Foto: Gabriella Edebo

Prylar

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Åka Skidor tipsar om den bästa läsningen genom tiderna. Läs om skidåkning, skidhistoria och nostalgi, skönlitteratur med inslag av skidåkning och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2020-07-07 Uppdaterad 2021-12-07

Skidhistoria

Ta tillfället i akt och lär dig mer om skidåkningens betydelse genom historien och hur den moderna skidkulturen vuxit fram.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Skidnostalgiboken
Jenny Olsson, Erik Wickström

180 sidor svensk skidhistoria med massor av nostalgi, historier, svenska skidhjältar och klassiska skidfoton från Åka Skidors 70-och 80-talsutgåvor. Gavs först ut av Ramundberget i samband med sitt 75-årsfirande.

Skidglädje, det bästa ur Åka Skidor
Danne Die Hard / Åka Skidor

Ett utdrag av det mesta av det bästa i artikelväg från Åka Skidor fram till 2007. Framvaskade guldkorn av artiklar om allt från de bästa skidorterna i världen till världens snabbaste skidåkare, skidlegender, fantastiska bilder genom tiderna och mycket mer. 

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Olle Rimfors Skidfärd – en resa genom utförsåkningens historia
Fabian Rimfors

En skildring av skidpionjären Olle Rimfors liv under 1800-talet och hur han blev är en av dem som betytt absolut mest för utvecklingen av utförsåkning i Sverige.

White Planet – A Mad Dash through Modern Global Ski Culture
Leslie Anthony

Åka Skidors medarbetare och Whistlerbon Leslie Anthony är en av få personer i världen som har stenkoll på skidhistoria och tillhörande kultur genom tiderna på en global. ”With insight and humor, White Planet, traces an arc through the new ski culture, in a rock ’n’ roll adventure that follows a diaspora to far-flung corners of the globe.” 

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Gamla nummer av Åka Skidor 

Bläddra i gamla utgåvor av Åka Skidor – Kanske ett av de bästa sätten att återuppleva forna dagar av skidåkningens närvaro och utveckling i både Sverige och internationellt. Det allra första numret kom ut redan 1974, så det finns en del att läsa vid det här laget.

Skönlitteratur

Om du känner mer för att läsa romaner med skidrelaterade historier snarare än fakta finns det såklart en del att välja på även här.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

En dag i Skidfabriken
Anders Suneson

Läsning för alla åldrar om hur man bygger skidor. Följ med Elsa och Tom på studiebesök i skidfabriken strax öster om Åre där det tillverkas skidor i spännande maskiner.

Vinter i paradiset
Ulf Lundell

I klassikern från 1979 får du läsa om Bengt Pavlo Gustavsson, före detta knarkkurir, och Julius Tonker, succéförfattare som mist lusten att skriva, och deras gemensamma övervintring i Tonkers hus i de svenska fjällen.

The Edge of Never
William Kerig

En skildring av den professionella skidåkaren Kye Petersens liv och hur han besöker Chamonix, platsen där hans far omkom på ett av åken från Aiguille du Midi.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Night Driving
Dick Dorworth

En ”hallucinatory essay, meditation, memoir and rave about long nights on the open road” skriven av skidåkaren och skribenten Dick Dorworth som numera finns bland US Ski & Snowboard Hall of Fame. En bok om att upptäcka sig själv och världen, under oändliga, äventyrliga och sömnlösa nätter på vägen.

Utbildning

Lär dig mer inför vintern om allt från säkerhet, laviner, gundläggande klätterkunskaper och allt därtill.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Free Skiing – How to Adapt to the Mountain
Jimmy Odén

Den svenska och oändligt erfarna bergsguiden Jimmy Odén, som även är en av grundarna till klädmärket Elevenate, har skrivit denna tegelsten till bok med allt du kan tänkas behöva veta för att färdas till fjälls eller bland spetsiga alptoppar. Komplett med pedagogiska bilder och skisser som visar och förklarar allt från användbara knopar till lavinsäkerhet och första hjälpen.

17 böcker alla skidåkare borde läsa
Utdrag från Free Skiing.

Staying Alive in Avalanche Terrain
Bruce Tremper

En av de mest lästa och använda böckerna om lavinkunskap, skriven av en av världens främsta och mest erfarna lavinexperter.

Training for the Uphill Athlete – A Manual for Mountain Runners and Ski Mountaineers
Steve House, Scott Johnston, Kilian Jornet 

En manual för moderna träningsmetoder för alla som vill bli snabbare, effektivare och starkare i bergsmiljö. Tre av världens bästa bergslöpare och skidalpinister delar med sig av sina träningstips med teori, praktisk tillämpning och exempel på träningsupplägg.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Squallywood AKA The Book of G.N.A.R.
Robb Gaffney, Scot Schmidt, Shane McConkey

Handboken bakom den klassiska leken som blev till film i Squaw Valley och fick en hel generation av säsongare att bli av med liftkorten och bli bannade från i princip alla skidorter i hela Kalifornien.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Lavinboken
Mårten Johansson

Skidåkarens guide till att bedöma och hantera riskerna med laviner, skriven av Åre Lavincenters egna expert i ämnet med lång erfarenhet.

Stora Boken om Klättring
Nils Ragnar Gustavsson

En omfattande instruktionsbok som metodiskt går igenom alla tekniker du behöver för klippklättring, varav mycket kan komma till användning om du vill börja åka lite mer utmanande typer av linjer som involverar till exempel firning.

Guideböcker

Dröm dig bort och planera inför framtida resor med guideböcker fulla av inspiration och guider till specifika områden och åk.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Världens Bästa Skidåkning
Patrik Leje / Åka Skidor-redaktionen

Åka Skidors guide till världens 36 bästa skidorter utspridda över 14 länder i fyra världsdelar.

The Lyngen Alps
Sjur Nesheim, Eivind Smeland

En guide till de bästa åken i Lyngen, komplett med fakta om approach, vägar upp och ner, tydliga bilder och information om first descents, där majoriteten av de lite hårigare linjerna öppnats av duon Andreas Fransson och Morgan Salén.

17 böcker alla skidåkare borde läsa

Guideböcker i allmänhet

I denna kategori finns det enormt mycket att välja bland, så hitta en drömdestination och dyk ner i guideböcker för det specifika området.

17 böcker alla skidåkare borde läsa
Utdrag från The Lyngen Alps.

Olle Rimfors – uppfann den svenska utförsåkningen


Hela första säsongen av Åka Skidor Podcast


Se upp i backen! Skidnostalgi med Lasse Åberg


Text: Gabriella Edebo • 2020-07-07
PrylarbergskunskapLyngenOlle Rimfors

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen