Foto: Thule

Prylar

Test av skidryggor: Thule Upslope 35

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. En av dem är Thules skidspecifika ryggsäck Upslope som har ett unikt utseende med innovativ funktionalitet.

Text: Gustav Corin • 2020-05-05 Uppdaterad 2020-05-05

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Thule Upslope 35
Foto: Axel Mossling

Thule Upslope 35

Thule har numera en ganska stor mängd ryggsäckar i sitt breda modellprogram. För skidåkning är det främst Upslope som gäller och den finns i tre versioner – 20, 25 och 35 liter. 

Funktion Upslope 35 är den enda ryggsäcken i testet som har någon form av lavinsäcksfunktion och är kompatibel med Mammuts R.A.S. Eftersom den är ensam i den kategorin, så har vi inte testat eller tagit hänsyn till airbagen.

Thule har gjort en ryggsäck som inte är lik något annat, vid första anblick ser det snarare ut som en fallskärm än en friåkningsrygga. När det gäller själva säcken så är den utrustad med ett stort fack som nås från ryggen, ett lavinfack längst ut och en vadderad ficka på toppen. Det stora facket har alltså bara öppning från ryggplattan.  

Fickor och öppningar i all ära, Upslopes verkliga styrka är de olika remmar och fästpunkter som finns på utsidan. Öglan för diagonalfäste är supersmart och går att justera med en g-krok, och kan även bli en snowboardrem. Den övre remmen för diagonalfäste går att använda för skidor, snowboard eller isyxa. På sidorna finns kompressionsremmar, som även dessa går att dra över hela säcken.

Det finns minst två sätt att fästa en isyxa, och hjälmnätet går att fästa antingen på utsidan eller undersidan. A-framefäste går att fixa, men då krävs minst två egna remmar. 

Test av skidryggor: Thule Upslope 35
Foto: Axel Mossling

Omdöme Thule Upslope 35 är för dig som vill ha en innovativ ryggsäck för skidåkning. Kanske för dig som funderar på en airbag, men inte vill köpa det på en gång.

Volym 35 liter
Vikt 1 600 gram
Hjälmnät Ja
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa Ja
Skidfästen Diagonal och hemmagjord A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 2 399 kronor

Nytt ****
Skidåkning *****
Annat ***
Oliktänkande ***
Stora fack *****

Test av skidryggor: Thule Upslope 35
Foto: Thule

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Douchebags The Explorer


Topptur: 25 tips som hjälper dig till toppen


Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30


Text: Gustav Corin • 2020-05-05
PrylarLavinprylarRyggsäckarTestThule

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen