appar

17 smarta appar för skidåkning

Vilka appar som är bra för skidåkning? Här får du svaret. Vi har listat 18 appar som förbättrar dina dagar på berget.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-01 Uppdaterad 2021-12-07

WHITE RISK
Full koll på snöförhållanden utanför pisterna i schweiziska delen av Alperna. Appens tur-funktion gör att turer som planeras på hemsidan whiterisk.ch kan ses offline i appen med topografiska kartor och lutningsvinklar. Turer kan även planeras eller redigeras direkt i appen.
Gratis

VARSOM REGOBS
Ett måste för alla som besöker Norge. En väl utvecklad app där du får full koll på väderprognoser och lavinfara i norska bergen.
Gratis

ALTIMETER
Multiapp som samlar en uppsjö av bra funktioner som höjdmätare, kompass, hastighetsmätare, kartor, väder, kikare (!) och stegräknare på ett och samma ställe.
109 kronor i månaden

WEATHERPRO
Kanske den mest kraftfulla väderappen som finns. Erbjuder bland annat interaktiva kartor som visar hur eventuella moln och oväder uppskattas att röra sig över dagens timmar. Ett grymt verktyg för att planera din åkning.
Gratis

MÄTVERKTYG
Standardapp i alla iPhones. Perfekt om du vill mäta hur hög klippan du precis droppade var. Ännu bättre om du vill se lutningen du befinner dig i och lista ut om du befinner dig i lavinterräng. Lägg staven i snön, luta telefonen mot staven och läsa av gradantalet.
Gratis

INSTAGRAM
Visst är det lite skönt ändå att kunna lägga upp bilder på alla bangers och göra polarna där hemma avundsjuka genom att visa hur orimligt bra du har det och hur stor lasagne du åt till lunch? Glöm inte att följa @akaskidormag för mer vinterpepp i ditt flöde.
Gratis

GAIA GPS
Navigeringsapp som låter dig både logga och spara din tur – så att du hittar tillbaka till dina bästa åk igen – och kan ladda upp GPS-filer från andra håll.
Gratis

SNOW-FORECAST.COM
Välj land. Välj skidort. Et voilà! En sexdagars-prognos där du befinner dig eller planerar att åka.
Gratis, men erbjuder köp i appen

FATMAP
Högupplösta 3D kartor för många skidorter världen över med markerade åk och valbara lager som visar lutning, höjd, aspekt och riskområden för laviner eller glaciärsprickor. Enormt detaljerad och interaktiv layout för att få en bra överblick av terrängen och beskrivningar av olika åk som även inkluderar detaljer och svårighetsgrad på åket.
Gratis eller premium-version för 329 kronor per år 

VSCO
Kraftfull app för fotoredigering med betydligt fler verktyg än telefonens standardprogram. Innehåller också ett stort gäng filter som används av allt från professionella skidfotografer till glassiga modeinfluencers, och ungefär alla däremellan.
Gratis

ORTOVOX ALPINE TOURING
En av de appar som har flest funktioner i ett. Bra kartor med många användbara funktioner och lager som fungerar i hela världen. Samlar även lavinrapporter och väderprognoser från alla alpländer och har funktioner som kompass, höjd- och lutningsmätare.
Gratis

RÖDA KORSET FÖRSTA HJÄLPEN
En enkel och kostnadsfri app som kan rädda liv. Appen går igenom grunderna i första hjälpen och all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna med videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd.
Gratis

AVALANCHE CANADA
En lavinsäkerhetsapp som samlar den senaste uppdaterade lägesinformationen för västra Kanadas skidområden och bergskedjor. Prognoserna står både i listform och på en karta för bra översikt mellan de olika områdena. Appen innehåller även en genomgång av nödvändig lavinutrustning.
Gratis

SNOWSAFE
Samlar lavinrapporter för Österrike, Tyskland, norra Italien, Island, Norge, Tjeckien och Slovakien på ett och samma ställe. Välj att navigera via kartan eller listan över de olika regionerna. Appen har även en inklinometer och funktion för att lämna observationer på lavinincidenter.
Gratis 

PEAKFINDER AR
Vad heter den där spetisga toppen där borta egentligen? Med Peakfinder behöver du bara peka telefonen mot valfritt bergsmassiv och få fram både namn och höjd på fler än 800 000 toppar över hela världen.
44 kronor

SOS ALARM
Appen från SOS Alarm har fantastiskt få funktioner. I appen kan du se dina exakta koordinater, visa din position på karta och framförallt ringa 112 vid nödsituation. Varför du behöver en app för att ringa 112? Jo, ringer du via appen får larmoperatörerna direkt detaljerad platsinformation om var du befinner dig och kan direkt börja koordinera en eventuell hjälpinsats. Det sparar tid och kan vara extra värdefullt om du befinner dig ute i terräng eller på fjället.
Gratis 

 


Text: Peter Nilsson • 2020-12-01
PrylarApparbergskunskap

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen