Säsongens hetaste prylnyheter
Montage: Åka Skidor

Säsongens hetaste prylnyheter

Hemlighetsmakeri, nya material, mer tänk på hållbarhet och tekniska detaljer som är drömmen för varje prylnörd - här är säsongens prylnyheter.

Miljövänliga goggles

Spektrum har tagit fram en google där hälften av ramen är tillverkad av hållbara, biobaserade polymerer från förnybara källor från biomassa. Zeiss-linsen med sonarteknologi ska ge bättre sikt vid dåliga förhållanden, plus att även den är tillverkad i hållbara material.

Spektrum Östra Premium
1 899 kronor inkl 2 Zeiss Sonarlinser

Lätt turpjäxa i kolfiber 

Dalbello har till slut gått in i den lätta toppturskategorin med sin nya Quantum Asolo Factory. Skalet består av en superlätt och ultrastyv polyamid som är förstärkt med kolfiber. Pjäxans nederdel är gjuten i två halvor som sedan sammanfogats efteråt, det gör att hälgreppet är betydligt bättre än vad som är vanligt på tredelade pjäxor. Dalbello själva hävdar att Quantum har en av de lägsta vikterna till prestandaförhållandena för turpjäxor ihop med märkets progressiva åkkänsla. Toppmodellen Factory väger 950 gram per pjäxa och har en 99 millimeter bred läst. 

Dalbello Quantum Asolo Factory
7 800 kronor

Overallen gör comeback

Allt går i cykler, så även designen på kläder – därför välkomnar vi overallen tillbaka i skidåkarnas garderob. Incendia One Piece är en overall i Gore-tex och Cordura som tål allt Moder Natur kan tänkas utsätta dig för. Michelle Parker och Izzy Lynch har varit med och tagit fram Incendia ihop med Arc'teryx designteam då man ansåg att de flesta kläderna för tjejer var designade för män. Smarta placeringar av dragkedjor och fickor gör att du inte behöver störas av att du bär ett plagg istället för två. Och givetvis slipper du glipan mellan två plagg när du pumpar puder.

Arc'teryx Incendia One Piece
9 999 kronor

Ventilerat ryggskydd

Svenska Flaxta Behold sägs vara marknadens mest ventilerade, flexibla och tunnaste ryggskydd. Konstruktionen bygger på Flaxtas AVA-system (Absorb, Vent och Adapt), som har utvecklats tillsammans med ledande polymerexperter. Skyddet är integrerat i en maskintvättbar väst och har ett elastiskt midjeband som tillval.

Flaxta Behold
1 600 kronor

Smarta skidglasögon

Nu behöver du bara ett par skidglasögon. I nya Cornea har tekiniknördarna på Poc satt in en solpanel och ny teknik i form av lins tillverkad av flytande kristaller. Vilket gör att när det är soliga förhållanden blir linsen mörk och när det är dåligt ljust blir det en klar lins, omedelbart. Det behövs inte heller något batteri eftersom linsen drivs av solens strålar.

POC Cornea Solar Switch
4 000 kronor

Lätt upp, tungt ner

Årets stora bindningsnyhet heter Marker Duke PT. En solid friåkningsbindning med gåfunktion och en något annorlunda tekniklösning som utmanar Salomon Shift om förstaplatsen som en ösigare topptursbindning. På vägen upp kan du välja att plocka av tådelen för att spara vikt på vägen upp, men fortfarande kunna njuta av säkerheten i en vanlig alpin bindning på vägen ner. Läs hela testet av bindningen och hur den står sig jämfört med Shift här.

Marker Duke PT 16
6 299 kronor

Genomtänkt jacka

En av säsongens mest genomtänkta nyheter kommer från Peak Performance. Den senaste versionen av Vertikal Pro bjuder på flera smarta lösningar, bland annat en integrerad stormflap i huvan. En inbyggd balaclava du viker ut när du åker skidor snöiga dagar. Dessutom kan du öppna upp armhålorna, vika undan ärmarna och bära jackan som en väst när du turar uppåt på varma dagar. 

Peak Performance Vertikal Pro
8 000 kronor

Inte så hemlig längre

Blackops är Rossignols nya friåkningsserie som lanserades under förra vintern med pompa och ståt efter en tids hemlighetsmakeri. Rallybird är den kvinnliga uppdateringen och förbättringen av den klassiska Soul-serien som tar all mountain-manteln och flyger med den. Skidan kombinerar stabilitet, grepp och kraft med en lätt träkärna i paulownia och en mångsidig midjebredd på 102 millimeter. Jämfört med Soul har Rallybird en mjukare rockerprofil, en ny tipform, plattare tail och en längre svängradie. Tillsammans kommer detta att ge bättre och stabilare skidor för avancerade damåkare.

Rossignol Blackops Rallybird Ti
7 200 kronor

Vassi återuppstår

Haglöfs legendariska skidställ Vassi – utvecklat för friåkare och de hårda förhållanden de möter – har inte funnits på några år men till vintern gör Vassi comeback i en uppdaterad version. Vassi är ett lätt och tåligt skidställ med en avslappnad passform. Stället kommer i både dam- och herrmodell och har fokus på god ventilering, väderskydd och rymliga fickor där du har plats att förvara olika typer av utrustning du kan tänkas behöva för en skiddag i skandinaviskt väder.

Haglöfs Vassi
6 500 kronor

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!