälpen, vatten och mat. Precis som hos så många andra säckar nås det större utrymmet från ryggen, men även ovanifrån. 

A-framefäste fixar du med kraftigt förstärkta öglor i nederkant och vanliga remmar upptill. Diagonalfästet är inte riktig lika intuitivt, men på ovansidan finns en liten rem i en ficka, och där nere sitter skidorna i den kombinerade remmen för isyxor, snowboard eller skidor. Just snowboard går perfekt ihop med Skrå 27. 

Isyxa går att fästa på minst tre olika sätt, medan fästen till hjälmnät, skid- och snowboardremmar och isyxe-ögla finns gömda i håligheter på framsidan av säcken. 

Skrå 27 är en rätt lång och smal rygga och för personer med kort överkropp blir den mest troligt för lång, dock finns den i två storlekar: S/M eller M/L.
Axelremmarna går att justera från båda hållen men det kan hända att den sticker upp för mycket i nacken om de är justerade för hårt. Höftremmen är bred med bra stöd och snacksfickor på vardera sida. Den går inte att plocka bort men känns trots sin storlek ganska smidig.

Test av skidryggor: Haglöfs Skrå 27

Omdöme Lämpad för den skandinaviska friåkaren som vill ha en lagom stor ryggsäck för alla typer av åkning. Den är perfekt som skidsystemsryggsäck, och gör inte bort sig på topptur eller i tågkupén på vägen hem heller. 

Volym 27 liter
Vikt 1 350 gram
Hjälmnät Ja
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa Ja
Skidfästen Diagonal och A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 700 kronor

Komplimanger *****
Snowboardfäste ****
Minimalism *
Remmar ***
Skandinavisk ****

Test av skidryggor: Haglöfs Skrå 27

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30


Köpguide för topptur


Test av skidryggor: Bergans Slingsby 24


Text: Gustav Corin • 2020-04-24
PrylarHaglöfsRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen